Test: 52-tommer på nesetippen

For en tid tilbake skrev vi en artikkel om at Olympus Eye-Trek FMD-700 skulle lanseres i Norge. Nå har vi hatt den til test, og her er erfaringene våre med brillene som gir deg en følelse av 52 tommers skjerm.

Olympus Eye-Trek FMD-700 koster 12.000 kroner inkl. mva., og det er veldig mye penger for et produkt som dette. Men produktet er likevel interessant. Hvis teknologien er bra nok, vil det helt sikkert komme produkter som er betydelig billigere enn dette. Vi har derfor testet brillene på spill, DVD-filmer og vanlig PC-bruk.

Ikke til vanlig bruk

Koblingsboks fra brillene til PCen.
Koblingsboks fra brillene til PCen. Vis mer

Når du pakker ut brillene, er det bare å koble en boks til strømnettet og en kabel til skjermen og en til høyttalerutgangen, så er du i gang. Selve oppsettet på PCen må endres til standardskjerm med 800 x 600 piksler oppløsning siden det er dette oppsettet Eye Trek håndterer.

Det følger ingen programvare med, så du trenger ikke bekymre deg for konflikter verken med annen programvare eller maskinvare.

Da vi brukte brillene til vanlig surfing på Internett og skriving i Word, fant vi fort ut at dette er helt umulig. Brillene har rett og slett ikke god nok oppløsning til å kunne takle liten skrift, og hodepinen kom fort. I tillegg er det ikke spesielt behagelig at skjermen følger alle hodebevegelser. Dette er uvant i begynnelsen, men etter noen minutter går det bedre.

For å undersøke om tilvenning er det eneste som skal til, brukte vi brillene på denne måten ganske lenge. Men vi konkluderer med at brillene ikke egner seg til vanlig PC-bruk. Øynene fokuserer hele tiden på to skjermer som er under 5 cm unna, og når vi tok brillene av, føltes det som om nesetippen var det eneste som var i fokus. I tillegg fikk vi en lettere kvalmende følelse og litt svimmelhet. Om dette hadde endret seg med enda mer tilvenning er vanskelig å si.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinofølelse

Eye-Trek-brillene erstatter altså ikke en skjerm, men hva med å bruke dem som rene multimediabriller? Vi koblet dem opp mot en PC med DVD-spiller og snurret film.

Resultatet er ganske bra, selv om det er litt upraktisk. For å oppnå optimalt resultat, måtte vi sitte på en stol med en jakke over hodet! Men når det var gjort, var faktisk kinofølelsen nesten på plass.

Uten at det var helt mørkt, kom det inn forstyrrende lys og ødela mye av opplevelsen. Det kan sammenlignes med å se på TV når solen skinner sterkt.

Om brillene er gode nok til å se en hel spillefilm er vanskelig å si, men ut fra de erfaringene vi gjorde med DVD-filmen er det sannsynlig at det vil gå bra. Du bør uansett ta noen pauser for å la øynene hvile litt.

Unreal Tournament på storskjerm

Test: 52-tommer på nesetippen

Selv om Olympus ikke har bestemt seg helt for hvem Eye-Trek skal markedsføres mot, mener de at spillere er en helt klar gruppe brukere. For å se om de har noe å fare med, kjørte vi opp Unreal med Eye-Trek på nesa.

Selve grafikken i spillet ble helt ok, men likevel ingenting å skryte av. Siden brillene har en tilnærmet oppløsning på 800 x 600, er det begrenset hvor godt det blir. Samtidig er det i starten lett å bli litt svimmel av all bevegelsen i spillet som ikke er så lett å slippe unna.

Dette dreier seg mye om tilvenning. Etter noen runder med løping rundt i spillet gikk det mye bedre, og det var faktisk ganske bra med den store skjermen!

Med jakken over hodet og øreproppene på plass, fikk Eye-Trek virkelig vist seg fram. Intensiteten ble forsterket og følelsen av å ”være der” ble meget god!

Morsomt leketøy

Som nevnt har ikke Olympus noen klare grupper i tankene med Eye-Trek FMD-700, men etter å ha testet produktet, har vi gjort oss opp noen meninger. For det første er ikke dette et produkt som kan erstatte en PC-skjerm. Det er ikke en gang i nærheten av å gjøre det. For 12.000 kroner kan du kjøpe en meget god 21-tommers skjerm.

Om du derimot ønsker å se DVD-filmer på toget eller på flyet, kan det være aktuelt. Men på grunn av prisen skal du være over middels interessert.

Det viktigste argumentet mot å kjøpe Olympus Eye-Trek FMD-700, blir derfor prisen. Når du tar bruksområdene i betraktning, blir det vel også det eneste argumentet, for til spill og film er det et godt produkt. Med litt tilvenning, gir Eye-Trek FMD-700 en god opplevelse for film og er også brukbart til spill.

Koblet mot en sender- og mottakerenhet kan det også være morsomt å se TV eller video i hagen, eller et annet sted. Men til syvende og sist dreier det seg altså om å bla opp tolv lapper for et veldig morsomt leketøy!