TEST: DAB+ eller nettradio i bilen?

Vi kjørte tur-retur mellom Norges to største byer for å finne ut hva som fungerte best av DAB og nettradio.

<B>HVA ER BEST?</B> Snart er det slutt på FM-sendinger, og da er det kun DAB+ og nettradio du har å velge mellom når du er på biltur.  Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
HVA ER BEST? Snart er det slutt på FM-sendinger, og da er det kun DAB+ og nettradio du har å velge mellom når du er på biltur. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge blir det første landet i verden som skrur av FM-nettet, og det skjer allerede i løpet av neste år. Dermed blir de gamle FM-radioene verdiløse, med mindre du investerer i en DAB+-adapter.

Det finnes imidlertid et digitalt alternativ til DAB+: Strømming av radio via Internett - populært kalt nettradio. I en tid der nær sagt alle har minst én smartmobil tilgjengelig hver, er det ingen sak å strømme radio fra hele verden, fra hvor som helst.

Men hvilken løsning er best, hvis du vil høre radio i bil? Vi kjørte tur-retur Oslo-Bergen for å finne svaret.

LES OGSÅ: Dette mener bransjen selv er best av DAB+ og nettradio

Slik testet vi

Før oppstart på Fornebu utenfor Oslo lastet vi ned NRK sin radio-app på en iPhone 6S med Telenor-abonnement. iPhonen ble deretter koblet til bilstereoen via USB-kabel, slik at lyden kom via høyttalerne i bilen. Med standardinnstillingene i appen (auto kvalitet) kunne vi strømme radio med en lydkvalitet som er sammenlignbar med DAB+.

Deretter startet vi på turen mot Ringerike -> Hallingdalen -> Hemsedalsfjellet -> Lærdal -> Voss -> Bergen, en tur på rundt 45 mil. Alle stopp i lydstrømmen ble notert ned underveis.

Her kan du studere ruten nærmere:

Bilstereoen fra Pioneer har innebygd DAB+-radio, med antenne i frontruten. På returen fra Bergen testet vi DAB+-dekningen på samme strekning. Også her ble alle steder uten dekning notert.

Slik gikk det med nettradio

Nettradio avhenger helt av at det er 3G eller 4G-dekning på strekningen, Edge fungerer etter vår erfaring svært dårlig eller ikke i det hele tatt.

På steder med Edge eller ingen dekning pauses bare strømmingen. Når 3G/4G-dekningen er tilbake, vil strømmingen fortsette der du var, og alt etter kan deretter bufres (avhenger av innstillinger i appen). Du går med andre ord ikke glipp av noe av sendingen, men dersom det har vært mange avbrudd, vil strømmingen etter hvert naturlig nok «henge litt etter» i sendingene.

GÅR IKKE GLIPP AV NOE: Nettradio har den fordelen at den pauser sendingen når du mister 3G/4G-dekning. Dermed går du ikke glipp av høydepunktene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
GÅR IKKE GLIPP AV NOE: Nettradio har den fordelen at den pauser sendingen når du mister 3G/4G-dekning. Dermed går du ikke glipp av høydepunktene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Og vi hadde ikke kjørt mange kilometrene fra Fornebu før vi opplevde første pause i strømmingen. Det skjedde ved Skui i Bærum, på vei mot Sollihøgda. Mellom Sollihøgda og Ørgenvika i Krødsherad opplevde vi en rekke sporadiske stopp, men fra Gulsvik ble strømmingen langt mer stabil. Faktisk opplevde vi ingen stopp før vi var på Hemsedalsfjellet, der vi opplevde noen sekunders opphold ved et par anledninger.

I Lærdalstunnelen pauset sendingen rundt 9 kilometer inni tunnelen, og ble borte i noen sekunder. Deretter opplevde vi stort sett jevn strømming, med unntak av noen små stopp ved Flåm, Bolstadøyri, samt i Væletunnelen og Trollkonetunnelen ved Vaksdal.

Deretter opplevde vi ingen avbrudd før vi nådde destinasjonen vår, Arna i Bergen, til tross for at tunnelene kommer som perler på snor på denne strekningen. Det viste seg imidlertid at 23-nyhetene kom først klokka 23:05, noe som bekrefter at det har vært mye bufring av lydstrømmen underveis.

Totalt hadde vi opplevd stopp i strømmingen for kortere eller lengre tidsrom mellom 30 og 40 ganger underveis. Dette tallet kunne vært lavere hvis vi i appen aktivt hadde styrt hvor mye som skulle bufres, men det var ikke målet vårt i denne testen.

BUFRER: NRK-appen lar deg styre hvor mye som skal bufres, og du kan enkelt spole fram og tilbake i sendingene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
BUFRER: NRK-appen lar deg styre hvor mye som skal bufres, og du kan enkelt spole fram og tilbake i sendingene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Du lurer kanskje på hvor mye data som ble brukt til strømmingen? Svaret er 568 MB i løpet av en tur på 8 timer.

Slik gikk det med DAB+

DAB+ er kringkasting, ikke strømming. Her blir altså ingenting bufret, slik tilfellet er med nettradio. Det betyr at det du hører, blir sendt akkurat nå, og at når signalene faller ut, vil du gå glipp av alt som blir kringkastet i perioden til signalene er tilbake.

Og for å gjøre en lang historie kort: Kjører du mye mellom Bergen og Voss, er DAB+ per i dag nesten ubrukelig. I samtlige 30+ tunneler på mer enn 2-300 meter falt dekningen ut etter få sekunder, med Stavenestunnelen som eneste unntak. Til og med den nye Vangstunnelen på Voss er helt uten DAB-dekning.

HIT, MEN IKKE LENGER: Tunneldekningen for DAB+ er pr i dag begredelig på Vestlandet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
HIT, MEN IKKE LENGER: Tunneldekningen for DAB+ er pr i dag begredelig på Vestlandet. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Tunnel-problemene fortsatte også videre, og mellom Gudvangen og Aurland var det sporadiske bortfall av signalene også mellom tunnelene.

Vi opplevde også korte perioder med signalbortfall mellom Hemsedalsfjellet og Hemsedal, men derfra hadde vi faktisk full dekning helt til vi var framme i Oslo igjen.

Totalt talte vi mellom 40 og 45 bortfall av signaler på 45 mil, hvorav brorparten altså skjedde i tunneler på Vestlandet.

LES OGSÅ: Slik blir din nye radiohverdag

Konklusjon

Det er ingen tvil om at DAB+-dekningen er meget god på «Østlandsdelen» av ruta vår, og der opplevde vi langt færre avbrudd enn ved strømming via smartmobilen.

På «vestlandsdelen» er derimot situasjonen en annen. Takket være ekstremt mange tunneler uten DAB+-dekning, blir det en lidelse å følge sportssendingene. Med nettradio pauses i hvert fall sendingen ved bortfall, og med litt bufring mellom tunnelene kan du faktisk oppleve jevn strømming også gjennom tunneler som ikke har 3G/4G-dekning.

Nå skynder vi oss å legge til at DAB skal bygges ut i de viktigste vestnorske tunnelene innen utgangen av 2017, og Statens Vegvesen har ifølge BA satt av 40 millioner kroner for å gi 53 tunneler i Hordaland DAB+-dekning. Det gjelder imidlertid ikke tunneler som er under 500 meter lange. De vil mest sannsynlig ikke få DAB+-dekning i det hele tatt.

I tabellen under har vi oppsummert fire viktige fordeler og ulemper for de to radioløsningene, slik situasjonen er per mars 2016:

DAB+ Nettradio 
PositivtNegativtPositivtNegativt
God generell dekningKrever nytt utstyrEkstremt kanalutvalg fra hele verdenKrever internettilgang
Dekning i tunnelene kommerBegrenset kanalutvalgKan pause og spole i sendingerBruker av datakvoten din når du benytter mobilnettet
Kostnadsfritt mottakBufring ikke muligTilgang til radioarkivKoster penger å bruke når du går over datakvoten
Alltid i sanntidDårlig dekning i tunneler per i dagTilgjengelig "overalt" takket være smartmobilenKan være store forsinkelser i direktesendinger


En spesiell takk til Kristin Alnes for gode notater underveis

Samleside: DAB/DAB+

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!