<B>IKKE BESKJEDNE:</B> Denon AH-D2000 er én av de seks parene med hodetelefoner vi har testet. De er alt annet enn beskjedne, verken i forhold til utseende eller lyd.
IKKE BESKJEDNE: Denon AH-D2000 er én av de seks parene med hodetelefoner vi har testet. De er alt annet enn beskjedne, verken i forhold til utseende eller lyd.Vis mer

TEST: Hodetelefoner i særklasse

Det er ikke bare enkelt å kåre en vinner når en beveger seg opp i skyene. For dette er hodetelefoner for deg som virkelig liker musikk - og god lyd.

Lyd er en så subjektiv størrelse at man helt sikkert kunne veltet det gamle Romerriket bare ved å kaste et par-tre hodetelefoner inn i keiserpalasset og bedt de høye herrer bli enige om hvilken modell som låt best.

Hvis du virkelig vil komplisere bildet kan du legge ved en prislapp på 3000 kroner. Da er provokasjonen for mange komplett, for hvem betaler vel slike monstrøse summer for et sett hodetelefoner?

Høyt nivå

Vel, mange gjør faktisk nettopp det, og med god grunn viser det seg. Vi har hatt seks hodetelefoner på testbenken som alle koster pluss/minus 3000 kroner, og kvalitetsnivået er jevnt over så høyt at alle med støykritiske naboer, familie og eventuelle lyttevaner som strekker seg godt forbi midnatt bør sjekke om lommeboka har kapasitet til å tynes ytterligere denne eller neste måned.

Det er likevel et par-tre ting du bør ha klart for deg når du leser denne testen.

For det første er dette i hovedsak ikke hodetelefoner som reduserer støy. Tvertimot - de fleste av dem sprer støy i større eller mindre grad. Med unntak av Beats by Dr. Dre-modellen er alle hodetelefonene "åpne" eller "halvåpne", som betyr at designet gjør at lyd slipper både ut og inn.

Se også: Årets beste støydempende hodetelefoner!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forstyrrende lyder på utsiden vil med andre ord forstyrre deg, spesielt hvis du hører på musikk med rolige og/eller dynamiske partier (veksling mellom sterkere og svakere volum), og hører du på tung metall eller annen høylydt musikk i et kontorlandskap vet du hvorfor kolleger stirrer deg i senk i kantina og setter seg ved et annet bord.

Hva har vi lagt vekt på?

Kriteriene for testen er i utgangspunktet enkle: Vi har forsøkt å finne hodetelefonene som gir best mulig lyd. Punktum. Men i og med at vi altså anerkjenner at lyd er (nesten) like subjektivt som musikksmak, har vi også forsøkt å beskrive lydbildet til testmodellene slik at du kan danne deg et visst inntrykk av hvordan det høres ut. Hvordan gjengis diskant, bass og mellomtone? Hvordan er stereoperspektivet? Takler de dynamiske forandringer bra? Og så videre.

Vi har også tatt hensyn til komfort. Hvis hodetelefonene låter fantastisk, men er vonde å ha på, er vi nesten like langt. Prisen er derimot ikke noe stort poeng (de fleste hodetelefonene befinner seg i samme prisklasse), men større avvik har blitt tatt hensyn til hvis de fleste andre kriterier er like.

Vi har derimot ikke trukket for at enkelte fungerer dårlig sammen med mp3-spiller eller PC. Noen av hodetelefonene er nemlig tunge å drive, noe som i klartekst betyr at du gjerne trenger en skikkelig forsterker for å få maksimal lydkvalitet og en akseptabel lydstyrke.

Hvis hodetelefonene egner seg bedre sammen med noen typer musikk enn andre er også det tatt med i vurderingen.

Som med det meste annet lydutstyr som medfører at du legger varer for flere tusenlapper på disken bør du, hvis du kan, lytte på hodetelefonene du har lyst på. Selv om de aller fleste testmodellene høres bra ut, er forskjellen mellom en del av dem påtakelig.

Så - hvilken vant? Her er hele lista, med vinneren til slutt.

MERK! Du finner langt mer utfyllende omtale av hver hodetelefon i lenken som ligger over konklusjonsboksen!

Oppdatert: Vi har brukt en bærbar Mac som testkilde. Den har vekselvis vært koblet digitalt til DA-konverterne og hodetelefonforsterkerne RME ADI-2 og Benchmark USB Pre. Vi har i hovedsak brukt ukomprimerte musikkfiler, men også spilt av mp3-filer i ny og ne for å se hvor bra eller dårlig disse høres ut på hver enkelt modell. Mp3-kvaliteten har likevel ikke vært noe vesentlig poeng under oppsummeringen.

6. plass

Det er nesten litt urettferdig å teste Beats by Dr. Dre mot de fem andre hodetelefonene vi har samlet sammen, ettersom de både inneholder aktiv støyreduksjonsteknologi, og dessuten er tilpasset de som trenger hodetelefoner mens de er på farta.

Det er likevel spennende å se i hvilken grad slike hodetelefoner klarer seg rent lydmessig mot antatt sterkere konkurrenter, og det er det vi har gjort her.

Les hele omtalen av Beats By Dr. Dre Studio her!
Pris: cirka 2700 kroner

TEST: Hodetelefoner i særklasse


5. plass

Grado har både distinkt utseende og en ganske trofast tilhengerskare blant mobile musikkelskere, og lager alt fra passe rimelige mp3-spiller-løsninger til noen nesten utenomjordiske hifi-øreklokker til over 20.000 kroner.

SR225i er en oppgradering av SR225 - "i" skal enkelt og greit stå for "improved" -, men denne forbedringen gjør ikke hodetelefonene like bra som det du finner hos de tre høyest plasserte modellene på vår liste.

Les hele omtalen av Grado SR225i her

Pris: 2995 kroner

TEST: Hodetelefoner i særklasse


4. plass

AKG har levert hodetelefoner til lydstudioverden gjennom flere tiår, og med K702 leverer de noe av det mest spektakulære de har prestert på lydfronten.

Vi har likevel funnet et par mangler som gjør at denne modellen ikke når helt opp i tetskiktet.

Les fyldigere omtale av AKG K702 her

Pris: cirka 4700 kroner

TEST: Hodetelefoner i særklasse


3. plass

Hvis du er ute etter å vekke oppsikt kan du begynne her. Sennheiser HD 650 er alt annet enn diskret når det kommer til utseendet, men pussig nok så veies alt opp med et ganske så tilbaketrukket og diskret lydbilde.

Testens kanskje mest tålmodige hodetelefon, i den forstand at du kan lytte lenge uten å bli sliten, noe som sammen med det oppløste lydbildet, det flotte stereoperspektivet, og den faste, dype bassen gjør dette til et anbefalt kjøp.

Les hele omtalen av Sennheiser HD 650 her

Pris: cirka 2700 kroner

TEST: Hodetelefoner i særklasse


2. plass

Tyske Beyerdynamic kommer med en historie på over 80 år i bagasjen, og har holdt på med lyd siden før manges farfar ble født (de ble grunnlagt i 1924). DT 990 Premium er hifi-utgaven av den mer profesjonelt orienterte DT 990 Pro, og er laget for hjemmemarkedet mer enn for lydstudio.

Det høres. Det låter friskt, stort, bredt og dypt, i tilegg til at komforten er strålende. Derfor får de også et anbefalt-stempel fra DinSide.no.

Les hele den fyldige omtalen av Beyerdynamic DT 990 Premium her

Pris: cirka 2500 kroner

TEST: Hodetelefoner i særklasse


1. plass

Denon har tradisjonelt sett ikke vært forbundet med hodetelefoner, men med den nye AH-D-serien som ble introdusert for noen år siden, forandret det seg. Dette er den rimeligste modellen i serien (de to andre modellene koster henholdsvis 5998 og 9998 kroner), men det betyr ikke at den skal utstyres med noe lillebrorstempel av den grunn.

AH-D2000 låter mektig, detaljert og dyp, har et stereoperspektiv som er nesten like stort som et kinolerret, og en komfort som er helt uovertruffen. De fungerer dessuten nesten like godt på alle typer musikk, og har en av de - ja, vi skal bruke det ordet - deiligste bassgjengivelsene vi har hørt på par hodetelefoner.

Det kan bli for mye av det gode for noen, og derfor holder vi også igjen på sekseren. Testens beste-stempelet er i alle tilfelle fortjent.

Les fyldigere omtale av Denon AH-D2000 her

Pris: 2998 kroner

TEST: Hodetelefoner i særklasse


Vil du ha hele bildet?

Les mer om de enkelte modellene ved å trykke på lenkene under:
Les hele omtalen av Beats By Dr. Dre Studio her
Les hele omtalen av Grado SR225i her
Les fyldigere omtale av Sennheiser HD-650 her
Les fyldigere omtale av AKG K702 her
Les hele den fyldige omtalen av Beyerdynamic DT 990 Premium her
Les fyldigere omtale av Denon AH-D2000 her