TEST: 8 minibærbare

Der vi for ett år siden måtte utenlands for å kjøpe minibærbare kan vi nå velge og vrake blant en rekke modeller. Vi har prøvd å finne det beste kjøpet.

De fleste datainteresserte lærte seg minst ett nytt begrep i fjor: minibærbar eller netbook, som tidlig på året var ensbetydende med den populære Eee PC fra Asus.

Men det var altså før sommeren 2008. Minibærbare har nemlig blitt så populære det siste halvåret, at flere PC-produsenter (faktisk så å si alle med unntak av Apple) har kastet seg på bølgen, og markedet har nå blitt langt mer uoversiktlig å navigere i.

I samarbeid med TV2 Hjelper Deg har vi derfor tatt inn og testet hele åtte modeller side om side for å finne det beste alternativet.

Gå til ytelsestestene

Gå rett til oppsummering og konklusjon

Mye av det samme

Det er altså åtte forskjellige modeller vi har testet, men det er også mye av det samme. Alle eksemplarer er utstyrt med det samme brikkesettet og integrert grafikk, Intel-prosessoren Atom N270, 1 GB minne og vanlig harddisk (opp til 160 GB). Grunnlaget for noen av disse begrensningene ligger delvis i at alle PC-ene også kjører Windows XP, og Microsoft krever mindre penger for en XP-lisens for en såpass svak datamaskin.

Flere likhetstrekk er at de mangler optisk drev, har integrert webkamera, kablet og trådløst nett pluss skjermutgang (VGA) for tilkobling til TV eller eksterne PC-skjermer.

Fire av modellene har 8,9-tommers skjerm, og fire har 10,1-tommers skjerm. Skjermstørrelse er noe vi ikke har hengt oss opp i ettersom forskjellen jo ikke er all verden, og oppløsningen tross alt er den samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse maskinene er med:

*Acer Aspire One A150
*Asus Eee PC 1000H
*Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520
*Lenovo IdeaPad S10e
*LG X110
*MSI Wind U100
*Packard Bell dot 3G
*Toshiba NB100

Her ser du bilder av alle modellene:


Asus Eee PC 1000H
MSI Wind U100
LG X110
Lenovo IdeaPad S10e
Toshiba NB100
Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520
Packard Bell dot 3G
Acer Aspire One A150

Vi retter en stor takk til Netshop, Datakjeden og PS.no, som har hjulpet oss med eksemplarer til test.

Gå til ytelsestestene

Gå rett til oppsummering og konklusjon

Minibærbar kontra bærbar - hva er forskjellene?

For å ta det med en gang: minibærbare er ikke som tradisjonelle bærbare datamaskiner. Det mest opplagte er at de er mindre i størrelse og ikke veier all verden, slik at du lett får plass til dem i veska.

Men før du løper og kjøper på det grunnlaget må du huske at størrelsen også påvirker en rekke andre ting: skjermene er små - typisk fra syv til ti tommer - og vanligvis med nokså lav oppløsning, noe som betyr at du får plass til mindre informasjon på skjermen enn på tradisjonelle bærbare PCer. Tastatur og pekeplate er som regel heller ikke i full størrelse.

En siste ting som du også bør merke deg, er at ytelsen er lavere enn på vanlige bærbare. Maskinene har fokus på å være mobile enheter med anstendig batterilevetid, og derfor brukes en relativt svak, men også strømgjerrig prosessor.

Målgruppen for slike maskiner er derfor ikke deg som er ute etter din første PC. Det er hovedsaklig folk som allerede har en stasjonær eller bærbar for allround bruk, og som i tillegg vil ha en liten, lett og rimelig bærbar for enkle oppgaver som skriving, surfing, e-post, musikk, vise frem bilder eller se litt film. For tung databehandling, spilling, videoredigering og HD-video er de ikke spesielt egnet.

Lav pris, størrelse og vekt gjør dem perfekt for ungdom, studenter og andre som er mye på farten. Mange unger synes også at det er kult med små bærbare - de har som regel ikke de store kravene til ytelse uansett, og tastaturene passer gjerne fint til barnehender.OK unger, ikke prøv dette hjemme. I hvert fall ikke ved hjelp av pappas kredittkort.

Gå til ytelsestestene
Gå rett til oppsummering og konklusjon

Alle produktfoto: Per Ervland
Alle produktfoto: Per Ervland Vis mer