Vi har testet 5 minibærbare (netbooks) til under 3.000 kroner. Foto: Per Ervland
Vi har testet 5 minibærbare (netbooks) til under 3.000 kroner. Foto: Per ErvlandVis mer

TEST: 5 minibærbare mai 2010

De er små, snertne og lette å ta med seg. Men hvilken av dem er best?

Minibærbare, eller såkalte netbooks, ble introdusert på markedet for rundt halvannet år siden; en lansering som ble godt mottatt av norske forbrukere der de små maskinene stod for rundt 40% av bærbarsalget hos en av landets største nettbutikker.

Populariteten har riktignok avtatt noe siden den gang, men våre kontakter estimerer at rundt 1/5 av bærbarsalget i år vil være en maskin av denne typen.

Dette er små maskiner som typisk har en skjermstørrelse på 9-11 tommer. De er ikke spesielt sterke ytelsesmessig (men duger til de fleste dagligdagse oppgaver som surfing, skriving og lytting til musikk) og mangler optisk drev (DVD-ROM). Fordelen er at de har en hyggelig prislapp, der de nyeste modellene som regel koster et par-tre tusen kroner.

I samarbeid med TV2 Hjelper Deg har vi testet fem av de mest aktuelle modellene til under 3.000 kroner.

Kritieriene har vært som følger:

  • Ytelse
  • Batterilevetid
  • Brukskomfort/konstruksjon
  • Ekstra funksjoner/programvare
  • Pris
Og de testede kandidatene er:

  • Acer Aspire One D260
  • Asus EEE PC 1005PE
  • HP Mini 210
  • Lenovo ideapad S10-3
  • Packard Bell dot S

Se så like!

På papiret er det lite som skiller de testede modellene. La oss ta en titt på noen kjappe fakta:

 Acer Aspire OneAsus EEE 1005PEHP Mini 210Packard Bell dot SLenovo ideapad S10-3
CPUIntel Atom
1,66GHz
N455
Intel Atom
1,66GHz
N450
Intel Atom
1,66GHz
N450
Intel Atom
1,66GHz
N450
Intel Atom
1,66GHz
N450
Minne, størrelse1GB1GB2GB1GB1GB
Minne, maks4GB4GB4GB4GB8GB
MinnetypeDDR3
667MHz
DDR2
400MHz
DDR2
400MHz
DDR2
400MHz
DDR2
333MHz
Harddisk, størrelse250GB250GB160GB250GB160GB
Harddisk, rotasjon5400rpm5400rpm7200rpm5400rpm5400RPM
OperativsystemWindows 7 starterWindows 7 starterWindows 7 starterWindows 7 starterWindows 7 starter
Sekundært OS-Ja--Ja
Antall USB33333
Skjermstørrelse10 tommer10 tommer9,9 tommer10 tommer10 tommer
Skjermoppløsning1024x6001024x6001366x7681024x6001024x600


Alle de testede modellene er basert på Intels Atom-plattform, med prosessorer som kjører på 1,66GHz. De har alle skjermstørrelse på 10 tommer, men HP Mini har høyere oppløsning enn de andre med 1366x766 piksler, som gjør at bildet fremstår som skarpere, og der den største praktiske fordelen er at det er plass til mer i høyden når du surfer på nettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre har samtlige 3 USB-porter, SD-kortleser (noen av modellene kan lese flere typer minnekort), VGA-utgang og selvfølgelig nettverk; både kablet og trådløst. Dessuten har de alle samme operativsystem, Windows 7 starter, men to av maskinene har i tillegg et Linux-basert operativsystem som byr på hurtig oppstart og enkle funksjoner.

Ytelse

Som du ser varierer diskstørrelse fra 160GB til 250GB, og rotasjonshastigheten er også noe forskjellig. HP-maskinen har dessuten 1GB ekstra med internminne, og klokkefrekvensen på minnet varierer også mellom maskinene.

Hvilke utslag får det i våre ytelsestester? Vi har kjørt igjennom to tester denne gangen - Passmark og Geekbench; populære programmer som måler ytelsen på tvers av flere komponenter. Som du vil se er det ingen store utslag.

TEST: 5 minibærbare mai 2010

Passmark

Som du ser på totalscoren - ingen store avvik. Asus EEE-maskinen stikker seg frem først og fremst fordi den scorer litt høyere på grafikkbiten enn de andre. Det skulle også vise seg å gjøre utslag ved videoavspilling (se lenger ned).

Geekbench

TEST: 5 minibærbare mai 2010


Her er forskjellene enda mindre.

Dette samsvarer godt med den subjektive oppfatningen av hastighet når vi har testet maskinene - det er små forskjeller her som ikke gjør spesielle utslag ved vanlig bruk, men det er klart - en ekstra gigabyte med minne på HP-maskinen vil gjøre den mer kapabel til å kjøre flere programmer samtidig.

Dog må det nevnes - ingen av maskinene klarer å spille av materiale i 720p HD-oppløsning uten noe hakking, men Asus-maskinen er farlig nær, og vesentlig bedre enn de andre. Vel å merke hvis du bruker f.eks. Media Player Classic, som drar nytte av grafikkortet (dette var, som vi så, bedre på Asus-maskinen enn de andre). Bildemessig klarte nesten Asus å spille av 1080p flytende også, men lyden hakket kontinuerlig.

Batterilevetid

Her er det ganske store forskjeller. Vi kjørte to tester - første test der vi satte på et 720p HD-klipp som ble spilt om og om igjen til batteriet var tomt; den andre testen der vi rett og slett lot maskinen stå uten å bli brukt. Skjermstyrken ble satt til 50% på alle maskinene, og de av maskinene som hadde antivirusprogrammer fikk dem deaktivert før vi startet, i tillegg til at maskinen ble satt i energisparemodus.

TEST: 5 minibærbare mai 2010

Her er resultatene:

Som du ser er det Asus-maskinen som trekker det lengste strået i begge testene. Vi lar oss imponere av over 6 timer med HD-avspilling; over 50% lenger enn maskinen fra Packard Bell. I tilfellet der maskinene ble stående uten å brukes (idle), holder Asus-batteriet over 12 timer, og det på 50% lysstyrke - det er nesten dobbelt så lenge som de svakeste.

Komfort/konstruksjon

Det er først og fremst på konstruksjon og brukskomfort maskinene skiller seg fra hverandre.

Tastatur
Testobjektene deler seg her i to - Acer og Packard Bell har «trange» tastaturer, dvs uten mellomrom mellom tastene, mens de tre andre har isolerte taster (som også gjør dem lettere å rengjøre), der Lenovo-tastaturet er bittelitt større enn hos maskinene fra HP og Asus.

Packard Bell til venstre, Lenovo til høyre. Foto: Per Ervland
Packard Bell til venstre, Lenovo til høyre. Foto: Per Ervland Vis mer


Testgruppen var skjønt enige om at HP-tastaturet var det beste å skrive på, tett fulgt av Lenovo. Disse to maskinene har også medieknapper (som mangler på de andre), slik at du f.eks. kan hoppe til neste sang med et tastetrykk.

Asus-maskinen har en noe svak konstruksjon der chassiset gir litt etter når du trykker på knappene, som resulterer i at det er denne maskinen som bråker mest når du skriver; spesielt når maskinen er plassert på en arbeidspult.

Acer og Packard Bell gir ikke mye lyd fra seg mens man skriver, men vi opplevde langt høyere feilrate når vi skrev en gitt tekst på disse maskinene, der vi spesielt ofte kom borti en tast ekstra uten å merke det fysisk.

Pekeflate
Også her er det to ulike design - HP og Lenovo har musknappene integrert i pekeflaten, og spesielt på Lenovoen synes vi det er noe upraktisk i de tilfellene der du skal holde musknapp nede mens du beveger muspekeren (f.eks. ved merking av flere ikoner på skrivebordet). HP-knappene må dessuten trykkes noe hardt på. Det skal sies at HP-pekeflaten støtter multitouch, men vær oppmerksom på at dette ikke er støttet i Windows 7 starter edition, som alle maskinene kommer med. Flere begrensninger i denne versjonen kommer vi tilbake til senere.

De andre tre har knappene separert fra selve pekeflaten, som gir bedre brukskomfort i våre øyne. Vi liker også at Asus og Packard Bell har en litt ru overflate på pekeflaten.

Støy
Her er det også forskjeller. Selv ved minimal belastning høres godt støyen fra Acer og HP, mens de tre andre er nokså lydløse. HP-vifta høres best, men Acer-maskinen har en mer høyfrekvent støy som er noe skjemmende.

Skjerm
Her vil vi trekke frem to maskiner. HP-maskinen har høyere oppløsning enn de andre, med oppløsning på 1366x768, mens de andre har 1024x600. De ekstra vertikale pikslene kommer godt med ved f.eks. nettsurfing. Maskinen fra Asus har matt skjerm med langt mindre refleksjon, og det er fordelaktig når du er ute og reiser. De andre maskinene er vanskelige å se i sollys, og du må ofte skru skjermstyrken på full for å se noe som helst. Da dreneres batteriet raskere.

Med tanke på innsynsvinkel vertikalt er den så og si den samme på alle maskinene, men hvis du ofte er i situasjoner der du har behov for å bøye skjermen langt bak, kan både Packard Bell og Acer bøyes lenger enn de tre andre (Packard Bell er dog litt «baktung» og faller lettest bakover). Under ser du en montasje som viser hvor langt skjermene kan bøyes tilbake:

TEST: 5 minibærbare mai 2010


Inn- og utganger
Her er det svært få forskjeller. Alle maskiner kommer med nettverksutgang, VGA-port (vær dog oppmerksom på at Windows 7 starter ikke støtter bilde på flere skjermer samtidig), 3 USB-porter, hodetelefonutgang og SD-kortleser (HP mangler separat mikrofoninngang, men støtter headset).

Både Packard Bell, HP og Acer kan i tillegg lese xD og MemoryStick, men det skal sies at Olympus/Fujifilm som har vært forkjempere for xD-kort nå har gått over til SD i sine nyeste modeller, og det samme gjelder for Sony, som nå støtter SD-kort i sine nye produkter.

Vi lar oss overraske litt over at Lenovo, som lenge har vært en produsent med fokus på bedriftsmarkedet, har droppet hull til Kensington-lås på sin modell. Dette er på plass på alle de andre. Imidlertid har Lenovo et par ess i ermet med tanke på sikkerhet, som vi kommer tilbake til.

Webkamera
Alle maskinene kommer også med webkamera, men på dette punktet har Packard Bell-maskinen et kamera med bedre fargegjengivelse og bildekvalitet enn de andre modellene.

Annet
Vi må også nevne at Lenovo har innebygd aksellerometer som gjør at harddiskhodene kobles fra dersom maskinen faller mot bakken. Det kan være en kjekk sikkerhetsmekanisme som kan utgjøre forskjellen mellom tapte data og ikke.

Operativsystem

Samtlige 5 maskiner kommer med Windows 7 starter edition; den billigste varianten av Windows 7. Her er begrensningene mange - blant de mest vesentlige er:

- Begrenset støtte for nettverksutskrift
- Ikke støtte for flere monitorer på likt
- Bakgrunnsbildet kan ikke endres
- Ikke Windows aero-grensesnitt

Les mer om begrensningene i Windows 7 Starter.

Skjermbilde fra Lenovos ekstra operativsystem.
Skjermbilde fra Lenovos ekstra operativsystem. Vis mer


Ekstra operativsystem

Både Lenovo og Asus har et Linux-basert operativsystem i tillegg til Windows 7, som starter via en dedikert knapp. Hensikten med dette er å korte ned oppstartstiden og tilby basisfunksjoner, og med tanke på oppstartstid er det Asus som er kjappest, der det bare tar 6 sekunder fra du trykker på powerknappen til du kan velge program. Nettleseren starter på nye 15 sekunder.

Lenovo-maskinen bruker noe lenger tid, henholdsvis 15+17 sekunder for boot/nettleser, men det skal sies at Lenovo-varianten av operativsystemet er mer omfattende, der du blant annet også kan høre på musikk; en applikasjon som mangler hos Asus. Det er også mulig å legge til nettapplikasjoner som Facebook og YouTube på Lenovo-maskinen, mens dette ikke er tilgjengelig hos Asus.

Installert programvare

De fleste produsentene har også forhåndsinstallert visse programmer; det være seg prøveversjoner av antivirusprogrammer, enkle programmer knyttet til webkameraet, programmer for oppdagelse av trådløse nettverk etc.

Stort sett finnes det gratisprogrammer som gjør samme nytten (eksempelvis kan du logge deg på med ansiktet ditt ved å bruke Blink), men vi vil allikevel trekke frem Lenovo-maskinen på dette punktet, som har et recovery-program som kan kjøres via en dedikert knapp når maskinen er slått av. Dette programmet starter da før Windows, slik at det er mulig å rulle tilbake til forrige konfigurasjon dersom Windows ikke vil starte. De andre programmene fra Lenovo holder også god kvalitet, og som sagt, altså - harddiskhodene kobler seg automatisk fra dersom maskinen faller mot gulvet.

Konklusjon

En minibærbars største fordel er at den er kompakt, og at den derfor er mer turvennlig enn en tradisjonell bærbar som ofte også veier en kilo eller to mer.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Best i test: Asus EEE PC 1005PE
Maskinen med de beste egenskapene i så måte er Asus EEE PC 1005PE. Asus-maskinen byr på testens suverent beste batterilevetid, og har i tillegg har en ikke-refleksiv skjerm, som gjør at den synes lettere når du f.eks. sitter på bussen midt på dagen.

At Asus-maskinen også har et sekundært operativsystem som starter på bare 6 sekunder er også et pluss når du bare må raskt innom nettet for å sjekke noe. Maskinen er også den eneste som klarer å spille av 720p-klipp tilnærmet flytende.

Tastaturet er blant de mer behagelige å skrive på. Dog er det ikke en maskin uten svakheter, og spesielt må vi sette fingeren på konstruksjonen, der Asus-maskinen er den som gir mest lyd fra seg når du skriver. Harddisken på 250GB er for øvrig størst i denne testen (sammen med Packard Bell og Acer-maskinene).

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Testresultat

Asus EEE PC 1005PE N450

Svært god batterilevetid, antirefleksiv skjerm, sekundært operativsystem som starter på 6s, god ytelse

Tastatur relativt høylytt

Se alle våre tester


 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Anbefalt: Lenovo ideapad S10-3
Vi vil også trekke frem Lenovo ideapad S10-3. Maskinen har større fokus på sikkerhet enn de andre og har innebygd aksellerometer som kobler fra harddisken dersom maskinen faller mot gulvet. I tillegg har Lenovo et program for gjenoppretting, som også er koblet mot maskinvaren der en dedikert knapp starter gjenoppretting før Windows starter.

Tastaturet er meget behagelig å skrive på (gruppens største), men pekeflaten kan oppleves litt tuvlete siden knappene er integrert i selve flaten. Det ekstra operativsystemet starter relativt raskt og har flere muligheter enn hva tilfellet er fra Asus-maskinen. I tillegg har maskinen godt med programvare, blant annet for å synkronisere bokmerker mellom Windows og det sekundære operativsystemet, pålogging via webkameraet etc.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Testresultat

Lenovo ideapad S10-3 N450

Meget behagelig tastatur, automatisk parkering av harddisk, sekundært operativsystem, god programvare

Noe upraktisk pekeflate

Se alle våre tester


 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


HP Mini 210
HP Mini har dobbelt så mye minne som resten, en harddisk som roterer raskere og en skjerm med høyere oppløsning, der de ekstra 168 pikslene i høyden kommer godt med når du surfer.

Testgruppen synes dessuten HPs tastatur er det mest komfortable, men knappene som skjuler seg bak pekeflaten krever unødvendig hardt trykk.

Maskinen fra HP er dog den med mest viftestøy - merkbart høyere enn de andre maskinene i denne gruppen. I tillegg scorer maskinen noe dårlig på batterilevetid, men gjør seg allikevel fortjent til et "anbefalt produkt"-stempel.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Testresultat

HP Mini 210 N450

Høytoppløselig skjerm, 2GB minne, meget behagelig tastatur

Støyer mer enn de andre, pekeflate krever ganske harde trykk, noe svak batterilevetid

Se alle våre tester


 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Acer Aspire One D260
Acer Aspire One D260 scorer relativt godt på batterilevetid og klokker inn på andreplass både ved hard og lite belastning. Støyen er dog noe høyfrekvent, som kan være irriterende.

Tastaturet er trangt, og det gjør at det er lett å komme borti en ekstra knapp her og der som gjør det ineffektivt å skrive. Uansett - dersom det er viktig for deg å spare den siste femhundrelappen, ville vi ha gått for denne på grunn av batterilevetiden.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Testresultat

Acer Aspire One D260

God batterilevetid

Noe høyfrekvent støy, trangt tastatur

Se alle våre tester


 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Packard Bell Dot S
Packard Bell Dot S har det beste webkameraet blant de testede maskinene, men scorer dårligst på batterilevetid ved høy belastning; faktisk varer Asus-batteriet over 50% lenger.

I tillegg opplever vi også her at tastaturet er for trangt, som gjør det litt knotete å skrive på og som også gjør at man ofte trykker på en knapp ekstra. Når Acer-maskinen tilbyr vesentlig bedre batterilevetid til noenlunde samme pris, sliter vi derfor med å finne noen gode argumenter for hvorfor du bør velge maskinen fra Packard Bell denne gangen.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Testresultat

Packard Bell dot S N450

Godt webkamera

Noe svak batterilevetid, trangt tastatur

Se alle våre tester