TEST: Fotobøker

De er lekre, tar liten plass og sparer deg for mye arbeid. Vi har testet fotobøker fra sju nett-fotobutikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du mange digitale bilder på PCen du gjerne skulle ha framkalt eller skrevet ut, og satt i album? Det er ikke alltid lett å få tiden til å strekke til. Dette har fotobransjen skjønt, og mange fotobutikker tilbyr nå å gjøre den verste delen av jobben for deg.

Ved hjelp av et dataprogram som du laster ned og installerer på PCen din, kan du enkelt sette inn bilder i en billedbok, en såkalt fotobok, helt digitalt uten verken saks, lim eller andre hjelpemidler bortsett fra datamaskinen og Internett-tilknytning. Det er så enkelt at selv far kan klare det.

Fotobøker fås i mange fasonger og kvaliteter. Vi har testet de flotteste bøkene butikkene har å tilby.
Fotobøker fås i mange fasonger og kvaliteter. Vi har testet de flotteste bøkene butikkene har å tilby. Vis mer


Slik fungerer det

Du laster først ned fotobok-programmet til PCen din som visualiserer boken på skjermen. Deretter drar du bildefilene som du har liggende på PCen over i boken, plasserer dem der du vil, og lager utsnitt enkelt ved å zoome inn på bildeflaten og dra med musen til rammen får det innholdet du ønsker. Du trenger med andre ord ikke å bearbeide bildefilene på forhånd.

Når boken er ferdig designet av deg, sender du dataene direkte til fotolaboratoriet via Internett. Om noen dager ligger boken i postkassen.

Meget høy kvalitet på de beste bøkene

Fotobøkene varierer i størrelse og kvalitet. De billigste koster rundt 70 kroner, mens de dyreste, de vi har testet, koster fra 200 til 500 kroner. Men slike kan inneholde svært mange bilder, så prisen pr bilde blir ofte ikke høyere enn om du skulle fremkalt bildene på vanlig vis. Kvaliteten hos de beste er meget høy, takket være tjukt glanset papir med høy tetthet. Detaljene er ikke like skarpe som på ekte fotopapir, men ikke langt unna.

Dessuten tar bøkene langt mindre plass enn tradisjonelle fotoalbum, og egner seg også godt til gaveformål.

De fleste fotobutikkene lar deg laste ned et enkelt program som lar deg komponere fotoboken på skjermen. Når du er ferdig trykker du på overføre-knappen, og bestillingen er gjort.
De fleste fotobutikkene lar deg laste ned et enkelt program som lar deg komponere fotoboken på skjermen. Når du er ferdig trykker du på overføre-knappen, og bestillingen er gjort. Vis mer


Sju fotobutikker er testet

TEST: Fotobøker

  1. Resultatene


Variasjonene mellom produktene er imidlertid store, både med hensyn til utforming, pris og kvalitet. Det er også store forskjeller i måten man designer fotobøkene, enkelte lar deg skreddersy det meste, mens andre har begrensede muligheter.

I samarbeid med TV2 Hjelper deg har vi testet fotobok-tjenesten fra sju store aktører på området, FotoKnudsen, Fotolabo, Eurofoto, Elkjøp, Japan Photo, Extrafilm og Elite Foto. Der butikkene har tilbudt flere typer bøker har vi valgt ut de beste.

Vi har vurdert totalopplevelsen hos de sju aktørene, ut fra følgende kriterier:

Brukervennlighet (hvor enkelt har det vært å designe boken). Vekting: 20%
Funksjoner (hvor mange muligheter har du til å utforme/påvirke sluttresultatet). Vekting 20%
Kvalitet (Hvordan oppleves boken fysisk: Omslag, papir og bilder). Vekting 50%
Leveringstid (Hvor lang tid tok det før vi mottok boken i posten). Vekting 5%
Pris (totalpris delt på antall sider). Vekting 5%

>> Resultatene finner du på neste side