Test av to harddiskkameraer

TEST: Markedet for harddiskkameraer har lenge vært dominert av JVC. Nå har Sony tatt opp kampen, og vi har testet dem begge!

Det begynner etter hvert å bli et godt og variert utvalg når det gjelder videokameraer, og da vi testet 10 budsjettvennlige videokameraer for et halvt år siden, lagret de fleste enten på mini-DV-kassett eller rett på DVD-plate.

Denne gangen har vi tatt en titt på to kameraer som lagrer på harddisk. Fordelene med dette er naturligvis at du slipper å ha med deg ekstra lagringsmedia ut på tur, og at overføringen til PCen er veldig enkelt og grei. Ulempen er naturligvis at du risikerer å gå tom for lagringsplass på en lang ferietur, og i tillegg mister du alt du har filmet hvis kameraet blir stjålet.


3 aktører

JVC var først på markedet med denne typen kamera, men nå er det flere som har meldt seg på kampen. Sony lanserer denne høsten fire harddiskkameraer som filmer i "vanlig" TV-oppløsning, mens det straks også kommer et par modeller med HD-støtte. I tillegg har våre venner i Dingz testet et kamera fra Hitachi. Hitachi-kameraet har innebygget DVD-brenner slik at du enkelt kan overføre HDD-opptakene dine på DVD-plate, noe som kan kjøpes som tilleggsutstyr til JVC-kameraet. Testen av Hitachi-kameraet finner du her.

Modellene vi har fått inn til test i denne omgangen er Sony DCR-SR80E og JVC Everio GZ-MG505, med prislapper på henholdsvis 6600,- og 9400,- i de billigste nettbutikkene. Dessverre lot det seg ikke gjøre å få SR100E-modellen fra Sony, som er litt nærmere JVC-kameraet i pris, men på den positive siden får vi i hvert fall sett om nesten 3.000 kroner ekstra er verdt pengene.


Vi har testet hvordan kameraene er å bruke til dagligdags bruk, og har foretatt en rekke testopptak blant annet innendørs i kveldsbelysning, utendørs med sola i fleisen, på nattestid ute i gata (der vi for øvrig følte oss litt halvlugubre) etc. Videre har vi vurdert hvor godt kameraet er å bruke, sjekket ytelsen med tanke på autofokusering, oppstartstid etc., og funksjoner og tilkoblingsmuligheter. Vi har også sett på løsningen for å overføre innspilt video til harddisken, på den medfølgende programvaren og på spesifikasjonene ellers.

Bruk lenkene under for å lese om hvert kamera.

Test: Sony DCR-SR80
Test: JVC Everio GZ-MG505

Les også: Test av 10 videokameraer