Test av DAB-antenner

Nkom slår fast at valg av antenne og riktig installasjon er det viktigste for dekningen.

<b>ANTENNE:</b> Nkom slår fast at valg av antenne er viktig for DAB-dekningen. Antennene på bildet er ikke testet i denne testen. Foto: RUNE M. NESHEIM
ANTENNE: Nkom slår fast at valg av antenne er viktig for DAB-dekningen. Antennene på bildet er ikke testet i denne testen. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2017 skal FM-nettet stenges, og vi skal over på DAB+. Det kan by på en del utfordringer, ikke minst i bilen hvor svært mye av radiolyttingen her til lands foregår. Det fikk Dinside bekreftet da vi gjennomførte en test av DAB+ mot nettradio tur-retur Oslo Bergen tidligere i år.

Med tanke på deg som eier bil som ikke har installert digital radio i bilen, har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) testet antenner, bilradioer og adaptere for DAB+.

Resultatene i testen viser at antennetype og riktig installasjon, har størst betydning for hvordan dekningen oppleves.

LES OGSÅ: Slik greier du deg uten DAB hjemme

Antenne og installasjon avgjørende

Nkom har testet 12 antenner, fem bilradioer og 16 adaptere for DAB+. De oppsummerer med at det ikke er store forskjeller i ytelsene på radioene, men at valg av antenneløsning og riktig installasjon er avgjørende for å oppleve god dekning.

Hovedkonklusjonene i undersøkelsen viser at antenneløsning og installasjon har stor betydning for om du får dekning eller ikke. Nkom understreker at det derfor er viktig å følge installasjonsinstruksene nøye.

Videre slår de fast at utvendige piskantenner generelt sett har best ytelse, men at de fleste glassantenner også har god dekning.

Følgende DAB-antenner kommer best ut i deres test:

Passive antenner:

 • Antennentechnik 3759.01 (Haifinne/ takmontert)
 • Antennentechnik 2116.01 (takmontert pisk)
 • Aktive antenner:

 • Antennentechnik (Induktiv) 4573.01 (Innvendig og utvendig montert pisk)
 • Antennentechnik 4486.01 (Montert på innsiden av bilvindu)
 • Funke ADSC600 (Montert på innsiden av bilvindu)
 • Her kan du lese mer om resultatene fra Nkoms test.

  Ifølge Nkom er alle antennene testet på samme kjørerute, på en 9 km lang strekning med dårlig dekning. Den samme målebilen er brukt til å teste alle antennene.

  Her kan du også lese hvordan det gikk da Dinside testet forskjellige DAB-antenner i fjor.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!