Test hastigheten på hjemmesiden din

Det tar 30-60% lengre tid å laste ned norske nettsteder enn det burde. GIF Wizard er tjenesten som analyserer nettsteder og grafikk, og viser hvor mye raskere nettet kunne vært, uten at kvaliteten reduseres.

Dagbladets førsteside tar 16 sekunder lenger tid å laste ned enn nødvendig. DinSide krever 9 sekunder mer enn den burde (men vi lover å skjerpe oss). SOL bruker 12 sekunder ekstra av din tid.

Vi fant ingen norske nettsteder som var bra nok: VG: 9 sekunder, Nettavisen: 9 sekunder, Aftenposten: 8 sekunder. Men Dagsavisen er verst, 12 av 30 sekunder går bort til tull og tøys. (Alle tallene er beregnet for et vanlig 28.800 modem.)

Først får du en oversikt over effektiviteten til webtjenesten din. Vis mer
Du kan bla deg gjennom en lang liste over komprimerte versjoner av GIF- og JPG-filene dine, og finne ut hva som er best for din bruk. Vis mer

Vi snakker ikke om telelinjer, modemer eller noe slikt. Det er ganske enkelt slik at grafikken du ser på en nettside ofte inneholder informasjon som ingen får se, og som aldri blir brukt. Det er lett å fjerne denne informasjonen, hvis man vet hva man gjør.

Alt er online

GIF Wizard er for en gangs skyld en internettjeneste som fortjener sitt navn: Den er magisk. Og fryktelig enkel å bruke.

På forsiden til tjenesten kan du skrive inn URLen (webadressen) til din egen hjemmeside, eller til en hvilken som helst annen side på nettet. GIF Wizard laster inn alle filene på denne siden, og tester hver og en, inkludert de minste.

GIF Wizard lager en detaljert men lettfattelig rapport, hvor du først får vite hvor lang tid det tar for folk å hente ned sidene dine. Deretter får du vite hvor effektiv grafikken på sidene dine er, oppdelt etter GIF og JPG. Du får til og med vite hvor effektiv HTML du har skrevet.

Detaljert rapport

Til slutt kommer det beste: Hver og én grafikkfil er analysert, og du får vite hvor mye bedre den kunne ha vært komprimert i prosent og bytes. Filene er arrangert slik at de verste eksemplene kommer øverst.

Du kan gå videre fra dette, og åpne det bildet du ønsker, og se en lang rekke ulike variasjoner med forskjellig komprimering. Her blir bildet komprimert i alle mulige paletter, helt ned til bare 2 farger. Men dessverre har du nå kommet frem til salgsdisken, for selv om disse filene er riktig komprimert, er de like store som originalen.

Alt er ikke gratis

Skulle du bestemme deg for å benytte GIF Wizards betalingstjenester, vil du kunne lagre ferdig komprimerte GIF- og JPG-filer direkte fra GIF Wizard. Enda bedre er det at du også kan laste opp enkeltfiler direkte fra harddisken din, og få disse analysert direkte på GIF Wizards nettsted.

Men dette kan lett bli dyrt. GIF Wizard har laget en lang prisliste for alle mulige former av bruk. Driver du en vanlig hjemmeside, kan du slippe unna med $29,95 for et år, mens det beste årsabonnementet for store bedrifter vil koste såpass mye som $9.995.

Vi testet Fireworks i forrige uke, og hadde omtale av SmartSaver Pro i høst. Begge disse programmene gir deg akkurat den komprimeringen som du er på jakt etter. Men de mangler det som gratistjenestene til GIF Wizard tilbyr: Eksakt råd om hvilken komprimering som er best for hver fil.

Besøk GIF Wizard og test hjemmesiden din.