Vi har testet seks systemkameraer i samarbeid med TV2 Hjelper Deg. Foto: Per Ervland
Vi har testet seks systemkameraer i samarbeid med TV2 Hjelper Deg. Foto: Per ErvlandVis mer

Test av seks systemkameraer

Vi har testet seks kameraer i mellomklassen, og la det være sagt: Forskjellene er ikke store, men vi har funnet vår favoritt!

I samarbeid med TV2 hjelper deg har DinSide testet seks systemkameraer i "mellomklassen" – for brukere som ønsker seg litt mer funksjonalitet enn det du får på de aller billigste modellene.

Den mer folkelige termen er kanskje "speilreflekskamera", men når sant skal sies er det ikke alle modellene som har speil og er følgelig ikke speilreflekskameraer. Systemkameraer betegner uansett et kamera med utskiftbare komponenter, som objektiv og blits.

Kameraene vi har plukket ut til test denne gangen har derfor én ting til felles; de har alle har én eller flere "småbrødre" som er tilgjengelig for en billigere penge.

Siden disse kameraene i større grad henvender seg til den mer avanserte amatøren, har vi også valgt å vektlegge aspekter som funksjoner og ytelse tyngre enn vi vanligvis gjør. Siden alle kameraene i testen også har mulighet til å filme, er også videokvaliteten og -funksjonaliteten også vurdert.

Testede modeller

Kameraene vi har hentet inn til test denne gangen er, i alfabetisk rekkefølge:

Canon EOS 600D
Nikon D5100
Panasonic Lumix DMC-GH2
Pentax K-r
Samsung NX11
Sony A55

Slik har vi testet

Som vanlig har vi brukt kameraene slik folk flest bruker dem, som betyr at vi har drasset med oss den tunge sekken rundt omkring og knipset hundrevis av bilder, både innendørs, utendørs, i sterkt solskinn, på natten etc. Vi har også målt ytelsen; for eksempel hvor rask autofokusen oppfører seg (både med og uten bruk av live view der du bruker kameraet på samme måte som et kompaktkamera), hvor raskt kameraet tar seriebilder, målt utløserforsinkelse og sammenlignet batterilevetid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er det gjort en vurdering av brukervennlighet, funksjonalitet og konstruksjon av kamerahuset, deriblant skjerm og søker, utvalg av knapper etc. Vektingen har vi gjort etter følgende mal:

Bildekvalitet: 20%
Videokvalitet: 10%
Funksjoner: 20%
Ytelse: 20%
Brukervennlighet: 15%
Konstruksjon: 15%

Det bør nevnes at dette kameramarkedet stadig blir tettere, og det er strengt tatt ikke kjempestore forskjeller ute og går. Ingen er best på alt, og katta-i-sekken-produkter finnes ikke. Vi er sikre på at samtlige kameraer i denne gruppen har mange fornøyde kjøpere, og derfor er det heller ingen av kameraene som har fått dårligere enn terningkast 4.

Allikevel ...

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Best i test: Nikon D5100

Vinnerkameraet er det som best klarer å kombinere disse egenskapene, og denne gangen er det Nikon som trekker det lengste strået. Kameraet har meget god bildekvalitet og eksponerer bildene godt, i tillegg til å ha svært gode egenskaper i forhold til støy på høye ISO-verdier (fordelaktig i dårlig belysning).

Kameraet er også særdeles brukervennlig, mye takket være et visuelt grensesnitt som blant annet gir deg bildeeksempler på hva slags lys de ulike hvitbalanseinnstillingene passer til, eller eksempelmotiver for ulike ISO-verdier. Menyene er også godt strukturerte, de er tilgjengelige på norsk og en hjelpeknapp kan alltid trykkes på for å få veiledning til hva en funksjon gjør.

BEST I TEST: Philips 65PFL9708S
BEST I TEST: Philips 65PFL9708S Vis mer


D5100 er også rikt på funksjonalitet, der du blant annet kan "fremkalle" RAW-filer direkte i kameraet (og dermed styre f.eks. hvitbalanse og eksponering etter at bildet er tatt). Kameraet har også avansert autofokus og lysmåling, samt en god, høytoppløslig skjerm som kan vinkles i alle retninger. 660 bilders batterilevetid er dessuten best i denne gruppen.

Vi finner allikevel ting å trekke for – blant annet savner vi flere knappesnarveier til innstillinger (her skjer det meste på skjermen), og kvaliteten på kit-objektivet kunne ha vært bedre.

Les mer: Test av Nikon D5100

Testresultat

Nikon D5100

Meget god bildekvalitet, svært brukervennlig med omfattende hjelpefunksjon, godt med funksjoner og innstillingsmuligheter, relativt god fokushastighet ved bruk av live view, meget god batterilevetid

Det meste styres via skjermen – få innganger til å endre på innstillinger

Se alle våre tester

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Anbefalt: Panasonic Lumix DMC-GH2

Også kameraet fra Panasonic kommer svært godt ut i denne gruppen. Dette er et kamera som ikke har speil, men allikevel er autofokusen svært rask og i tillegg fullstendig lydløs, som gjør dette til førstevalget med tanke på videoopptak.

I motsetning til Nikon-kameraet er GH2 fullstappet med knapper og brytere, og når du har lært kameraet å kjenne kan du derfor endre innstillinger langt raskere. Skjermen er også berøringsfølsom slik at du kan endre innstillinger (eller f.eks. velge fokuspunkt) direkte på skjermen, selv om knappene da er relativt små. Den elektroniske søkeren er er også svært god – både stor og høytoppløselig.

Vi trekker dog for at kameraet ikke presterer like godt som de beste i dårlig lys, det har relativt svak batterilevetid (320 bilder), og for at menyene hadde hatt godt av en overhaling og fremstår noe uoversiktlige.

Les mer: Test av Panasonic Lumix DMC-GH2

Testresultat

Panasonic Lumix DMC-GH2

God elektronisk søker, rikt utstyrt med knapper og brytere, berøringsfølsom skjerm, rask og svært stillegående autofokus, godt egnet til video

Noe svak bildekvalitet på høye ISO-verdier, svak batterilevetid

Se alle våre tester

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Sony Alpha A55

Er det ett kamera som er funksjonskongen i denne gruppen, så er det kameraet fra Sony. Her finnes flere unike funksjoner; blant annet er A55 det eneste kameraet med innebygd GPS som merker bildene dine med hvor de er tatt. I tillegg har kameraet en svært god panoramafunksjon der du trykker én gang på utløseren og beveger kameraet langs horisonten. A55 er yter også svært godt på seriefoto og har muligheten til å knipse hele 10 bilder i sekundet; en hastighet som til nå har vært forbeholdt langt dyrere kamera.

A55 har også elektronisk vater (kjekt for å kontrollere at du får en rett horisont), mulighet for å ta 3D-bilder (krever at du kobler kameraet direkte til en 3D-kompatibel TV) og en rekke småfinesser, for eksempel der kameraet tar flere bilder i slengen og kombinerer dem til ett bilde med mindre støy.

Søkeren er ikke like god som den er på Panasonic-kameraet, der spesielt fargeblødninger er fremtredende når du beveger kameraet, og skjermen er henglset i bunnen som gjør at den ikke er like fleksibel som de som er henglset på siden. Dog har den best innsynsvinkel blant de testede kameraene.

Bildemessig har A55 en noe problemer med den automatiske hvitbalansen, men bildene har god dynamikk og kameraet gjør en god prestasjon i dårlige lysforhold. Kit-objektivet er ikke blant de beste på skarphet og har en del fortegning (buede kanter), men alt i alt er også Sony-kameraet vel verdt en vurdering om du er i markedet for et nytt kamera; spesielt hvis du synes funksjonene høres spennende ut.

Les mer: Test av Sony A55

Testresultat

Sony A55

Rikt på funksjonalitet, innebygd GPS, svært raskt på seriefoto, god brukervennlighet

Ofte fargestikk i bildene, noe svakt kit-objektiv

Se alle våre tester

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Canon EOS 600D

Kameraet fra Canon byr på få overraskelser, på godt og vondt. Det presterer jevnt over meget godt i en veldig tett gruppe og gjør det også svært godt i svak belysning, med lite støy ved høy følsomhetog relativt rask autofokus. Eksponeringsmessig klarer ikke automatikken seg like godt som de beste, og spesielt i situasjoner med høy kontrast har kameraet en tendens til å brenne ut høylysene.

På videoopptak (og ved bruk av live view) er autofokusen treg og upresis og støyer en god del, som gjør at du bør fokusere manuelt dersom du skal fange video. Kvaliteten på opptaket er derimot svært god.

Grepskomforten er også forbedret fra 550D, og LCD-skjermen er svært god. I tillegg har 600D godt med snarveier til funksjoner fra knappene. Menyene er stort sett oversiktlige, med enkelte unntak.

Les mer: Test av Canon EOS 600D

Testresultat

Canon EOS 600D

Komfortabelt grep, enkelt og greit i bruk, meget god bildekvalitet

Treg og støyfull autofokus ved bruke av live view, middels raskt på seriefoto, tilbyr lite unikt

Se alle våre tester

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Pentax K-r

Kameraet fra Pentax er testens billigste og har meget god betjeningskomfort, der grepet på høyre side er behagelig og knapper og brytere godt plassert. Kameraet har også et rikt utvalg av funksjoner og en rekke småfinesser, som muligheten til å lagre en RAW-utgave av siste bildet etter at det er tatt (i JPEG). Du kan også velge hvilke innstillinger som skal huskes neste gang du slår på kameraet, og snarveiene på piltastene visualiseres også på skjermen slik at det ikke er noe problem å vite hvilken knapp som er hva selv om lystilgangen er dårlig. Pentax har ikke det peneste brukergrensesnittet, men det er til gjengjeld svært mange muligheter her når du blir godt kjent med kameraet.

På seriefoto scorer kameraet også godt, med en hastighet tett opp til 6 bilder i sekundet i rundt fem sekunder, men autofokusen er ikke spesielt kjapt dersom du bruker skjermen for å komponere bilder. K-r er også det eneste som kan nyttiggjøre seg av vanlige AA-batterier (krever adapter som må kjøpes ved siden av), som kan være kjekt på lange ferieturer i områder uten alt for god tilgang på strøm.

Dog er kameraet det eneste som ikke støtter autofokus mens du filmer, og opptakene blir bare i 720p-oppløsning og ikke like detaljerte som hos de beste. I tillegg bråker kameraet en god del, som høres godt i videopptakene. Heller ikke stillbildene blir like detaljerte som hos de beste og lysmåleren kan bomme litt i blant, men kameraet er i stand til å levere meget gode bilder med litt ekstra hjelp fra fotografen.

Les mer: Test av Pentax K-r

Testresultat

Pentax K-r

God prislapp, rikt på funksjoner og smarte løsninger, god ytelse

Ikke helt pålitelig lysmåling, svak videofunksjon uten mulighet for autofokus,

Se alle våre tester

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer

Samsung NX11

Kameraet fra Samsung er også blant de billigste, og har et svært tiltalende brukergrensesnitt med pen grafikk, godt strukturerte menyer og lettvint justering av innstillingene. I tillegg har Samsung vært ganske innovative med iFn-konseptet, der en knapp på objektivet gjør at du kan bruke fokusringen for å endre eksponeringskompensasjon, hvitbalanse, ISO, blender etc. uten å ta øyet fra søkeren. For deg som er ute etter et kompakt kamerahus, er også NX11 det fysisk minste kameraet i denne testen.

NX11 har imidlertid trøbbel med autofokusering i dårlig belysning der det ofte hender at kameraet ikke klarer å finne riktig fokus, og på høye ISO-verdier scorer kameraet også svakt. På utendørsbilder, derimot, tar NX11 svært gode bilder.

Også her er det kun 720p som er tilgjengelig med tanke på video, og NX11 har også litt bakgrunnsstøy som høres i opptaket. I tillegg er kontrastkurven hard, og i overganger fra lyst til mørkt er også kameraet noe tregere enn de andre til å kompensere for forskjellen.

Les mer: Test av Samsung NX11

Testresultat

Samsung NX11

Svært godt brukergrensesnitt, kompakt og reisevennlig, smart iFn-funksjon, god skjermkvalitet

Svak ytelse (seriefoto/autofokus), ikke så god bildekvalitet innendørs, svak videofunksjon

Se alle våre tester