Terratec 128i PCI

Terratec tilbyr lydkort i mange prisklasser, fra avanserte systemer beregnet på avanserte hjemmestudio, kort beregnet på avanserte spill og enkle kort for generelt bruk. Vi har testet 128i PCI som er en svært rimelig variant.

I dag har de aller fleste nye PCer støtte for lyd i en eller annen form. Til og med PCer beregnet for kontorbruk er klare for å bidra til å øke det generelle støynivået, det er bare å koble til et par høyttalere.

Men det finnes fremdeles PCer som ikke har verken lydkort eller ingerert lydstøtte på hovedkortet. Hvis en av disse skal utstyres med lyd uten at ambisjonsnivået er spesielt høyt er det ofte behov for et svært rimelig lydkort. Terratec 128i PCI passer inn i denne sammenhengen.

Installasjon

Kortet er rimelig greit å installere, hvis du følger den flerspråklige bruksanvisningen. Her står alle trinn i prosessen klart og tydelig beskrevet, for de forskjellige versjonene av Windows 95, 98 og NT.

Vi installerte kortet under Windows 98 SE og valgte den mest moderne driverløsningen som baserers seg på den nyeste Windowsteknologien WDM. Da installeres også Microsoft sin Software Synthesizer som er en del av DirectX-komplekset.

Det er også mulig å installere en alternativ softwarebasert synth-løsning.

Finesser

Terratec 128i PCI

Kortet har et standard sett med kontakter på braketten. Vi finner:

  • Linjeutgang for aktive høyttalere
  • Stereo linjeinngang
  • Mono mikrofoninngang
  • Spillkontroller/MIDI
På selve kortet inne i PCen er det flere tilkoblinger:
  • CD-ROM CD audio (MPC3)
  • AUX inn (MPC3)
  • TAD kontakt (MPC3)
  • Inerne kontakter for linje ut, linje inn og mikrofon inn
  • WaveBlaster-kompatibel kontakt for tilleggskort med wavetable
  • Kontakt for +/- volumkontroll
Den grunnleggende lydkvaliteten er det ikke noe å si på. Heldigvis er alle lydkort som selges i dag helt på høyde med vanlige stereokomponenter når det gjelder tekniske spesifikasjoner. For å høre forskjeller mellom lydkort i ren avspilling av lydfiler må du koble PCen til et topp HiFi - anlegg eller studiohøyttalere, og gjerne tilkalle noen gullører. For bruk sammen med små PC-høyttalere er ikke den tekniske lydkvaliteten på kortet noe diskusjonstema - det er mer enn bra nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kortet har ingen effektprosessor, så avanserte spill har ikke noe å hente her, og det er heller ikke beregnet på denne målgruppen.

MIDI-lyden som støttes av selve maskinvaren på kortet er av den simpleste FM-typen. Det låter ikke spesielt pent, og er bare brukbart til musikalske signaler. Alternativt kan du bruke en av de to programvarebaserte løsningene, men her er det et par ting du må passe på.

Microsoft Software Synthesizer støttes bare av programmer som baserer seg på den delen av DirectX som heter DirectMusic. Det betyr at den ikke dukker opp i praktisk talt noen sequencerprogrammer, men er først og fremst beregnet på avspilling direkte fra andre type programmer, gjerne til spill og underholdning.

Alternativet er Terratec sin egen Softsynth som ligger på CDen. Vi installerte denne, og resultatet var som forventet. Det låter bedre enn FM-synthen, men på ingen måte musikalsk interessant. At kortet ikke har effektprossessor gjør også sitt til at vi ikke fikk noen større lytteopplevelse av MIDI-lydene.

Vår mening

Skal du oppgradere en PC med lydkort, først og fremst for å ha muligheten til avspilling av lydfiler og enkle spill, da er dette kortet en rimelig og grei løsning, men heller ikke noe mer. Det finnes også enda rimeligere kort som gir like bra resultat.

Pris 369 inkl.mva

Importør Next Interactive