Terratec EW64XXL

Terratec var tidlig ute med å tilby en inn/utmodul for plassering i front på PCen. Vi har testet den kraftigste versjonen i EWS-serien, med integrert microWave synth.

Terratec EW64XXL
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Terratec er et relativt lite firma som holder til i Tyskland, og utvikler en rekke lydkort i alle prisklasser. Utvalget spenner fra enkle kort for spill og multimedia, til kraftige PCI-løsninger beregnet på flerkanals opptak og avspilling.

LES OGSÅ:

Pakken vi har testet er "gammel", siden den ble lansert sommeren 1998. Den inneholder lydkort, inn/utmodulen og en omfattende sampling programvare.

Installasjon

Dette er det eneste ISA-kortet i testen, men det spiller ikke noen særlig rolle for funksjonen. Likevel er det et tegn på at konstruksjonen er av eldre dato. Sannsynligvis vil kortplasser for ISA ikke lenger være standard på PCer i løpet av neste år.

Det sitter en SIMM-plass for sample-minne på kortet, og denne kan ha en kapasitet på opptil 64 MB. Det følger med en 4 MB SIMM som vi måtte sette i selv.

Det største problemet med ISA og lydkort er først og fremst båndbredden, men det betyr ikke noe så lenge det er snakk om få kanaler som skal til eller ut fra kortet. Her mener vi separate kanaler på hver sin kontakt for tilkobling til en ekstern mikser. I dette tilfellet mikses lydkanalene fra et flerspors opptaksprogram i PCens minne, lenge før de kommer til ISA-bussen. Antallet inn og utganger i systemet er heller ikke så stort at det vil kunne bli problematisk. Det er først når vi kommer opp i over 16 samtidige kanaler inn og ut at vi nærmer oss problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortet støtter Plug & Play, og oppførte seg pent under installasjonen. Vi ble likevel overrasket over at mange av finessene ble installert som utkoblet (disabled) i Windows Enhetsbehandling.

Ved å lese i den omfattende samlingen litteratur som følger med i pakken, fikk vi forklaringen på dette. Grunnen er at hele pakken har så mange finesser at det trenger mange systemresurser i PCen. Derfor blir bare de mest nødvendige finessene installert automatisk.

Her snakker vi om IRQ, i/o-adresser og DMA-kanaler. Siden dette er et ISA-kort, er det ikke mulig å dele disse verken med andre ISA-kort eller med PCI-kort. Det er bare PCI-kort som kan dele slike resurser (så lenge driverne til kortet oppfører seg som de skal).

Ved å kjøre en oppsettsrutine fra EWS-kontrollpanelet, avsluttes Windows, og du kommer inn i et DOS-basert program. Her kan du aktivere de andre mulighetene, hvis du har ledige systemresurser og tunga rett i munnen.

Kontrollpanelet

Alle funksjonene er samlet på denne kontrollflaten. Den er litt annerledes i designet enn de fleste Windows-programmer vi har sett, og følger ikke standard Windows-konvensjoner når det gjelder brukermiljø. Vi strevde derfor litt med å finne ut av hva som skjulte seg under de forskjellige knappene, og fikk først ingen lyd ut av MIDI-delen.

Det viste seg at det ikke blir lastet opp noen data til lydminnet uten videre. Det må brukeren selv sette opp, og det finnes flere banker å velge mellom.

Vi hadde også litt problemer med å få microWave-synthen til å fungere i begynnelsen Styreprogrammet for denne ble heller ikke installert automatisk, det måtte vi finne ut av selv ved å lese i brukermanualen. Dessuten virket det som om det var en slags interessekonflikt mellom den interne sample-baserte synthen og microWave når det gjaldt hvem som skulle motta MIDI-signaler og sende ut lyd.

Til slutt virket det, med da ble vi til gjengjeld svært fornøyd!

Videre til MIDI/Synth