TEST: Apple iPad Pro eller Microsoft Surface Pro 4 - hvilken er best til tegning?

Begge kan brukes med penn, men hvilket brett er aller best å tegne på?

<b>TEGNEBRETT:</b> Apples 12,9 tommer store iPad kan brukes med penn. Men fungerer det noe bra til tegning? Vi satte en ordentlig tegner på saken! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TEGNEBRETT: Apples 12,9 tommer store iPad kan brukes med penn. Men fungerer det noe bra til tegning? Vi satte en ordentlig tegner på saken! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november i fjor begynte Apple å selge iPad Pro, den første iPad-en med full støtte for penn.

iPad Pro er i tillegg den største iPad-en noensinne, med en skjerm på 12,9 tommer. Den største frem til nå har vært iPad Air 2 med 9,7 tommer skjerm.

Ikke overraskende er den også det dyreste Apple-nettbrettet til nå, med en startpris på 8.990 kroner her i Norge.

De tre tingene kombinert gjør at iPad Pro ikke er noe for hvermannsen, snarere tvert i mot, den er et nisjeprodukt, som først og fremst er myntet på proffene.

LES OGSÅ: iPad Pro utfordrer PC-en

Vi lot «Tegnehanne» teste

MØT TEGNEHANNE: Hanne Sigbjørnsen er kjent for sine selvutleverende tegneseriestriper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MØT TEGNEHANNE: Hanne Sigbjørnsen er kjent for sine selvutleverende tegneseriestriper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Blant proffene finner vi tegnere, illustratører, designere og så videre - grafiske yrkesgrupper som tradisjonelt har sverget til Mac.

Hanne Sigbjørnsen, som står bak tegneseriebloggen Tegnehanne, er blant dem.

Sigbjørnsen kjøpte seg iPad Pro da den kom, og bruker den til å lage stripene vi blant annet kan lese i Aftenposten annenhver uke.

Siden iPad Pro markedsføres som et kreativt verktøy, har vi fått henne til å sammenligne Apple-brettet med en av de mest aktuelle konkurrentene, Microsoft Surface Pro 4.

Se hva hun synes i videoen under:

Vi ba Tegnehanne om hjelp til til å finne ut om Apple eller Microsoft har det beste tegnebrettet. 󾔥✏ Hun ble overrasket...

Posted by DinSide.no on 18. mars 2016

LES TEST: Microsoft Surface Pro 4

Microsofts penn overrasker

Hanne Sigbjørnsen hadde aldri prøvd Surface-nettbrett før, og ble positivt overrasket over pennen.

- Den føles egentlig ganske bra å holde. Den minner om Wacom-pennene jeg er vant til å bruke, og jeg får et bra grep. Tuppen er relativt lik en vanlig penn, så det kjennes ut som den gir litt etter når jeg tegner, sier Sigbjørnsen.

- Jeg liker også at den har innebygd viskelær. Dette har jeg faktisk savnet på Apple Pencil. Å viske vekk noe på iPad-en går likevel greit, for jeg bruker bare fingeren av vane, forteller hun.

MANGE ULIKHETER: Begge er penner, men omtrent der stopper likheten mellom Surface Pen (øverst) og Apple Pencil (nederst). Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGE ULIKHETER: Begge er penner, men omtrent der stopper likheten mellom Surface Pen (øverst) og Apple Pencil (nederst). Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Apple Pencil synes hun er litt i glatteste laget å holde, og hånden har en tendens til å skli langt nede på pennen når hun tegner.

- Jeg synes likevel den er god å tegne med, selv om den føles annerledes. Apple Pencil har en mye hardere tupp. Det kjennes mer ut som man tegner på papir med Surface-pennen, sier «Tegnehanne».

Hun forteller også at hun flere ganger har vært redd for at Apple-pennen skal brekke under lading. At man må bytte batteri i Surface Pen synes hun også kan være en ulempe.

- Med Apple Pencil er det bare å stappe den i laderen i et par minutter, så kan du bruke den igjen, sier hun.

NATURLIG TEGNEFØLELSE: Hanne Sigbjørnsen var positivt overrasket over hvor naturlig Surface-brettet var å tegne på. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NATURLIG TEGNEFØLELSE: Hanne Sigbjørnsen var positivt overrasket over hvor naturlig Surface-brettet var å tegne på. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

LES OGSÅ: iPad som ekstra PC-skjerm

iPad Pro mest nøyaktig

Hanne Sigbjørnsen er vant til å tegne digitalt, og i utgangspunktet opplever hun både Microsofts og Apples brett som bra.

- Det virker som om iPad Pro sin penn er litt mer nøyaktig, og at den lagger bittelitt mindre, sier Sigbjørnsen.

Når hun tegner med Apple Pencil, opplever hun likevel at det kan være utfordrende å treffe på de minste detaljene. Fargelegging kan også være litt tungvint. Men her er det forskjell på appene man bruker.

Såkalt «palm rejection», altså at man kan hvile håndleddet på skjermen mens man tegner, er ganske bra på begge brettene, men også her kan hvilken app du bruker ha noe å si. Autodesk Sketchdesk, som vi brukte til testen, var litt dårlig på akkurat det, synes hun.

LAGGER MINST: Det er mulig å se litt forsinkelse når du tegner på både iPad Pro og Surface Pro 4, men Apples nettbrett lagger minst av de to. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LAGGER MINST: Det er mulig å se litt forsinkelse når du tegner på både iPad Pro og Surface Pro 4, men Apples nettbrett lagger minst av de to. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Nettbrett-apper versus fullverdige PC-programmer

En av de største forskjellene mellom Apples og Microsofts brett er at førstnevnte kjører mobiloperativsystemet iOS, mens sistnevnte kjører Windows 10.

Det betyr at du med Surface Pro 4 kan kjøre fullverdige skrivebordsprogrammer som Photoshop. Akkurat det er et stort fortrinn, mener Tegnehanne.

Sketchdesk finnes både til iPad og Windows, men hun opplever sistnevnte som den beste rett og slett fordi man får ordentlig menyer med funksjoner. Grensesnittet på iPad blir ikke like intuitivt, synes hun.

KAN GJØRE ALT: Med Surface Pro 4 får man alle funksjonene programmer som Photoshop byr på. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KAN GJØRE ALT: Med Surface Pro 4 får man alle funksjonene programmer som Photoshop byr på. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Til vanlig bruker Hanne Sigbjørnsen Photoshop på Mac-en, og selv om det finnes en «lettversjon» kalt Photoshop Touch til iPad, blir det ikke samme som fullversjonen.

- Derfor bruker jeg iPad-en mest til idéutvikling og skisser samt enkle bilder jeg kan laste opp på Instagram. Jeg kan gjøre presisjonsarbeid, men jeg har ikke så mange muligheter når det kommer til å jobbe med lag og så videre, forteller hun.

- Hvis jeg skal lage ferdige illustrasjoner, bruker jeg Astropad og kobler brettet til Mac-en og bruker det som et tegnebrett. Dette funker veldig bra, for da får du alle funksjonene i Photoshop eller Illustrator og samtidig fordelen med å tegne direkte på brettet, sier hun videre.

Betyr størrelsen noe?

I fysisk størrelse er det også forskjeller mellom de to brettene. Akkurat det har ikke noe å si for hva Hanne Sigbjørnsen ville ha valgt.

- iPad Pro er veldig lett, det er det viktigste. Og jeg liker at skjermen er stor. Men det gir noen utfordringer når jeg skal ha den med meg ut på farten. Da må jeg sørge for at jeg har stor nok veske, forteller hun.

Og det er uansett bedre enn alternativet:

- Før måtte jeg vanligvis dra med meg både Mac-en og tegnebrettet. Nå trenger jeg bare å ta med meg én ting. Da er det mye lettere å sette seg på en kafé for å jobbe, sier Tegnehanne.

GJØR IKKE NOE AT DEN ER STOR: iPad Pro er et skikkelig svært nettbrett, men det er bare bra når man skal tegne, synes Tegnehanne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GJØR IKKE NOE AT DEN ER STOR: iPad Pro er et skikkelig svært nettbrett, men det er bare bra når man skal tegne, synes Tegnehanne. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Konklusjon

Siden Hanne Sigbjørnsen allerede eier en iPad Pro, skulle man kanskje tro at valget hennes falt på Apples alternativ.

- Skulle jeg kjøpt en av dem i dag, ville jeg faktisk kjøpt Surface, selv om det kanskje sitter litt langt inne å innrømme det. Den føltes mer naturlig å tegne på, selv om det egentlig ikke var så store forskjeller mellom dem. At du kan kjøre en fullverdig versjon av Photoshop er et stort pluss, konkluderer Tegnehanne.

Det er imidlertid et stort men, og det er at Surface-brettet kjører Windows.

- Jeg har jo brukt Mac i alle år og føler meg mest komfortabel med det, både til jobb og privat. Sånn sett håper jeg Apple kunne gitt iPad Pro de samme fullverdige programmene jeg har på Mac-en, avslutter hun.

LES OGSÅ: 21. mars kommer Apple kanskje med ny og mindre iPad Pro