TEST: Apple MacOS Snow Leopard

Nesten ingen har sett en snøleopard, og nesten ingen vil umiddelbart se hva som er nytt med Apples nyeste operativsystem.

IKKE UTRYDNINGSTRUET: Prisen er ingen hindring når det kommer til spørsmålet om du skal, eller ikke skal, oppgradere fra Leopard til Snow Leopard. Men er dette en oppdatering du trenger nå?
IKKE UTRYDNINGSTRUET: Prisen er ingen hindring når det kommer til spørsmålet om du skal, eller ikke skal, oppgradere fra Leopard til Snow Leopard. Men er dette en oppdatering du trenger ? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal en egentlig forvente seg av et operativsystem som koster usle 269 kroner å oppgradere til? Apples siste operativsystem, Snow Leopard, har tatt navnet til en sjelden utrydningstruet dyreart, men, uten at vi skal dra metaforene og analogiene for langt, er nok nettopp dét et forsøk på å vise at nyhetene ikke nødvendigvis er lett å få øye på.

Dette er tross alt versjon 10.6, som etterfølger versjon 10.5 med nesten samme navn - Leopard. Det er ikke versjon 11.

Flere gigabyte tilbake

Vi har sett diverse rapporter på nettet om at installasjonstiden varierer veldig fra maskin til maskin, og at Apples løfte om en 45 prosent reduksjon sammenliknet med Leopard er noe optimistisk for de fleste. For vår del tok det rundt 38 minutter å installere Snow Leopard på en MacBook fra 2006, uten at det er så mye å filosofere over. Når de 38 minuttene er over, er det sannsynligvis også siste gang du har installert systemet.

Det første du sannsynligvis legger merke til etter installasjonen er at harddisken plutselig har mye bedre plass. Det vil si, det første du legger merke til hvis du fortsatt skulle bruke en Power PC-maskin er at Snow Leopard ikke fungerer. Dette OSet er bare for Apples Intel-baserte maskiner, og befinner du deg fortsatt i PPC-land er Leopard det siste Mac OSet maskinen din vil se før den inntar kirkegården en gang i framtiden.

Vår harddisk hadde 117,5 gigabyte ledig før installasjonen, men hele 134,3 gigabyte etter at versjon 10.6 hadde tatt sine første skritt rundt på disken. Det er ikke mange systemoppgraderinger gjennom tidene som kan skryte av å rydde så ettertrykkelig opp etter seg som Snow Leopard gjør.

Dette gjøres blant annet ved at skriver-driverne er utelatt. Disse lastes nå ned ved behov, slik blant annet Windows har fungert i en årrekke, og dermed slipper du å sitte med drivere til printere som du aldri kommer til å bruke.

No har me (Apple) juksa litt

ORDNUNG: Exposé ordner nå vinduene pent og symmetrisk.
ORDNUNG: Exposé ordner nå vinduene pent og symmetrisk. Vis mer

Men vent nå litt. Apple har nemlig "juksa litt" med kilobytene, eller i det minste forsøkt å telle på samme måten som en strengt tatt skal telle
når en snakker "kilo". Hvis du noen gang har kjøpt en ekstern harddisk på 500GB, og deretter formatert den, vil du se at du faktisk ikke sitter igjen med 500GB - du har tvertimot bikket godt under en halv terabyte.

Det er fordi mens den ene definisjonen av kilobyte sier at det går 1000 bytes i én kilobyte, teller den andre 1024 bytes i samme kilobyten.

Apple har med andre ord justert måten de måler filstørrelsen. Det betyr med andre ord at jeg med den gamle tellemåten ikke har spart så mye som de 17 gigabytene tallene over viser, men ganske mye mindre. Likevel, jeg har fått mer plass på disken, og det er alt jeg behøver vite.

Andre ting du vil legge merke til i varierende grad er ting som oppstartstid, oppstartstid for applikasjoner, og at det går raskere å skru av maskinen, og å vekke den opp fra dvale.

Forandringene er ikke dramatiske. Vi målte en oppstartstid før installasjonen på rundt et minutt, mens vi målte cirka 50 sekunder i etterkant. Å skru av maskinen tok før beskjedne 8 sekunder, mens vi etter installasjonen målte rundt seks sekunder, selv om det i gode stunder faktisk tar enda kortere tid. Det er ganske imponerende.

Den store forandringen

Apple har helt fra Snow Leopard ble presentert for offentligheten hevdet at de største forandringene med Snow Leopard er de du ikke kan se. "Refined, not reinvented" er slagordet de bruker, som betyr noe slikt som "foredlet, ikke gjenoppfunnet". Det skyldes ikke at de er feige eller forsøker å gjemme seg bort bak teknisk sjargong, men at de har skrevet om det meste av den underliggende koden slik at operativsystemet nå gjør sine beregninger i 64-bit heller enn 32-bit.

Maskinvaren har lenge vært kompatibel med 64-bits operasjoner, men det er altså først nå at Apples OS følger etter.

Men hva har det å si for deg?

Denne artikkelen forklarer mer inngående forskjellene mellom 64-bit og 32-bit (riktignok med et Windows 7-perspektiv, men det tåler du), men kort fortalt har den største begrensningen med 32-bits operativsystemer vært at programvaren du kjører kun har tilgang på maksimalt 4GB RAM. Selv om du har installert 16GB RAM, slik en gjerne kan gjøre i stasjonære maskiner, vil ikke for eksempel videoredigeringsprogrammet kunne utnytte mer enn 4GB av dem.

BEDRE STABLING: Stabel-funksjonen tilbyr nå noe så trivielt som scrolling nedover lista over filer.
BEDRE STABLING: Stabel-funksjonen tilbyr nå noe så trivielt som scrolling nedover lista over filer. Vis mer

Med et 64-bits operativsystem sprenges RAM-grensene så å si bort, og det kan få store konsekvenser for effektiviteten og datakraften til framtidig programvare.


I avsnittet over burde det være strek under framtidig, for det er fortsatt et stykke igjen. For at den nye sirkelen skal sluttes må både maskinvare, operativsystem og programvare være laget i 64-bit, og så langt er antallet programmer som støtter den nye arkitekturen i Snow Leopard begrenset - svært begrenset, når sant skal sies.

Apple har riktignok skrevet om sin egen Finder slik at den støtter 64-bit, og også Mail, nettleseren Safari, iCal og iChat er 64-bit. Per i dag er utvalget likevel så stusselig at du ikke uten videre kan bruke det som argument for å oppgradere .

Det tar nok litt kortere tid å for eksempel starte programmer, men denne prosessen var ikke akkurat treg i Leopard, og vi snakker som så små marginer at forskjellen i praksis er beskjeden. Etter noen dager med Finder kan vi heller ikke si at Finder virker merkbart raskere, i det minste ikke uten å trekke fram stoppeklokke som måler tideler.

En må med andre ord vente til de større programmene (Photoshop, Final Cut, Logic og andre tallknusere) er 64-bits kompatible før en virkelig kan begynne å merke effekten av den nye bit-hverdagen.

Exchange-støtte - eller ikke

BEDRE SØK: Nå kan du velge hvor Finder-søk skal utføres.
BEDRE SØK: Nå kan du velge hvor Finder-søk skal utføres. Vis mer

Nytt i Snow Leopard er også støtte for Exchange 2007, både i Mail-applikasjon, i iCal og i adresseboka. Mange vil nok hevde at dette burde vært implementert for lenge siden, men ettersom Exchange er omtrent like full av overraskelser og forundringspakker som et kapittel av Alice i Eventyrland, er det kanskje ikke så rart at Apple har ventet en stund med å implementere Microsofts epost-standard.


Desto mer skuffende er det å melde at det, for vår del, ikke fungerer i det hele tatt når vi befinner oss hjemme. På arbeidsplassen fungerer det derimot rimelig knirkefritt, i det minste så lenge arbeidsgiveren din ikke kjører Exchange 2003 - som Snow Leopard ikke støtter.

Vi skrev simpelthen inn IP-adressen til Exchange-serveren, og i løpet av kort tid ble mailen hentet ned. Søk i bedriftens interne adresselister fungerer også utmerket.

Hvorfor dette ikke fungerer utenfra er vanskelig å si, men etter å ha brukt halvannen time og prøvd ymse adressevariasjoner ga vi opp.

Noen andre synlige nyheter

Expose Dock er en annen nyvinning i Snow Leopard. Det er for så vidt ingen nyhet at du kan vise alle åpne vinduer i et gitt program samtidig, det ved hjelp av en tastekombinasjon vært mulig siden Leopard.

Det nye er at du simpelthen kan holde nede musetasten over dock-ikonet til et program, og deretter få opp alle åpne vinduer.

Selv er jeg litt usikker på hvorfor jeg skulle ønske å gjøre dette via docken, istedenfor å bare velge det aktuelle programmet og deretter trykke "F10", men forslag mottas med takk i kommentarfeltet under denne artikkelen. Nyttig er det i alle tilfelle at vinduene sorteres symmetrisk på skjermen, og ikke i forhold til der det tilfeldigvis er plass.

SLICK OG QUICK: Quicktime er friske opp med nytt design og ny funksjonalitet.
SLICK OG QUICK: Quicktime er friske opp med nytt design og ny funksjonalitet. Vis mer

QuickTime er også forandret, noe som merkes umiddelbart etter oppstart. Grensesnittet, som har vært uforandret i flere år, er endelig oppgradert, og ser lekkert ut. Kapittelinndelingen alene er en oppvisning i enkel eleganse.


Du kan nå også gjøre enkel tidsredigering, og du kan raskt laste opp video til YouTube og Mobileme. QuickTime skal også ha blitt mer effektiv når det kommer til avspilling av video, uten at vi har merket noen umiddelbare forskjell. Du kan dessuten ta opp skjermvideo, og video fra webkameraet.

Småplukk

Vi har også bitt oss merke i den forbedrede stabel-funksjonen, hvor en endelig kan bla seg gjennom innholdet i hele stabelen ved å scrolle musehjulet. Tidligere fikk en bare opp et begrenset utvalg filer.

Du vil garantert sette pris på den forbedrede utmatingsfunksjonen. Tidligere fikk du gjerne beskjed om at en DVD eller et diskarkiv ikke kunne fjernes fordi det var "i bruk", nå får du i tillegg vite hvilket program som bruker DVDen eller diskfilen, og som altså hindrer utmating.

FLASH-KRASJ: Flash-modulen i Safari jobber for seg selv. Krasjer den, vil nettleseren Safari ikke bli berørt.
FLASH-KRASJ: Flash-modulen i Safari jobber for seg selv. Krasjer den, vil nettleseren Safari ikke bli berørt. Vis mer

Svært gledelig er det også at Flash-funksjonaliteten i Safari er skilt ut som egen prosess. På norsk vil det si at hvis en flash-annonse eller liknende krasjer, så unngår du at Safari krasjer i samme slengen.


Vi er også fornøyd med den strengt tatt banale forandringen som gjør det mulig å velge hvor et standard filsøk skal utføres. Under Leopard ble søket automatisk gjort gjennom hele disken, nå kan du velge å søke gjennom mappa du står i akkurat nå, eller du kan velge at søket skal gjøres på samme måte som ved forrige søk (hele disken eller mappe).

Konklusjon

Som de fleste sikkert forstår er Snow Leopard et vanskelig operativsystem å anmelde. For det første er den store under-panseret-ombyggingen først og fremst gjort med tanke på alle de 64-bits-programmene som garantert vil komme, men som altså ikke eksisterer per i dag. Ikke en gang flaggskip som Photoshop eller videoredigeringsprogrammet Final Cut har tatt steget opp fra 32-bit, og det blir fortsatt en stund før det skjer.

For det andre blir altså den umiddelbare nytten av Snow Leopard relativt liten. Jada, det er flere mer eller mindre kosmetiske forandringer som du vil ha nytte av i større eller mindre grad, og, jada, Snow Leopard koster nesten ingenting (i det minste ikke så lenge du oppgraderer fra Leopard - har du fortsatt Tiger, koster oppgraderingen atskillig mer).

Har du derimot akutt behov for Exchange-støtte, er dette din eneste utvei på en Mac. Men, som vi har vist over, du er fortsatt ikke garantert at alt fungerer 100 prosent.

Vi har i løpet av testperioden vært borti et par-tre programmer som ikke oppfører seg helt slik de skal, uten at det er snakk om store problemer. Har du likevel kritiske prosjekter på gang er rådet det samme som det alltid har vært: Oppgrader aldri operativsystemet hvis du er midt i et oppdrag som kan velte din personlige økonomi hvis det ikke fullføres.

Eller noe sånt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer