TEST: Denne fjerner støyen

I fly blir du fort sliten i hodet av motor og vind-støy. Men det finnes løsninger: her er Bose Quiet Comfort 2.

Hodetelefoner med innebygd elektronikk som kansellerer støyen utenfor er ikke noe nytt, men løsningene blir bedre og nye modeller lanseres. Det finnes en rekke forskjellige typer og fabrikater, noen bruker plugger, andre bruker relativt åpne øreklokker mens andre bruker tette.

Felles for alle er at de har mikrofoner og elektronikk som jobber etter prinsippet at de fanger opp lyden utenfor og lager tilpasset "motlyd" som består av inverterte lydbølger. Når motstøyen mikses med støyen blir den ideelt sett borte, i praksis blir den redusert i forskjellig grad avhengig av den praktiske løsningen.

Vi har selv brukt et sett fra Sennheiser som vi kjøpte i Amsterdam på vei til USA for et par år siden. Vi har også testet et fra Philips. Men Bose Quiet Comfort har valgt et noe annerledes konsept.

Heldekkende

Mens Sennheiser og Philips har øreklokker som sitter utenpå øret og ikke omslutter det, vil det alltid lekke noe støy inn mellom polstringen og ørebrusken. Mye er det ikke, men spesielt i bassområdet og i toppen av diskanten merker man det.

Bose har valgt øreklokker som dekker øret, dermed dempes støyen fra omgivelsene allerede i utgangspunktet en god del, før elektronikken kommer inn i bildet. Både polstringen og materialet i overflaten er svært mykt, noe som både gir en god demping og gjør settet behagelig. Bøylen er passe behagelig stram også ved lang tids bruk.

TEST: Denne fjerner støyen


Settet kommer med en praktisk veske, med stive sider som gir god beskyttelse.

TEST: Denne fjerner støyen


Øreklokkene vris 90 grader når settet legges i vesken, dermed tar det mindre plass. Det er også en praktisk lomme med glidelås til kabler og plugger. Det er dessuten plass til en iPod eller tilsvarende stor MP3-spiller inne i vesken.

TEST: Denne fjerner støyen


Det følger med forlengelseskabel, overgang til 6,25 mm jack pluss dobbel jack som passer til mange flytyper.

TEST: Denne fjerner støyen


Kabelen til hodetelefonene er ikke fast i disse, men plugges inn med en profilert plugg som passer inn i designet.

TEST: Denne fjerner støyen


I den andre klokka sitter batteriet og av/på bryteren og en lysdiode som viser status.

TEST: Denne fjerner støyen


I bruk

Vi var svært fornøyd med dette settet, det fungerte enda bedre enn de andre to vi har testet. Vi hadde med oss Sennheiser-settet og kunne sammenligne direkte, og det var ingen tvil om at Bose-settet ga bedre demping. Vi testet både på fly og i tog, og konklusjonen var den samme.

Forskjellen er ikke dramatisk, men tydelig hørbar.

Lydkvaliteten var også utmerket, men du kan ikke bruke det som "vanlige" hodetelefoner uten støyreduksjon i normale miljøer. Slår du av bryteren kommer det ikke en lyd ut av dem.

Det eneste vi har å sette fingeren på er at settet er ikke billig, det koster 2 390 kroner. Men det er både lekkert, praktisk og fungerer helt glimrende.