TEST: 2,5" Flash-disk

Vi har tatt en titt inn i framtiden. De er små og dyre nå, men det vil endre seg. Vi snakker om flash-baserte "harddisker".

Publisert
Sist oppdatert

At lagringsmedia basert på mekaniske løsninger er i faresonen er det ikke tvil om. Det er ikke så lenge siden norges mest populære hjemmedatamaskin den gang - Commodore 64 - brukte kassettbånd til datalagring! Selv de som bare er oppe i 20 årene kan huske det.

Dagens harddisker har en pris, ytelse og kapasitet som vi ikke en gang fantaserte om den gangen.

Men det er ikke perfekt. Vi vil ha enda raskere løsninger og mindre strømforbruk, og da er det ikke mekaniske løsninger som er framtiden.

Tidlig fase

Vi har tidligere skrevet om spesielle utgaver av flash-baserte disker beregnet for spesielle brukermiljøer, som miltære, romfart, industri og transport. Disse er svært raske og har helt spesielle egenskaper med tilhørende vanvittige priser - vi snakker om flere tusen dollar.

Men det dukker også opp langt rimeligere utgaver, og vi har nå fått inn den første flash-baserte disken i 2,5-tommers format.

TEST: 2,5" Flash-disk


Flere utgaver

Disken vi har på testbenken kommer fra Transcend og leveres i utgaver på 8, 16 og 32 GB, og med IDE eller SATA tilkoblinger. Vårt eksemplar er på 16 GB med SATA I.

TEST: 2,5" Flash-disk


Ifølge spesifikasjonene har 8 og 16 GB-utgavene opptil 28 MB/sek skrivehastighet og 30 MB/sek lesehastighet. 32 GB er pussig nok vesentlig langsommere, med 13 MB/sek skrive og 26 MB/sek lesehastighet.

Vekten er på beskjedne 48 gram og strømforbruket på er på 0,5 watt i aktivitet og 0,1 watt når den ikke er i aktiv bruk.

Den er selvsagt helt lydløs og fungerer i temperaturer fra 0 til 70 grader. Selve disken blir bare ubetydelig varm.

Ytelsesmåling

Vi har i første omgang testet ren ytelse, slik vi tester vanlige harddisker. I neste omgang vil vi teste den montert i en bærbar PC som erstatning for den mekaniske disken.

Vi sammenlignet med 100 GB Seagate Momentus som vi nylig installerte i vår bærbare.

På skrive og leseytelse er ikke den flash-baserte noen konkurrent til den gamle mekaniske, den klarer bare drøyt halve ytelsen.

TEST: 2,5" Flash-disk


Men på aksesstid opererer den med bare en tredjedel av søketiden, noe som er svært viktig ved håndtering av mange små filer. Og dette er jo noe Windows driver mye med i sin interne "husholdning".

Likevel synes vi at 4,6 ms er "mye" tatt i betraktning av at det er snakk om ikke-bevegelige lagringsmetoder. Vi har en mistanke om at dette skyldes flaskehalser i styrekretsene, og at det er mer å hente her på sikt.

Spennende

Vi kan ikke trekke noen konklusjon etter ren ytelsestesting, derfor vil vi installere den i en bærbar og sjekke hva den presterer i en praktisk sammenheng.

Disken finner du hos Multicom og prisen på 16 GB-utgaven er oppgitt til 2 289 kroner inkl. mva.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer