Telenor endelig klar med VDSL

Vil nå én million brukere allerede fra starten i februar.

 Foto: DinSide.no
Foto: DinSide.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynner å bli mange år siden DinSide var på VDSL-lanseringen til Telenor, snart 10 1/2 år for å være mer presis. Den gang var det Tormod Hermansen som var Telenor-sjef, og som holdt foredrag om hvilke muligheter som lå i Very high-speed Digital Subscriber Line, lynraskt bredbånd over telefonledningene.

Den gang var det kun en begrenset gruppe brukere i Sandnes og Stavanger som fikk tilgang til teknikken, som muliggjorde blant annet tre TV-kanaler i god DVD-kvalitet samtidig, eller maksimalt 25 Mbps nedlastingshastighet.

Dette skjedde i en tid da de fleste av oss måtte nøye oss med 64 Kbps ISDN, eller enda tregere tilkoblinger til nettet via analoge linjer. For oss hørtes det mest ut som en fjern fremtidsdrøm, mens Telenor håpet å ha et tilbud om VDSL for flertallet i befolkningen i 2005. Det tok altså noen år ekstra, og 1. februar 2011 er Telenor endelig klar til å rulle ut VDSL i stor skala.

Telenors Svein Henning Kirkeng er leder for privatmarkedet i selskapet. Foto: Telenor
Telenors Svein Henning Kirkeng er leder for privatmarkedet i selskapet. Foto: Telenor Vis mer


Les mer om VDSL fra lanseringen i 2000

1 million allerede fra oppstarten

I første omgang vil 400.000 husstander kunne koble seg til allerede ved oppstarten 1. februar. Ifølge Telenor vil det si litt over 1 million brukere.

Her kan du se om du er en av dem

Maks 40 ned, 10 opp

Nå er ikke VDSL-hastigheter lenger så oppsiktsvekkende som det var i 2000, men VDSL anno 2011 betyr uansett en meget pen oppgradering for svært mange, inkludert eksisterende ADSL-kunder. Hastigheten er nå maks 40 Mbps ned, og 10 Mbps opp. Og dette kan man altså få uten å grave nye kabler. Man bruker rett og slett de gamle telefon-kobberkablene. Snitthastigheten for privatmarkedet i Norge ligger i dag på rundt 6 Mbit, ifølge Telenor.

For å få maks-hastighet må du imidlertid bo svært nær sentralen. De fleste vil kunne få minst 25 Mbps, sier Telenors teknologidirektør Rolv Erik Spilling i en kommentar til Nettavisen.

– Med superbredbånd øker farten radikalt. Alle i familien kan bruke bredbåndet samtidig uten at de risikerer hakking eller sakte fart. Filmer i HD-kvalitet kan også streames uten problemer, sier Svein Henning Kirkeng, leder for privatmarked i Telenor.

Og utbyggingen vil fortsette utover året.

– Vårt mål er at flest mulig i landet vårt skal ha høy fart og god kapasitet på bredbåndet sitt. 2011 er året da vi gjør et kraftig løft for å sikre dette, sier han. Målet er at rundt 2 millioner brukere skal ha mulighet til å tegne VDSL-avtale før utgangen av året.

Prisene er foreløpig ikke klare. De offentliggjøres 1. februar, skriver Telenor i en pressemelding. DinSide kommer tilbake med flere opplysninger etter hvert.

Les også: Tilbyr 400 Mbps - begge veier