TEST: HD-video rett på minnekort

Med minnekort blir størrelse og vekt minimalt

Publisert
Sist oppdatert

AVCHD-formatet er et samarbeidsprosjekt mellom Matsushita og Sony, og er en mer moderne og kraftigere komprimeringsløsning enn det som brukes på DV og DVD-baserte kameraer.

AVCHD er ikke beregnet å brukes på tape, men på ikke-lineære lagringsformater som harddisk og minnekort. Dette er en mer moderne og forbrukervennlig løsning enn båndkassetter.

Vi har tidligere testet Sony sine AVCHD-kameraer med hardisk, men i forbindelse med vår test av redigeringsprogrammer for video fikk vi også inn et AVCHD-kamera fra Panasonic - HDC SD5.

TEST: HD-video rett på minnekort


Teknisk

Kameraet tar opp på SD-kort, og støtter SDHC (Secure Digital Highe Capacity) som i dag finnes på opptil 8GB, men skal etter hvert komme opp i 32 GB.

TEST: HD-video rett på minnekort


Optikken kommer fra Leica, det er 10x optisk zoom (tilsvarende 42,9 – 429mm) mer blender 1.8 (vidvinkel) til 2.8 (tele) og 3 stk 1/6” CCD-brikker sørger for topp fargehåndtering i denne klassen.

Kameraet tar opp i AVCHD 1920x1080 (13 Mbps CBR) eller i 1440x1080 i de to alternative modi med lavere bitrate/minnebruk (9/6 Mbps VBR).

Opptakstiden på et 8 GB kort er opptil 80 minutter ved full oppløsning, 120 og 180 ved de alternative opptaksinnstillingene.

Lyden er stereo Dolby Digital, og du kan velge mellom helautomatisk nivåkontroll, fast nivå med automatikk som sikkerhetsmargin, eller fast opptaksnivå.

Stillbilder tas med 1920x1080 oppløsning. Kameraet har innebygd blitz.

TEST: HD-video rett på minnekort


Tilkoblinger er HDMI, USB, Video komponent og AV.

Fulle tekniske spesfikasjoner finner duher.

Nett og hendig

Sammenlignet med Sony’s AVCHD kameraer er Pansonic HDC SD5 vesentlig mindre. Høyden er omtrent den samme, og lengden uten batteri på Sony er også svært nær, det er i bredden forskjellen er størst. En normal hånd griper rundt tre av sidene på Panasonic, mens på Sony rekker du bare over litt over to. Målene er 65 x 67 x 135 mm.

Vekten er også en god del mindre, det veier bare 396 gram med batteri og minnekort. Til sammenligning veier det minste av Sony’s AVCHD harddiskkameraer HDR SR5E 533 gram. Sony’s HDV kamera med DV-kassett veier 624 gram.

TEST: HD-video rett på minnekort


Batteri og minnekort skjuler seg inne i kameraet under en luke på undersiden. Batteriet stikker ikke ut som på andre kameraer, noe som gjør at det ikke er mulig å bruke større batterier i kameraet med enda bedre kapasitet. Batteritiden oppgis til opptil 1 t 30 min kontinuerlig på standardbatteriet. Større batterier kan kobles til med ekstern adapter.

Praktisk betjening

Av og på styres med det store hjulet på baksiden, og i midten sitter start/stopp for opptak.

TEST: HD-video rett på minnekort


Et lite trykk på knappen nede til venstre og displayet åpner seg og svinger ut.

All betjening av menysystemet starter og stopper med Meny-knappen og fortsetter med den lille joysticken som sitter til høyre for av/på hjulet, det er altså ingen berørings-skjerm på kameraet.

Øverst til venstre sitter en knapp som er merket PRE-REC. Denne sørger for at kameraet tar opp hele tiden til et buffer på 3 sekunder, slik at du likevel kan få med deg en hendelse selv om du skulle være treg med å trykke på opptaksknappen.

Oppe på kameraet sitter stillbilde-knappen og foran denne en skyvknapp som styrer zoom. Denne har ganske stort utslag og gjør at det er mulig å styre zoom med ganske stor presisjon, sammenlignet med andre løsninger.

TEST: HD-video rett på minnekort


I bruk

Kameraet et svært lett å bruke. Det fokuserer raskt, kontrollen over zoomen er god og automatikken fungerer tilfredsstillende også ved overganger mellom sterkt varierende lysforhold.

Lydkvaliteten er god, og muligheten til å koble ut automatisk opptakskontroll gjør at du f.eks. kan ta opp live musikk uten at lyden blir ødelagt av at nivået ”pumpes” opp og ned i utide. Dessverre er det ikke tilkobling til eksterne mikrofoner.

En smart finesse er at du kan slå på en føler som kobler ut opptak når kameraet peker nedover eller står opp ned. Vi som har tatt opp en del minutter av asfalt, brostein og kumlokk setter pris på slikt. Det er ikke alltid like lett å skille mellom pause og opptak i sterkt sollys f.eks.

Bildestabilisatoren var ikke svært imponerende, men heller ikke dårligere enn kameraer i tilsvarende klasse.

Bildekvaliteten er imponerende. Vi koblet til med en vanlig HDMI-kabel rett i en Philips 47” LCD og fikk et bilde som gir bortimot hakeslepp der hvor fotografen har vært heldig eller flink. Det er jo ikke alt kameraet kan ta seg av... Det følger også med (enda en!) fjernkontroll som er kjekk å ha i stua når du skal spille av rett fra kameraet.

Stillbilder var derimot ikke like stas. Responstiden fra du trykker til bildet tas er alt for lang, og blitzen stort sett for kraftig i auto-modus. Noen erstatning for et godt stillbildekamera er det definitivt ikke.

Redigeringsmuligheter

Det følger med programvare som lar deg overføre og redigere på aller enkleste vis. Men skal du gjøre opptakene presentable kan det være lurt å kjøpe et redigeringsprogram. Det er ikke alle som støtter AVCHD, vi har testet flere og testen finner du her.

Konklusjon

Panasonic HDC SD5 er et nett og praktisk kamera som leverer glimrende resultater. Det er enkelt i bruk og har de egenskapene en kresen amatør setter pris på.

Minnekort er praktisk, det er lettere å kopiere enn å måtte sette kameraet i en dokkstasjon koblet til PC slik man må med flere diskbaserte kameraer.

Opptakslengden er selvsagt ikke så lang som med harddisk, men i praksis lang nok for det meste. Bytte av kort gjøres dessuten på sekunder.

Det eneste ankepunktet er at kameraet ikke kan ta opp i vanlig MPEG2 for mindre krevende situasjoner som web, DVD osv. Det er ikke alltid man trenger full HD-kvalitet og det er tidkrevende å kode om AVCHD-materiale til en lavere oppløsning.

Prisen ligger rundt 9000 kroner og kameraet selges hos de fleste kompetente forhandlere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer