TEST: 4x digital speilrefleks

Digitale speilreflekskameraer har nå blitt så rimelige at de fleste av oss kan ta skrittet over i "ordentlig" fotografering. Vi har testet 4 av de mest aktuelle kameraene i den rimeligste delen av prisskalaen.


Etter at digitalkameraene kom på banen tas det mange ganger fler bilder enn noen gang tidligere. Ikke minst skyldes dette at mobiltelefonene også ble digitalkameraer, med bildekvalitet som blir stadig bedre. På et eller annet tidspunkt vil kvaliteten sannsynligvis være tilstrekkelig for så mange av brukerne at kompaktkameraene, som vi kjenner dem i dag, mer eller mindre forsvinner. I stedet gjenoppstår formatet kanskje som mer avanserte video- og musikkmaskiner, kombinert med spill og PDA-funksjoner.

Men måten å ta bilder på, og hele opplevelsen av å forholde seg til et motiv på, er annerledes med en LCD-basert søker sammenlignet med en optisk søker. På LCD-søkeren ser du utsnitt og omtrentlige lys og farger, hvis det da ikke er for skarpt lys slik at du ikke ser noe som helst...

De som vil se et motiv uten disse begrensningene velger derfor et speilreflekskamera. Det blir i langt større grad en utvidelse og forsterkning av selve øyets egenskaper, og koblingen mellom menneske og apparat blir mye tettere.

Et digitalt speilreflekskamera byr på en helt annen opplevelse av det å ta bilder. I tillegg er kvaliteten på alle elementene høyere, fra linsene i objektivet til bildebrikken og elektronikken som prosesserer informasjonen.

Størrelsen gjør også at kameraet er lettere å betjene og ligger stødigere i hånden.

Digitale speilreflekskameraer opplever nå kraftig oppgang på salgslistene. Det skyldes at utvalget er blitt større, og at prisene har gjort enda noen stupdykk den siste tiden. For ikke lenge siden fantes det knapt modeller til under 20-30.000 kroner, nå finnes mer enn en håndfull til under 7.000 kroner på det norske markedet. Denne konkurransen gir naturligvis store utslag på prisnivået.

Målgruppe

Siden målgruppen for disse modellene først og fremst er den entusiastiske amatør, har vi lagt en del vekt på bruk av automatikk og forhåndsinnstillinger i denne testen. At kameraet har god ”intelligens” anser vi er viktig for at nybegynnere skal kunne komme raskt i gang, og for å sikre en viss bildekvalitet i startfasen. Også for de mer erfarne fotografer er det viktig at bildeprosesseringen er forutsigbar og åpner for kreative valg.

De mer erfarne entusiastene som ønsker å lese dyptgående tekniske tester henviser vi til det utmerkede nettstedet www.dpreview.com


Kameraene vi har testet

I denne testen har vi tatt for oss både helt nye og etablerte kameraer, alle i samme prisklasse beregnet på førstegangskjøpere. Kameraene er fra de meste kjente og veletablerte produsentene:

Canon 350D med 18-55mm (F3.5-5.6) objektiv,
Nikon D50 med 18-55mm (F3,5-5,6) objektiv
Olympus E-500 med 17,5-45mm (F3.5-5.6) objektiv
Pentax *ist DL med 18-55mm (F3,5-5,6) objektiv

Alle kameraene er glimrende produkter, og alle gir deg muligheten til å ta bilder som kan bli oppsiktsvekkende bra. Som regel er det situasjonen og fotografen som er begrensningen og ikke kameraets egenskaper. Likevel er det forskjeller på kameraene, og vi har vurdert og sammenlignet dem side om side.

Dette er hva vi har testet:

Bildekvalitet


Vi har vurdert farger, skarphet, dynamikk og forvrengning, både med automatikk og manuelle innstillinger. Vi har bare brukt standardobjektivet som følger med i KIT-utgaven, alle produsentene leverer en lang rekke alternative objektiver av langt høyere kvalitet – og tilsvarende pris. Dessuten finnes det tredjeparts leverandører med stort utvalg.

Funksjoner


Her har vi vurdert hvilke muligheter du har ut over de grunnleggende egenskapene.

Brukervennlighet


Her har vi vurdert betjening, plassering og oppførsel av de forskjellige elementene, som knapper, display, menyer og annet.

Konstruksjon


Hvordan kameraet er konstruert og sitter sammen gir etter kort tids bruk et klart inntrykk av konstruksjonen.

Ytelse


Her vurderer vi hvordan kameraet leverer når det utsettes for forskjellige utfordrende situasjoner.