Terapin, fra video til CD

Terapin er et ganske unikt produkt fordi den lar deg spille inn både musikk og video direkte til CD. Produsenten TeraOptix mener den kan ta plassen til den kjente og kjære VHS-spilleren som står i de tusen hjem.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med sitt futuristiske design er Terapin en boks for stua som venner og kjente garantert vil lure på hva er. Dessverre er kanskje designet det som er mest spennende med denne spilleren.

Terapin, fra video til CD

Vi medgir at forventningene våre var skyhøye da vi fikk Terapin i hendene. Ikke så rart, siden dette er den første hjemmespilleren vi har sett som enkelt kan spille inn video på et digitalt medium.

Førsteinntrykk

Før vi koblet opp Terapin til noe annet utstyr, tok vi en titt på tilkoblingsmulighetene og det som fulgte med i esken. Vi fant en fjernkontroll, diverse kabler og en brukerhåndbok. Fra fjernkontrollen kan du styre alle funksjoner. Brukermanualen er skrevet på engelsk og går raskt og greit igjennom alle funksjonene. Alt er ikke like grundig forklart, for eksempel hva som er hva når du skal velge signalkilde fra menyen. Av tilkoblinger finner du:

Tilkoblingene på baksiden.
Tilkoblingene på baksiden. Vis mer

I front:

 • Komposittvideo inn
 • Stereolyd inn
 • Optisk lyd inn

  På baksiden:
 • S-video ut/inn
 • Komposittvideo ut/inn
 • Stereolyd ut/inn
 • Coaxial lyd ut/inn

  Vi savnet SCART-tilkobling, som hadde gjort det enda enklere å koble Terapin til DVD-spiller, videospiller og TV. Avspilling av opptakene kan også gjøres fra DVD- og CD-spillere som støtter CD-R og CD-RW plater, eller fra en PC med CD-ROM spiller.

  Kranglete oppkobling

  Vi forsøkte først et oppsett med en DVD-spiller, Terapin og en prosjektør. Signalet fra DVD-spilleren ble først koblet til Terapin, og så videreført fra Terapin til prosjektøren. Av en eller annen grunn fikk vi ikke dette oppsettet til å gi oss noe bilde, uavhengig av om vi brukte kabler for komposittvideo eller S-video.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Hvis vi koblet DVD-spilleren direkte til prosjektøren fikk vi bilde, uansett hvilken kabel vi brukte. En grundig kikk i brukermanualen ga oss heller ikke noe svar. I stedet fant vi en figur med tilsvarende kabelføring som vi forsøkte oss på, og fikk vite at dette var et av mange mulige oppsett, uten at det fungerte for oss.

  Neste forsøk ble med et oppsett som er mer kjent i stua. Vi byttet ut prosjektøren med en TV, og førte signalet via S-video kabel og vanlige stereokabler. Da ble det straks lyd og bilde!

  Neste skritt ble å starte innspilling av en DVD-film. Vi satte inn en blank CD-R i Terapin og trykket på knappen ”Rec video”. Spilleren brukte først 16 sekunder på å forstå at den hadde en blank CD i skuffen, og ytterligere 15 sekunder på å bli klar til å ta opp. Den trenger like lang tid for å klargjøre seg ved lydopptak. Da vi først var kommet så langt oppførte Terapin seg fortreffelig under innspillingen.

  Opptakskvalitet

  Terapin merker selv av spornummer etterhvert som du tar opp nye videoklipp og musikkspor, men du har dessverre ikke funksjon for å sette inn egne indexmerker i scener du vil ha mulighet til å hoppe direkte til. Innspillingen fra DVD gikk smertefritt, og vi gledet oss til å se resultatet spilt av. Terapin benytter seg av MPEG1-koding av videosignalene, som er det samme som VideoCD-formatet, som er svært populært i Asia.

  Ved avspilling så vi klart at resultatet ikke var helt på høyde med hva gode VHS-spillere er i stand til å yte. Bildekvaliteten var til tider kornete og vi så ganske grov pikselering på grunn av MPEG1-kompresjonen. Satte vi oss i sofa-avstand fra TVen så det straks bedre ut, men fortsatt var det dårligere enn hva vi er vant til fra gode VHS-spillere. Å forsøke å sammenligne opptaket mot DVD-originalen ble bare meningsløst.

  Les videre om våre erfaringer med Terapin