TEST: Helt ny Internet Explorer

Internet Explorer 8.0 RC1 - Ny nettleser - småfikse løsninger.

Nettleserkrigen gjelder først og fremst for de spesielt interesserte, de aller fleste andre bruker det som er for hånden og tenker ikke over at de har noe valg. Men det er tildels store forskjeller på resultatet av jobben en nettleser gjør, som er å presentere et nettsted eller en tjeneste.

Både på plassering av grafiske elementer og justering av tekst skiller nettleserne seg fra hverandre. Men forskjellene er som regel ikke større enn at man ikke registrer det bortsett fra når man sammenlinger to nettlesere side ved side.

Store funksjonelle forskjeller kan derimot oppstå når man bruker nettleseren til å kjøre større og mer komplekse tjenester. Spesialutviklede løsninger kan risikere å ikke kjøre i alle nettlesere, spesielt ikke hvis det er noe annet enn standard PCer vi har med å gjøre.

Større krav

For nettleseren blir hele tiden viktigere etter som stadig mer programvare benytter seg av nettleseren som arbeidsmiljø. Spesielt viktig blir dette når du skal kjøre programvare som befinner seg et eller annet sted i tåkeheimen (CloudComputing) og du er prisgitt tjenesteleverandøren, nettforbindelsen og en kompatibel nettleser for å få gjort jobben eller utført tjenesten.

Selv om Microsoft alltid har vært tilhenger av at programvare kjøres på brukerens maskin og ikke på en server - de lever tross alt av operativsystemer og programvare for brukere - så må en moderne nettleser håndtere alle løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er en ny versjon av Internet Explorer på trappene, og nettleseren er fortsatt verdens klart mest brukte. Mandag denne uken kom den første "release candidate"-utgaven, som er så godt som lik det endelige produktet som dukker opp senere i år. Vi har testet den.

Internet Exporer 8 i bruk

Installasjonen av IE8 RC1 var grei, og grundig. En oppdatering av Windows Live måtte kjøres i samme slengen for å få med seg hele pakka (gjelder kun dersom du har installert Windows Live-produkter fra før). Her er det full integrasjon.

TEST: Helt ny Internet Explorer
TEST: Helt ny Internet Explorer
TEST: Helt ny Internet Explorer
TEST: Helt ny Internet Explorer
TEST: Helt ny Internet Explorer


TEST: Helt ny Internet Explorer


Det mest iøynefallende av endringer finner vi i toppmenyen, som har fått noen nye elementer og noen små endringer i designet. Mellom adressefeltet og søkefeltet dukker det fremdeles opp et symbol som indikerer at siden vises i kompatibilitestmodus.

Dette gjelder for nettsteder som er designet for eldre nettlesere og tidligere standarder, og som vil se bedre ut når dette tas hensyn til ved rendringen av siden. Svært mange nettsteder blir vist i denne modusen: VG, Dingz, digi, men ikke Dagbladet, DinSide og ITavisen, og IE8 RC1 skjønner når dette må aktiveres, i motsetning til beta2-utgaven.

TEST: Helt ny Internet Explorer


Søkefeltet har også fått flere symboler, og du kan velge søketjeneste ved å klikke på symbolet til venstre i feltet eller på gamlemåten med dropmenyen til høyre.

Klikker du på pilknappen i adressefeltet faller det ned en langt mer omfattende meny enn tidligere. Her vises nå både de aller siste nettstedene og et utdrag fra surfehistorien i tillegg til relaterte favoritter.

TEST: Helt ny Internet Explorer


En ny verktøylinje er også på plass, med eget søkefelt for Windows Live Search samt andre knapper som bringer deg til forskjellige andre Live-tjenester: Satusoppdateringer fra Live kontaktene dine, Profilen din, epost, bilder, kalender og delte mapper. Du kan også legge til flere knapper selv, for Wikipedia, Office Live eller andre tjenester.

Hvis du bruker verktøylinjen med favoritter finner du nå et felt for Suggested Sites. Disse assosierer til den siden du måtte befinne deg på, og åpner et vindu med lenker til andre nettsteder som har mye tilfelles med siden du er på. Dette forutsetter at du har aktivert Suggeste sites.

TEST: Helt ny Internet Explorer


Et hakk lenger ned finner vi en ny kolonne merket Safety, som inneholder alternativer for sikkerhet i forskjellige sammenhenger. Her aktiverer du også InPrivate Browsing som ikke legger igjen spor etter surfingen.

TEST: Helt ny Internet Explorer
TEST: Helt ny Internet Explorer


Merker du litt vanlig tekst i nettleseren får du automatisk opp et symbol til venstre for den valgte teksten, når du klikker på dette kan du velge snarveier til bruk av teksten på flere tjenester, ikke bare å kopiere.

Ytelse

Forøvrig er nettleseren rask, uten at vi har registrert noen stor endring her. Andre parametre, som hastighet på nettforbindelsen og PC-en som brukes, spiller vel så stor rolle for den endelige opplevelsen.

Det som derimot merkes tydelig er at den virker langt mer stabil når du har mange vinduer oppe samtidig. Her har det skjedd store endringer i arkitekturen sammenlignet med tidligere versjoner. Hvert vindu kjøres nå i en egen prosess, og vil dermed ikke påvirke andre vinduer hvis det skulle dukke opp problemer. Bare dette er et stort framskritt!

Totalinntrykk

Vi ser fram til den endelige versjonen, noen småjusteringer skal sikkert på plass før den slippes løs på all verden, men denne første release-kandidaten virker meget stabil og solid.

Internet Explorer 8 RC1 kan du laste ned fra denne siden. Vi testet den engelske versjonen, men også norsk versjon er tilgjengelig (for XP og Vista).