TEST: Her knuses Vista av XP

Har du en PC med rimelig Celeron-prosessor bør du styre unna Vista, i hvert fall hvis du er opptatt av ytelse.

Publisert
Sist oppdatert
Bare et fåtall oppgaver går raskere i Vista enn i XP, ingen av dem på Celeron 430.


Før påske presenterte vi en sammenligningstest av noen av de mest populære Intel-prosessorene. Vi kjørte en rekke ytelsestester på én og samme PC med Windows Vista installert.

Les første del av testen: Hvilken prosessor yter best i Vista?

Nå har vi tatt for oss to av prosessorene og kjørt de samme testene om igjen på samme PC, men denne gangen er Vista byttet ut med sin aldrende, men fortsatt svært populære forgjenger Windows XP. Prosessorene det er snakk om er:

Intel Celeron 430 (1,8 GHz), ca-pris: 350 kroner
Intel Core 2 Duo 8400 (2 x 3 GHz), ca-pris: 1.500 kroner

TEST: Her knuses Vista av XP


Ren maskin


For de teknisk interesserte kan vi nevne at PCen vi benyttet til testen er bygd på et MSI-hovedkort med P35-brikkesettet fra Intel. Den har 2 GB minne (DDR2 800 MHz), en 500 GB Seagate 7.200 rpm harddisk, 20x SATA DVD-brenner fra Samsung og et PCI-E skjermkort basert på Nvidia Geforce 8500GT.

I begge tilfeller har vi kun installert 32-bits versjoner av operativsystemet med alle enhetsdriverne, og alle tilgjengelige oppdateringer fra Microsoft (Vista var oppgradert til SP1). I tillegg installerte vi kodeker, Media Player Classic, SlySoft CloneDVD Mobile og Passmark Performance Test 6.1 som ble brukt under noen av ytelsestestene.

Dermed blir sammenligningsgrunnlaget så nøytralt som mulig. Velbrukte, gamle Windows-installasjoner med lassevis av installasjoner og tilhørende fragmenterte filsystemer kan nemlig ha svært negativ innvirkning på systemytelsen.

Andre del av testen avslører blant annet at mange oppgaver løses vesentlig raskere i Windows XP enn i Vista. Forskjellene er størst for enkeltkjerneprosessoren Celeron 430. Bare et fåtall oppgaver går raskere i Vista enn i XP, ingen av dem på Celeron 430.

>> Les videre: Installasjon og oppstart av programmer i XP

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer