Test: 80 GB på lomma

Små, eksterne harddisker får stadig høyere kapasitet og ytelse. Vi har testet Passport fra Western Digital

Ekstern lagring kan være svært praktisk, både til bærbare PCer og til transport av data mellom maskiner eller prosjekter. Det optimale er at enheten er liten og lett, at den ikke krever spesiell programvare og at den klarer seg uten strømforsyning.

Tidligere har det vært problematisk med kombinasjonen stor kapasitet og tilhørende strømforbruk. Eldre disker med kapasitet på over 20 GB har ikke nøyd seg med det USB eller FireWire leverer av strøm, så en ekstern strømforsyning eller parasitt-kabler til andre porter har vært nødvendig.

Derfor var vi svært spente på Passport, som den nye eksterne harddisken fra Western Digital kalles. Den ga et flott førsteinntrykk, i elegant børstet aluminium og mørkeblå gummi på undersiden og den ene kortsiden.

Lavt strømforbruk

Passport fra Western Digital viste seg å være svært nøysom med strømmen.
For en tid siden testet vi ut forskjellige kabinetter som kunne huse ganle 20GB disker fra vår ”utgåtte” bærbare PC. Her var strømforbruket helt på kanten, noen PCer klarte å levere tilstrekkelig, mden da vi koblet diskene til andre PCer ville de ikke spinne opp.

Derfor var vi spente på hva WD Passport på hele 80GB ville kreve, spesielt fordi den ikke kom med verken strømforsyning eller parasittkabel.

Men den kjørte problemfritt på våre tre stasjonære PCer med forskjellige typer hovedkort, og på vår bærbare Dell 8600 fungerte den like bra både på batteri- og nettdrift.

Test: 80 GB på lomma


Skulle det være nødvendig med ekstern strlmforsyning, så finnes det en standard strømkontakt for 5V DC med + på senterleder. Dimensjonen på kontakten er den samme som på en rekke andre 5V enheter, de fleste av våre strømforsyninger fungerte utmerket.

Tilkobligen til USB skjer med en mini-USB kontakt, og det følger med en USB2.0 sertifisert kabel med lengde på 22 tommer. Western Digital skriver at lengden er viktig i forhold til strømforbruket, lengre kabel kan forårsake spenningsfall og gjøre at disken ikke fungerer uten strømforsyning.

Vi testet med en 2 meter lang forlengelseskabel, da kom disken aldri opp, og vi fikk feilmelding om at det var noe galt med maskinvaren. Med den korte kabelen var det i orden.

Ytelse

Disken roterer med 5400 omdreininger, så ytelsen burde være kurant.

Vi målte skriving med vårt eget testprogram til 21 413 KB/sekund, lesetesten viste 25 134 KB/sekund og søketidten ble målt til 10,62 ms.

For en kompakt ekstern disk uten strømforsying er dette en svært bra ytelse, og langt raskere enn eksterne disker i 1,8 tommers format. Vi sammenlignet med Freecom-disken vi testet nylig, og forskjellen er stor:

Test: 80 GB på lommaHD Tach 3.0 viste en gjennomsnittlig lesehastighet over hele disken til 24 MB/sekund.

Test: 80 GB på lomma


Konklusjon

Dette er den mest kompakte og raskeste eksterne disken i dette formatet vi har testet. Den er også nærmest lydløs og blir knapt varm under bruk.

Vekten er på 243 gram, og prisen har vi observert til i overkant av 1 800 kroner inkl mva.

Distributøren EET kan henvise til forhandlere som selger disker fra Western Digital. En annen Western Digital distributør som også kan hjelpe deg er Ingram Micro.