TEST: 5 lommekameraer med HD-video

Mange lommekameraer kan nå filme i HD-oppløsning. Vi har sett nærmere på hva du kan forvente deg av kvalitet fra fem høyaktuelle modeller.

Videofunksjonen på digitale fotoapparater blir stadig bedre, takket være kraftigere prosessorer, optikk og bedre sensorer. Nye kameraer kan til og med oftere og oftere filme i HD-oppløsning.

Men hva betyr det egentlig at kameraet kan filme i HD-oppløsning?

Oppløsningen sier noe om hvor mange bildepunkter videobildet består av. Jo flere bildepunkter, jo flere detaljer og skarpere bilde er det teoretisk mulig å få med i videoen.

Mer enn doblet i forhold til DVD

Når et videobilde består av minst 1280 bildepunkter horisontalt, og minst 720 bildepunkter vertikalt, kaller vi det gjerne HD-oppløsning (720P). Det betyr at disse fotoapparatene i teorien burde kunne filme langt skarpere enn hva som vanligvis er mulig på digitale lommekameraer, og med mer enn dobbelt så mange bildepunkter som på DVD burde vel alt ligge til rette for super kvalitet?

Men så enkelt er det ikke. Andre forhold som optikk, signalbehandling og størrelsen på bildesensoren spiller også vesentlige roller for sluttresultatet. Lydkvaliteten fra den innebygde mikrofonen må man heller ikke glemme, den påvirker totalopplevelsen i stor grad.

Videoopptakene blir lagret til minnekortet som sitter i kameraet. Flere og flere TV-er, DVD-spillere og lignende har muligheten for at du enten kobler kameraet direkte til, eller har en kortspalte som leser minnekort med bilder og video.

Hvor bra blir det egentlig?

Vi tok kontakt med de største kameraprodusentene, og bad dem sende oss aktuelle lommekameraer med HD-video til test. Og i motsetning til vanlige testrunder har vi denne gang fokusert først og fremst på videofunksjonaliteten. Resultatene kan du for øvrig også se på på TV2 Hjelper deg i kveld kl 2030.

Modellene vi har video-testet er:
Canon Digital IXUS 200IS
Casio Exilim EX-FC100
Sony DSC-WX1
Nikon Coolpix S70
Panasonic Lumix FX60

OPPDATERT: Én etterpåmeldt utfordrer: Samsung WB1000

I testen har vi filmet under forskjellige lysforhold, både i dagslys, i mørke/skumring og i normal innebelysning. Vi har vurdert videofunksjonene, videokvaliteten og lydkvaliteten, men også den generelle brukervennligheten og kvaliteten på skjermen.

Les videre: >> Hvor bra blir egentlig resultatet?