TEST: Apple AirPort Express

TEST: Apple AirPort Express

Den ser ut som strømforsyningen til en bærbar Mac, men er en allsidig og litt lunefull trådløs multikunstner. Vi har testet både med Mac og PC, og (oppdatert) fikk etter hvert satt den helt på plass.

Publisert
Sist oppdatert

Mye av tilleggsutstyret Apple produserer, er kompatibelt med standard PC-utstyr. Dette skyldes nettopp dette – standarder.

Skjermene er nå helt kompatible med PCer, du kan sjekke vår test av 23-tommeren her, og AirPort, det trådløse nettverksutstyret, opererer også i følge gjeldende standarder som 802.11g.

Den nyeste modellen av Apples trådløse aksesspunkt heter AirPort Express, og har fått et par interessante finesser: den er utstyrt med USB-kontakt for skrivere og en stereo minijack ut for lydsignal.

Installasjon

I motsetning til andre aksesspunkt som bruker nettleseren til oppsett, så settes AirPort Express opp ved hjelp av et veiviser-program som ligger på CDen. Dette fungerer både på Mac og PC.

Her velger man hva slags konfigurasjon man skal sette opp enheten som, og blir guidet videre trinn for trinn.

Du kan sette den opp direkte mot kabel/ADSL-modem, det er selvsagt støtte for PPPoE som Telenor bruker. Dette er løsningen når det bare skal brukes maskiner med trådløst i nettverket.

Den kan også brukes til å utvide rekkevidden i et eksisterende AirPort-basert trådløst nettverk, men dette fungerte ikke i vårt eksisterende trådløse nettverk, som bruker en ruter fra Asus. Vårt nettverk ble ikke funnet siden det ikke sender ut SSID, og det var ikke noe sted vi kunne skrive inn nettverksnavnet.

Den kan også kobles til en eksisterende ruter for kablet nettverk, og fungere som en kombinasjon av trådløst aksesspunkt, printerserver og lydport.

Denne konfigurasjonen fant vi mest interessant, og denne testet vi.

Den skal også kunne brukes på samme måte, men i et eksisterende trådløst nett, men det fikk vi altså ikke til å fungere i vårt nett slik det var konfigurert.

Oppsett på Mac

TEST: Apple AirPort Express


Vi brukte en Apple iBook til å sette opp nettverket, og dette fungerte som ventet rimelig smertefritt. MacOS X har en annen språkføring enn Windows, men det er ikke vanskelig å finne fram til de ressursene man trenger.

Det var for eksempel ingen egen innstilling for å kjøre et åpent nettverk, men ved å velge WEP, og ikke skrive inn noen nøkkel, så fungerte det som et åpent nettverk. Det er uvant. Velger man WEP på alle andre trådløse aksesspunkt, så må man som regel også skrive inn nøkkel.

Installasjon av skriveren, i dette tilfellet en Canon i850, var likefrem, den ble funnet med det samme, og driveren var enten allerede tilgjengelig i installasjonen av OS X, eller så ble den lastet ned uten at vi det kom fram. Det så i alle fall ut som om det bare tok litt tid å finne den...

Kontakt fra PC

Vi startet så vår bærbare testPC, for anledningen en Amilo fra FujitsuSiemens med Athlon64, som selvsagt er utstyrt med trådløst 802.11g.

Apple-nettverket ble funnet, og kontakten var etablert på et par sekunder.

Rekkevidden virket noe kortere enn andre enheter vi har testet, ut fra signalindikasjonen, men vi fikk ikke testet dette i denne omgang.

Med alle andre printservere vi har testet, både i rutere og i Linksys’ trådløse enhet, har det vært nødvendig å installere en egen driver i hver maskin i nettverket.

Men her er det bare å velge TCP/IP port med den oppgitte IP-adressen i driveroppsettet når man installerer eller konfigurerer skriveren, så falt alt på plass. Det er jo slik det bør være.

Hastigheten på utskriften var også helt utmerket. På våre testfiler brukte den 1:17 på 5 sider Word med tekst og grafikk, mens printserveren fra Linksys brukte 1:11 og USB direkte 1:16.

11 MB JPG skrevet ut fra Photoshop tok 1:42, mot 1:30 for Linksys og 1:09 for USB direkte. Det er også godkjent.

Skriveren fungerer også helt normalt, med full 2-veis kommunikasjon. Det er en stor fordel å kunne bli varslet om blekkstatus, justeringer av dyser osv. Dette er ikke vanlig på de andre printserver-løsningene vi har testet.

Lydport - AirTunes

Airport Express er også utstyrt med en minijack, som er en lydutgang. Her kan du plugge inn hodetelefoner eller koble til stereoanlegget.

Oppsettet her var så enkelt som det er mulig. Det fungerer riktignok bare med iTunes, men her var det bare å velge lydenhet nede på bunnrammen, så spilte den av musikken gjennom anlegget vi hadde koblet til. Det låt helt utmerket.

For de som synes det er ok å ta med seg den bærbare for å spille musikk, men å slippe å plugge den til, så er det sikkert fint. Men vi synes at det blir en veldig stor ”fjernkontroll” i vår bolig, som ikke bruker å ha PCen plassert i samme rom som der musikkanlegget står.

Men bruker man PCen normalt i samme rom som anlegget, så er det veldig greit, hvis det stemmer med enkel tilgang øvrig kabling til ruter og skriver. Vi får inntrykk av at dette er laget med trangbodde studenter som målgruppe, og det er ok.

Hadde den også fungert som trådløs lyd og printserver med andre aksesspunkter enn Apple sitt, så hadde det vært enda mer fleksibelt. Vi skal sjekke mer på dette, med forskjellig annet trådløst utstyr.

OPPDATERT

Vi gjorde en hard reset av AirPort Express, slo på broadcast av SSID på vår Asus-ruter, og kjørte veiviseren på nytt fra iBook'en.

Da ble nettverket vårt oppdaget, og det var strake veien videre å sette opp konfigurasjonen. Etterpå slo vi av broadcast SSID på ruteren igjen.

Nå kjører vi AirPort som trådløs printserver og lydport for iTunes så det griner!

Prisen er 1290 kroner hos Apple Store og den er tilgjengelig nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer