Lyst på nytt kamera? Nå er tiden for å kjøpe ett. Foto: Per Ervland
Lyst på nytt kamera? Nå er tiden for å kjøpe ett. Foto: Per ErvlandVis mer

TEST: 5 flotte speilrefleks

Aldri har du fått så mye kamera for pengene.

Det nærmer seg jul, og fortsatt er speilreflekskamera et svært populært innslag på norske ønskelister.

I samarbeid med TV2 Hjelper Deg har vi tatt inn 5 modeller fra de 5 største produsentene. Kameraene som er valgt ut er et «hakk» opp fra de billigste modellene, og alle kameraene i denne testen koster mellom 4.000 og 6.000 kroner med kit-objektiv.

PS! På grunn av finanskrisen har vi også blitt forespeilet av enkelte produsenter at prisene på kameraene etter all sannsylighet vil stige over nyttår - med andre ord er det en sjeldent god anledning til å handle speilreflekskamera i disse dager.

Disse modellene er testet:

 • Canon EOS 450D m/18-55mm f/3,5-5,6 IS
 • Nikon D60 m/18-55mm f/3,5-5,6 VR
 • Olympus E-520 m/14-42mm f/3,5-5,6
 • Pentax K200D m/18-55mm f/3,5-5,6
 • Sony Alpha A350 m/18-70mm f/3,5-5,6
Og la oss bare presisere det med én gang, med uthevet tekst: Alle disse kamerane er gode. Selv om vi har kåret en testvinner basert på våre kriterier og vekting, trenger det ikke å bety at vinnerkameraet er kameraet som passer best for alle. Dette får vi ikke presisert nok, og vi oppfordrer deg sterkt til å lese om hvert kamera som hjelp i å finne det DU er ute etter.

Kriteriene som er lagt til grunn er følgende (vår vekting i parentes):

 • Bildekvalitet (25%)
 • Brukervennlighet (20%)
 • Ytelse (20%)
 • Konstruksjon (15%)
 • Funksjoner (10%)
 • Pris (10%)
Innenfor hver hvert kriterie har vi gitt karakterer fra 0-10, og for å illustrere hvor gode vi synes disse kameraene her, er det ingen som har fått delkarakterer dårligere enn 7,4. Dermed har vi også landet på at ingen kameraer fortjener dårligere enn terningkast 5.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>> Hopp rett til konklusjonen

Slik har vi testet

Vi har brukt kameraene i flere uker og hatt hundrevis av bilder på flere turer der vi har testet ulike fotografiske situasjoner; alt fra fotografering i motlys til «nattoppdrag» (vi burde nesten ha fått risikotillegg med så mye verdier med oss på en mørk parkeringsplass).

Når det gjelder bildekvalitet (25%), har vi vektlagt hvor godt kameraene fungerer med automatiske innstillinger, siden dette utvalget av kameraer er i amatørsegmentet, og vi har vært spesielt opptatte av eksponering, støynivå og hvor godt den innebygde blitsen fungerer.

Med tanke på brukervennlighet (20%) har vi vurdert hvor enkelt det er å bruke kameraene, både med tanke på menystruktur, konsistens, hvor enkelt det er å endre innstillinger, tilgjengelighet av hurtigtaster, informasjon i skjerm og søker med mer.

Karakteren for ytelse (20%) har vi satt på bakgrunn av autofokusegenskaper, seriefotografering, batterilevetid, hurtighet for å lade opp blitsen og generell hastighet på blant annet å bla i bilder, oppstartstid etc.

Hvor solid kamerahuset er gjenspeiles i delkarakteren for konstruksjon (15%). Derunder havner også kvalitetsinntrykket, hvor godt grepet er, plassering av og respons fra knapper, utvalget av hurtigtaster, kvalitet på søkeren, kit-objektiv etc.

Under funksjoner (10%) har vi vurdert hvorvidt kameraet byr på ønket funksjonalitet, med tilleggspoeng for ting som bildestabilisator, live view, automatisk rotering av bilder i avspillingsmodus, styring av trådløse blitser, mulighet for batterigrep, norske menyer, samt småting som begrensning av automatisk ISO-verdi, graden av eksponeringskompensasjon med mer.

Til slutt har vi også vurdert prisnivået på kameraet med kit-objektiv (10%).

Les også: Slik tester vi kameraer

Vi har så satt opp alle delkarakterene i en tabell, og av 1000 mulige poeng, har det beste kameraet fått 856,5 poeng og det «dårligste» 818 poeng. Muligens synes du dette er alt for lite nyansert, men det illustrerer samtidig poenget om at disse kameraene nå har blitt så gode at det er lite som skiller dem.

Allikevel har vi landet på vårt valg for julen 2008.

>> Konklusjonen finner du her