Terratec Xlerate Pro

Dette kortet er en klar konkurrent til SoundBlaster Live! Det er basert på lydprosessorbrikken Vortex2 fra Aureal, og tilbyr mange av de samme finessene som sin konkurrent. Vi har testet kortet.

Det er to konkurrenter når det gjelder 3D-lyd - Creative og Aureal. Mens Creative bare selger denne teknologien i egne produkter, leverer Aureal også brikker i løs vekt til andre produsenter. Derfor finner du lydkort både fra Aureal selv og fra produsenter som Diamond Multimedia, Terratec, Turtle Beach, Videologic og Xitel som bruker den samme Vortex2-brikken. Forskjellen ligger i valg av tilleggsutstyr, inn og utganger, og hvilke programmer som inngår i pakken.

For ’Power Gamers’

Det er tydelig at dette kortet henvender seg til en brukergruppe som har to vesentlige bruksområder for lydkort. Det dreier seg om spill og overføring av musikk til minidisc via den digitale (optiske) utgangen.

Ut fra dette kan vi med det samme si at vi synes at Terratec har lykkes bra.

Installasjon

Kortet og installasjonsrutinen oppførte seg helt eksemplarisk. Vårt testeksemplar hadde riktignok tysk brukermanual, men vi kan såpass av språket at vi kunne følge med i den rikt illustrerte forklaringen. Hver eneste dialogboks er med, med utfyllende kommentarer til hvert eneste trinn.

Programvare

Det følger med et stort utvalg programvare på CDen, både av nytteprogrammer, demoversjoner og shareware.

Tilkoblinger

Terratec Xlerate Pro

Kortet har tett med kontakter på braketten. Vi finner:

  • 2 linjeutganger (for 4-kanals høyttalersystem)
  • Stereo linjeinngang
  • Mono mikrofoninngang
  • Optisk digital utgang (Toslink)
  • Spillkontroller/MIDI

På selve kortet inne i PCen er det flere tilkoblinger:
  • CD-ROM CD audio (MPC3)
  • AUX inn (MPC3)
  • TAD kontakt (MPC3)
  • WaveBlaster-kompatibel kontakt for tilleggskort med wavetable
  • Expansion connector
Vi testet kortet med vårt 4-kanals system fra Creative.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finesser og svakheter

Brikken som kortet er bygget rundt, har en effektdel som først og fremst er laget for simulering av refleksjoner i rom. Dette merker vi på godt og vondt. I spill er det veldig bra, absolutt en verdig konkurrent til SoundBlaster Live!

Det er støtte for 16 SD-lydkilder og 64 3D-refleksjoner, og dette gir veldig bra respons når du beveger deg i spill som støtter A3D, noe de fleste tunge spillene gjør. Det er ingen unoter her, og det må virkelig høres/oppleves. Noe helt annet enn vanlig stereo.

Men når det gjelder MIDI-lyder kommer denne brikken til kort. Standardeffekter som romklang og chorus kan ikke måle seg med SounBlaster Live! Ikke i det hele tatt.

Synth-delen er i det hele tatt svært så sparsom på finesser, og dette låter ikke stort bedre enn de aller billigste lydkortene eller integrerte lydbrikkene på mange hovedkort.

Kortet baserer seg på DLS (DownLoadable Sounds), som er blitt en Microsoft-akseptert standard. Ideen er den samme som på SoundBaster Live! at lyddataene lastes opp i PCens minne og kan skiftes ut etter behov. Men dette hjelper lite så lenge selve synth-motoren på brikken er for svak og lyddataene er marginale.

Er du interessert i å bruke kortet til å lage musikk med sequencerprogram og egne samplinger.vil vi ikke anbefale kortet. Da er SoundBlaster Live! faktisk det eneste alternativet på markedet som har en kurant synth-arkitektur, effektdel og et omfattende utvalg av lyder i form av SoundFonts. Disse finner du spredt ut på Internnett og for salg.

Det går an å konvertere SoundFonts til DLS-format med programmet Awave, men reultatet var rett og slett ikke sammenlignbart.

Konklusjon

Er du først og fremst interessert i et kort for spill og håndtering av musikkformatene MP3 og minidisc, da anbefaler vi dette kortet på det varmeste.

Er du ute etter et kort med gode og fleksible MIDI-lyder og effekter, må du lete andre steder.

Pris 999 inkl.mva

Importør Next Interactive