TEST: Billig bærbar som mediesenter

Koster 3.590 kroner og spiller HD-video uten problemer.

«X5DIJ klarte uten problemer å spille av selv de mest krevende HD-klippene på ekstern skjerm, og fortsatt beholde et annet skjermbilde på den interne.»


Flere og flere ser fordelene ved å bruke PC-en som mediesenter tilkoblet TV og musikkanlegg, og blant de mest populære løsningene finner vi Apples Mac Mini, samt de mange mini-PC-ene som er basert rundt Intels Atom-prosessorer. Du finner lenker til noen av de mest aktuelle testene nederst i denne artikkelen.

De tar litt større plass enn mini-PC-ene, men det er mange grunner for heller å bruke en bærbar PC som stue-maskin. Eksempelvis koster Asus X5DIJ ikke stort mer enn en stasjonær mini-PC, men har i tillegg innebygd både tastatur, mus, skjerm og optisk drev, og det kan mange ganger være praktisk. Skal du for eksempel bare spille musikk behøver du da ikke å ha på TV-en i det hele tatt.

For ikke å glemme at du kan ta PC-en med deg i sofaen. Bruksområdene er med andre ord langt flere enn hvis du bruker en stasjonær PC som mediesenter.

I motsetning til de fleste mini-stasjonære PC-ene har de fleste bærbare i "normalklassen" DVD-spiller.
I motsetning til de fleste mini-stasjonære PC-ene har de fleste bærbare i "normalklassen" DVD-spiller. Vis mer


Fungerer flott med XMBC

Vår test av X5DIJ viste at den var kraftig nok til å spille av alle HD-videoklippene som vi bruker når vi tester PC-er. Hvordan blir det å koble den til en TV med full HD-oppløsning (1080P - 1920 x 1080 piksler)? Vi måtte selvfølgelig teste.

De billigste maskinene har som regel kun VGA-skjermutgang og kun stereo lyd. X5DIJ er intet unntak i så måte. VGA fungerer imidlertid helt fint i 1080P, og dersom du har behov for surroundlyd, kan du fortsatt få det ved hjelp av et eksternt USB-lydkort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi måtte endre litt på lydinnstillingene for å få optimal gjengivelse på eksterne høyttalere. Som du ser er det mye å velge mellom på denne PC-en.
Vi måtte endre litt på lydinnstillingene for å få optimal gjengivelse på eksterne høyttalere. Som du ser er det mye å velge mellom på denne PC-en. Vis mer


Når du kobler en bærbar PC til en ekstern skjerm, får du anledning til å duplisere bildet, eller "forlenge" det slik at du for eksempel kan flytte bildet mellom dem. Du kan også velge å kun bruke den eksterne skjermen, noe som kan være nødvendig dersom grafikkbrikken er veldig svak.

Sistnevnte er også høyaktuelt dersom du ønsker plassere den bærbare i hyllen under TV-en, og av den grunn må stenge lokket.

TEST: Billig bærbar som mediesenter


Vi installerte mediesenter-løsningen XBMC, som støtter de aller fleste aktuelle filformatene. XBMC er dessuten gratis, og svært brukervennlig.

XBMC er et glimrende, gratis mediesenter som egner seg godt til TV-bruk.
XBMC er et glimrende, gratis mediesenter som egner seg godt til TV-bruk. Vis mer


Så koblet vi til Microsoft Wireless Desktop 800, som med sin gode rekkevidde fungerer glimrende fra stuebordet.

Hvis du trenger et rimelig tastatur til stuebordet, kan vi anbefale Microsoft Wireless Desktop 800. Det koster under 200 kroner mange steder.
Hvis du trenger et rimelig tastatur til stuebordet, kan vi anbefale Microsoft Wireless Desktop 800. Det koster under 200 kroner mange steder. Vis mer


X5DIJ klarte uten problemer å spille av selv de mest krevende HD-klippene på ekstern skjerm, og fortsatt beholde et annet skjermbilde på den interne. Vi har laget en liten video som demonstrerer avspilling av full HD (VC1-format i MKV-konteiner):

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Dette får du ikke

Er det da bare fordeler med å velge en billig bærbar PC i forhold til en mini stasjonær-PC? Nei, ikke bare. Vi har alt nevnt størrelsen. En bærbar av denne typen tar opp litt ekstra plass.

Tilkoblingsmulighetene er som regel også færre på en billig bærbar PC. Her er det for eksempel sjelden HDMI-utgang, gigabit nettverksstøtte, digital lydutgang eller mulig å koble til eksterne harddisker via eSATA-grensesnitt. Har du behov for dette på en bærbar, må du som regel opp en tusenlapp eller to. De fleste stasjonære mini-PC-ene vi har testet i 3.000-kronerssegmentet, har dette på plass.

Hvis dette ikke er av betydning, kan en bærbar løsning som den vi har skissert over være et glimrende valg, når du ønsker surfemuligheter på TV-en, tilgang til Spotify, videoutleie på nett, og selvfølgelig avspilling av DVD-filmer og annet lokalt materiale.

Få også med deg ferske tester av stasjonære mini-PC-er:
Asus Eee Box EB1012P, ViewSonic PC mini 132, Shuttle XS 3410MA og Apple Mac Mini.

Testresultat

Asus X5DIJ

God ytelse til normal bruk, spiller "alt" av HD-materiale, bra tastatur og høyttalere, svært stillegående.

Moderat grafikkytelse, mye unødvendige tilleggsprogrammer, mer minne hadde vært prikken over i-en.

Se alle våre tester