TEST: iPod Hi-Fi

Apple påstår at de har gjenoppfunnet stereoanlegget. Vi har testet iPod Hi-Fi, og her er våre inntrykk!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er ikke høyttalerløsninger til MP3-spiller akkurat noe nytt, men i iPod-sammenheng har det hittil kun dreid seg om tredjepartsløsninger. iPod Hi-Fi er derimot utviklet av Apple selv, fra A til Å skal vi tro entusiast og Apple-representant Christer Mykkestue.

- Vi kjenner iPoden ut og inn, og vet hvordan vi skal utnytte dens potensiale fullt ut. Derfor har vi utviklet iPod Hi-Fi fra bunnen, sier han i en kommentar til DinSide.

image: TEST: iPod Hi-FiStilren eleganse

For uinnvidde kan vi fortelle at iPod Hi-Fi er et høyttalerkabinett med krybbe for alle iPoder (med unntak av Shuffle og 1. og 2. generasjon iPod) på toppen. Det betyr altså at du kan koble til både vanlig iPod, iPod Mini og iPod Nano. Siden størrelsen varierer, følger det med en rekke adaptere slik at spilleren din blir stående støtt i krybba. Det følger med en enkel fjernkontroll for styring av musikken fra sofakroken.

image: TEST: iPod Hi-FiHøyttalerkassen måler 43,2 x 16,8 x 17,5 cm, og følger designmønsteret vi kjenner så godt fra iPod-konseptene, med glanset hvit overflate, avrundede kanter og beskjedent utrustet med tanke på knapper og stæsj. Den er altså ganske stor sammenlignet med de fleste andre løsningene vi har sett. Den er i tillegg relativ tung - vekta vår stoppet på 6,6 kg, men vi må ta i betraktning at strømforsyningen er innebygd, noe vi ser på som en stor fordel.


Det kommer godt med at den har to bærehåndak, men høyttalerbabinettet er først og fremst å betrakte som en stasjonær løsning. Men den kan faktisk også gå på batteri, her er plass til seks batterier av den tjukke D-typen. De skal holde til rundt 14 timer avspilling ved "normalt" lydnivå, og 5 timer dersom du kjører på full guffe.

Tilkoblinger i vanlig Apple-stil, uten mikkmakk
Tilkoblinger i vanlig Apple-stil, uten mikkmakk Vis meriPoden lades når den står i krybba, også ved batteridrift, men da stopper ladingen etter en halvtime. Det holder normalt til rundt 5 timers drift for siste generasjon iPod 30/60 GB.

image: TEST: iPod Hi-FiPå innsiden

Fjerner du dekslet i fronten, åpenbarer det seg tre høyttalere; to 8 cm fulltone, samt en 13 cm woofer med to bassreflekser. På baksiden av kabinettet sitter en minijack-inngang, som takler både analoge og digitale signaler, praktisk dersom du ønsker å koble til annet lydutstyr.

image: TEST: iPod Hi-Fi


Men dette er først og fremst en løsning for iPod-eiere, og det følger med en enkel fjernkontroll for å styre musikkavspillingen. Ønsker du å justere bass/diskant, gjør du det enkelt ved å velge "Speakers" i menyen mens iPoden sitter i krybba.

Bra ved normal bruk

Hva så med lyden? Ingen tvil om at Apple har laget en løsning med god dynamikk og fylde, spesielt ved lydnivåer som gjør det mulig å føre en samtale i samme rom. Og det er vel egentlig først og fremst dette bruksområdet Apple ser for seg. Det er nemlig noen fysiske lover som er vanskelige å gå rundt, og når volumet skrus så høyt at vi må rope til hverandre, kan boks-følelsen bli fremtredende, og vi lengter til "god-lyden" fra vår egen stereo i stua.

Her kan du justere lyden
Her kan du justere lyden Vis merMen tøff er den, og vi spør oss stadig hva det er med disse Apple-produktene som til de grader trigger kjøperne . I vårt tilfelle ble enheten umiddelbart akseptert som stuemøbel av familiens feminine del. Og det er jo praktisk å ha hele CD-samlingen tilgjengelig uten å ha en eneste plate slengende rundt i stua. Og iPoden og fjernkontrollen er absolutt enkel å håndtere, både for store og små i huset.

Det er imidlertid et par haker ved det hele. For det første har vi utstyret kun på lån, og for det andre synes vi at 3.190 kroner for dette høyttalerkabinettet er i overkant dyrt, med tanke på prisutviklingen på HiFi-utstyr den siste tiden. I tillegg kommer et par-tre tusenlapper for en potent iPod.

Det er vår påstand at du får minst like god lyd fra mange billigere løsninger. Men så var det dette med design og kvalitetsfølelse da. Der matcher de færreste Apple akkurat nå.

Test av siste generasjon iPod

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!