Visst går det an å bruke iPad til navigasjon på sjøen! Her er våre tips til aktuelle app-er. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Visst går det an å bruke iPad til navigasjon på sjøen! Her er våre tips til aktuelle app-er. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

TEST: Apper for båtfolket

Test av tre navigasjons-apper. Av: Lars Kristian Larsen og Atle Knutsen (Båtmagasinet)

Det finnes flere apper til iPad som viser båtens posisjon i kartet. Vi har plukket ut de tre appene vi mener er de mest aktuelle akkurat nå. Appene lastes ned fra App Store, der man betaler direkte, og får programmet levert og installert i løpet av få minutter.

Hele prosessen er lekende lett. Enklest er det med Navionics HD der kartet ligger klart i applikasjonen. Med Jeppesens Plan2Nav må man velge riktig kart og så kjøpe dette i appen. iNavX er enda litt mer kronglete. Vi har lagt vekt på brukervennlighet, pris og funksjoner i denne testen.

Les også: Slik navigerer du med iPad

Plan2Nav: Lekkert - men trøblete

FLOTTE KART: Jeppesens Plan2Nav har detaljerte C-map-kart, men appen streiker litt for ofte.
FLOTTE KART: Jeppesens Plan2Nav har detaljerte C-map-kart, men appen streiker litt for ofte. Vis mer


TEST: Apper for båtfolket


Plan2Nav bruker C-map fra Jeppesen. Kartet er bra og inneholder flere detaljer enn Navionics-kartet. Appen har den svakheten at det er umulig å finne tilbake til båten uten å måtte slå av og på GPS-en i iPaden.

Programmet har imidlertid fancy 3D-funksjon som gir lekre, men mindre brukervennlige kartbilder. Vi opplevde at kartprogrammet gikk i sort og låste seg flere ganger. Ofte like etter oppstart. Det måtte da avsluttes og startes på nytt for å fungere.

Navionics-kartenes hvite sjøfarge er også mer lettlest i sollys enn C-maps blå. Vi gir et solid pluss for bra værmeldingstjeneste og ankeralarm, som er enkel å bruke. Vi håper denne appen kommer i en forbedret utgave.

Prisen er 630 kroner inkludert kart for norskekysten og Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navionics: Enkelt og greit

ENKEL OG GOD: Navionics HD Europe er testens vinner, takket være brukervennlighet, pris og finesser.
ENKEL OG GOD: Navionics HD Europe er testens vinner, takket være brukervennlighet, pris og finesser. Vis mer


TEST: Apper for båtfolket


Navionics er det mest logiske programmet, og har et svært intuitivt menysystem som minner mye om en vanlig kartplotter. Det er lett å legge opp ruter og meget enkelt å finne igjen båten om du har scrollet deg til Island. I tillegg er det gjort på et tastetrykk å få lagt ut slepestrek, og man har også en bra kursvektor.

Et stort minus med Navionics er at det ikke er mulig å velge annet enn nord opp-visning. Mange, og spesielt den yngre garde fortrekker å ha egen kurs opp i bildet.

Navionics har en rekke funksjoner som kan tas i bruk om man har nettilgang. Da får man bilder av havnene, og man kan laste ned artikler og båttester. Norske havnereportasjer er levert av Båtmagasinet.

En artig sak er muligheten for å legge til et såkalt "Community layer", et lag med informasjon som brukerne av programmet selv legger inn. Man kan for eksempel legge inn tips for ankring, eller koordinatene for båtforeningens klubbhus.

Til tross for lavere poengsum enn iNavX er Navionics HD testens vinner. Rett og slett fordi grunnfunksjonene er i orden, prisen er fornuftig, og finessene er mange.

Pris: 455 kroner inkludert kart over hele Europa.

InavX: Mest avanserte - og dyrest

GOD BRUKERVENNLIGHET: InavX er har flest funksjoner og passer for avanserte brukere.
GOD BRUKERVENNLIGHET: InavX er har flest funksjoner og passer for avanserte brukere. Vis mer


TEST: Apper for båtfolket


InavX har mest funksjonalitet av de tre programmene vi har testet. Det er imidlertid litt kronglete å skaffe kart til denne appen. Først må programmet kjøpes, så må det opprettes en ny konto hos X-traverse, der en kan bestille kart og betale med kort.

Det hele er en noe kronglete prosess. Men når kartet først er på plass er appen enkel i bruk, og har flest avanserte funksjoner. Den kan blant annet motta AIS-data om man kjøper en AIS-mottaker med trådløs sender Digital Yacht.

Appen har også en egen værmeldingstjeneste, som er noe kronglete i bruk, og selvsagt krever nettilgang via wifi eller 3G. Appen kan vise kurs, fart, posisjon og mye mer på et eget stort display som skjuler kartet, noe som er en fin tilleggsfunksjon.

Det er også positivt at menyer og informasjonsbilder kan fjernes for å gi et størst mulig kartbilde.

Pris: App: 349 kr + kart over Norge 455 kr. Totalt 804 kroner

TEST: Apper for båtfolket


Karakterskala: 5 = meget bra, 4 = bra, 3 = godkjent, 2 = ikke godkjent, 1 = stryk

Les også: Slik navigerer du med iPad