Test av gratis epost

DinSide Data har testet de tre største gratis epost-tjenestene fra internasjonale leverandører, og det norske motstykket fra Telenor Nextel. Både funksjoner og reklamepress varierer en hel del, men konklusjonen er klar: RocketMail kommer best ut.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Som vi skrev i vår oversiktsartikkel i forrige uke, finnes det flere hundre leverandører av gratis epost-tjenester. Det ville selvsagt vært helt uoverkommelig å teste alle, men vi har sjekket de største og mest kjente internasjonale aktørene for deg, i tillegg til en tilsvarende tjeneste fra norske Telenor.

Hotmail: Rik på funksjoner

Hotmail, som nå eies av Microsoft, er en av de virkelig store tilbydere av gratis epost-tjenester på Internett. Med over åtte millioner brukere, et antall som vokser hver dag, har Hotmail på kort tid etablert seg som en av de ledende webbaserte epost-tilbydere.

Kanskje ikke så rart, for Hotmail har et svært godt tilbud av funksjoner bygget inn i sin epost-leser. Alt fra filtre, til adresselister til å kunne lese andre adresser enn den du får tildelt når du registrerer deg.

Mye reklame

Den største ulempen med Hotmail er faktisk brukergrensesnittet (en skulle nesten ha forventet bedre av Microsoft?), som til tider kan virke veldig rotete.

Etter at du har logget deg på, kan det være bort i mot håpløst å finne pekeren til postboksen din. Den forsvinner i virvaret av tilbud, reklame og ulike tjenester. I det hele tatt blir du veldig forstyrret av reklame når du bruker Hotmail.

En annen innvending mot Hotmail, er at du i tillegg til navn og hjemmeadresse, må registrere opplysninger om alder, kjønn, utdannelse, sivilstand, husstandens samlede inntekt, hobbyer, interesser og så videre – opplysninger som helt klart skal brukes i tilpasset reklame rettet direkte mot deg.

Mange tjenester

Når det er sagt, har Hotmail som nevnt et stort utvalg av tjenester. Epost-leseren tar inn grafikk og linker, klarer vedlegg, har en god adresseliste med kortnavn (eng. "nicknames"), godt utbygde filtre og muligheter for videresending og gruppesendinger.

I tillegg til gratisadressen du åpner ved bruk av tjenesten, kan Hotmail også hente inn post fra inntil fire av dine andre adresser, som du eventuelt måtte abonnere på.

Samtidig kan du abonnere gratis på flere nyhetstjenester, for eksempel fra MSNBC News eller USA Today, som daglig kan sende notiser til epost-adressen din. Du kan få tilsvarende nyheter og notiser sendt om emner som teknikk, livsstil, sport og underholdning. Problemet er vel kanskje at postkassen allerede er full nok fra før.

I det hele tatt er Hotmail svært godt utbygget. Har du behov for mange tjenester, er dette det rette valget, men vil du gjerne slippe unna for mye visuelt støy på skjermen, bør du nok velge en annen webbasert epost-leser.

RocketMail: Støysvak vinner

Yahoo er med Rocketmail den epost-tilbyderen som kommer best ut av denne testen, dersom du ikke er interessert i alle de ekstra tjenestene som følger med HotMail. Epost-leseren har nemlig stort sett alt du får hos HotMail, men her slipper du unna den enorme reklamestøyen og jobber med et mer oversiktlig grafisk grensesnitt.

Yahoo er godt utbygd med filtre, har en god adressebok og muligheten til å lagre posten i mapper du definerer selv. Den sender og mottar vedlegg og kan lese post fra opptil tre andre epost-kontoer som du måtte ha.

Lycos: Livstidsgaranti

Lycosmail er en annen av de store tilbyderne, men når ikke helt opp i forhold til Hotmail og Yahoo. Den mangler for eksempel muligheten til å lese post som du måtte få til andre epost-adresser. Er du ute på reise og vil lese denne posten, må du først sørge for at den videresendes til din Lycos-adresse, og det er for tungvint.

Det som kanskje gjør Lycos mest interessant som epost-leverandør, er at du blir garantert å ha en epost-adresse for alltid. Det er Lycos alene om. Hvorvidt du skal stole på dette løftet er kanskje en annen sak...

Lycos er også eneste webbaserte gratis epost-tjeneste som gir deg muligheten til å velge domene-navnet i adressen din. Men bortsett fra et par gratis valgmuligheter, er dette stort sett en tjeneste du må betale ekstra for. Men for eksempel kan du for 15 dollar i året få en adresse som [email protected] Litt morsom?

Telenor Nextel: Svak

Den norske varianten av webbaserte, gratis epost-tjenester kommer fra Telenor Nextel. Deres E-post for alle er enkel og grei i bruk, men har svært få avanserte tjenester inkludert.

Du kan sende, videresende og lese epost, og slette den enkeltvis fra serveren. Videre kan den ta med inntil to vedlegg av gangen. En stor fordel er for øvrig mangelen på reklame, og Nextels E-post for alle er den eneste webbaserte epost-tjenesten som gir deg sikker innlogging.

Men E-post for alle kan ikke lese epost som måtte komme til dine andre adresser (hvis du da ikke er abonnent hos SOL). Den har ingen muligheter til å filtrere posten, heller ingen adresseliste, eller stavesjekk.

En annen stor ulempe med Nextel sin tjeneste er at du ikke selv bestemmer ditt passord når du registrerer deg, men får tildelt en kryptisk bokstavkombinasjon som for eksempel rtvao56. Ikke den beste løsningen når du er ute og reiser og har glemt å notere passordet.

Den viktigste innvendingen mot å ta i bruk E-post for alle, er imidlertid at Nextel – på tross av en omfattende reklamekampanje om at tilbudet er gratis! – forbeholder seg retten til innen tre måneder å kunne endre tilbudet til å bli en betalt tjeneste.

Nextels E-post for alle når ikke helt frem i denne testen. Hvis det ikke er spesielt viktig for deg å ha et norsk brukergrensesnitt når du leser eposten din, er det bedre å satse på en av de andre webbaserte, gratis epost-tjenestene.

Vurdér sikkerheten

Hvis du går med planer om å ta i bruk denne typen webbaserte epost-tjenester, bør du ha i tankene at du faktisk lagrer alle meldingene dine på en fremmed server. Bruker du mulighetene til å lese andre epost-kontoer i tillegg, er også brukernavnet og passordet til denne kontoen innom den aktuelle serveren.

Selv om alle aktørene i denne testen helt klart må regnes som seriøse, er dette avgjort en sikkerhetsrisiko, og du må utfra dette vurdere om du synes du kan bruke tjenesten eller ikke.

Hvis du først og fremst vurderer å bruke tjenestene til epost i jobbsammenheng, er det også nyttig å være klar over at flere og flere epost-systemer som brukes av bedrifter (som f.eks. Lotus Notes, Novell Groupwise og siste versjon av Exchange Server fra Microsoft) nå har egne løsninger for å lese eposten via web.

RocketMail best

Konklusjonen av vår test av de tre største gratis webbaserte epost-tjenestene og tilbudet til Telenor Nextel, er klar: En sikker seier for Yahoo med RocketMail.

Sammenligningstabell

LeverandørHotmailLycosNextelRocketMail
ReklameMyeEndelNeiNoe
Grafisk grensesnittRoteteNoe roteteOversiktligOversiktlig
Slette post enkeltvisJaNeiJaJa
Håndterer filvedleggJaJaJaJa
AdressebokGodt utbygdJaNeiJa
Lese andre epost-kontoerInntil 4NeiNeiInntil 3
StavekontrollEngelskNeiNeiEngelsk
Selvbestemt passordJaJaNeiJa
Må oppgi personlige opplysningerJaNeiNeiNoe
HjelpJaJaJaJa
OnlinesupportJaJaJaJa
Blokkering av junk- og massemailJaJaNeiJa
Epost-adresse på livstidNeiJaNeiNei
FilterJaNeiNeiJa
Lagre post i selvdefinerte mapperJaJaNeiJa
Sikker innloggingNeiNeiJaNei