TEST: Intel Pentium Prescott

Snart kommer alle AMD64-PCene på testbenken, men vi har varmet opp med å teste en Intel-basert maskin, i samme prisklasse. Hva må AMD-gruppa forholde seg til?

Intel-baserte PCer er i ferd med å gjennomgå et generasjonsskifte. De forrige brikkesettene og prosessorene er på vei ut, og de nye er i ferd med å overta.

Det vil si at brikkesettene 865 og 875, samt prosessorsokkel 478 er på vei ut.

Brikkesettene 915 og 925 er nå tilgjengelige i mange varianter fra en rekke produsenter, med den nye prosessorsokkelen med 775 forbindelser.

Det viktigste med de nye brikkesettene er støtte for DDR-2 minne, PCI Express, fire S-ATA-kanaler, RAID (”Matrix Storage Tehnology”), ny grafikkdel og ny flerkanals lyd-del.

Det er også nye uavhengige og raskere forbindelser mellom minne, prosessor, grafikk, tilleggskort, lagringsenheter og inn/ut-porter. Dette gjør at de forskjellige delene av datatrafikken kan gå i full hastighet, uavhengig av hverandre, uten å måtte konkurrere om bus-kapasitet.

Maskinen vi har bygget er basert på 915-brikkesettet og er utstyrt med en 3 GHz Pentium 4 prosessor, eller 530 som den nå heter.

Utvalget av komponenter er gjort med hensyn til ”mest for pengene”, og ikke de raskeste, største og dyreste.

Montering

TEST: Intel Pentium Prescott


Hovedkortet vi valgte kommer fra Asus og heter P5GDC-V Deluxe. Det har PCI Express x16 for skjermkort (Intels nye brikkesett støtter ikke AGP), 3 vanlige PCI kortplasser og 2 PCI Express x1 kortplasser.

Det er 4 S-ATA kontakter, 2 parallell ATA for RAID, 1 parallell ATA og faktisk er kontakten for diskettstasjon fremdeles på plass.

Det er to plasser for DDR2 og fire for DDR-minne. Disse to standardene kan ikke brukes samtidig.

Det er støtte for totalt 8 USB-porter, hvor 4 sitter på i/o-braketten. De andre fire må kobles til en brakett på baksiden eller til andre kontakter, f.eks. i fronten på kabinettet.

Firewire er også på plass, men det er bare en enkelt port.

Lydutgangene på braketten er det rikelig av, de støtter nå 7.1 direkte på hovedkortet.

TEST: Intel Pentium Prescott


De gamle kontaktene for Game/MIDI pluss serieport, er også støttet. I tillegg er det en kontakt for intern lydkilde, f.eks. TV-kort.

Her ser du bilder av byggingen

TEST: Intel Pentium Prescott


Prosessoren er idiotsikker å plassere, og hele mekanismen rundt er kraftig oppgradert.

Asus har i tillegg en ekstra varmeledende plate på undersiden av hovedkortet.

Prosessorviften som følger med fra Intel, er langt større enn tidligere modeller.
Festemekanismen er tilsynelatende enkel, det skal bare være å presse ned de fire festepinnene, så klikker de på plass. Men de må stå i en viss posisjon for å klikke, så skal de vris på plass for å låses. Det kan være litt plundrete.

DDR2 minnemodulene fra Geil kom på plass ved hjelp av en fast hånd. De har aluminiumsprofil for kjøling og ble levert som par, på 2 x 512 MB.

Montering av grafikkortet, et X600XT fra ATI var ukomplisert, det samme var harddisken, en 74 GB Raptor fra Western Digital og DVD-brenneren fra Nec.

I bruk

Oppstart av maskinen gikk som forventet, den konfigurerte seg selv med optimale innstillinger uten videre. Installasjon av Windows XP gikk også uten antydning til problemer.

Det eneste som ikke var på plass var viftestyringen, som var frakoblet. Prosessorviften gikk da på fullt hele tiden, og etter hvert ble det litt sjenerende. Støynivået var ikke dramatisk, men da vi sjekket prosessortemperaturen var den svært lav, helt nede på 40-tallet.

Vi aktiverte viftestyringen i BIOS og etter oppstart falt turtallet ned til et ganske behagelig nivå.

Ytelse – førsteinntrykk

Vi testet først med de samme testprogrammene som vi brukte i vår test av den forrige generasjonen Intel-maskin, med 875P basert hovedkort og 3 GHz prosessor.

TEST: Intel Pentium Prescott


Ytelsen var noe bedre på et par områder, men dette skyldes først og fremst raskere disk og skjermkort. De øvrige ytelsene lå faktisk noe under.

Vi kjørte også nyere versjoner av testprogrammene, om vi vil bruke i testingen av de andre PCene som er blitt stemt inn av leserne.

Sandra 2004:

  • Dhrystone ALU 8760 MIPS

  • Whetstone ALU 3590 MFLOPS

  • Whetstone iSSE2 6244 MFLOPS

PC marks 04: 4636
3D marks 03: 4074

Konklusjon så langt.

Dette er ”folkeutgaven” basert på Intel-teknologi, og den har litt lavere ytelse enn toppmodellen i forrige generasjon, på de områdene hvor vi kan sammenligne direkte. Vi ser da brot fra disk og skjermkort.

Vi kommer tilbake med flere tester, både av lyd-delen og den innebygde grafikken, i løpet av uken.

Alle komponentene ble levert av PS Data

Her ser du bilder av byggingen