Teknologien du kan glede deg til i 2011

2011 blir nok et forrykende teknologiår. Her er noe av det du kan se fram til!

Jeg tror nesten ikke det er sant, men 2010 er utrolig nok historie. Det var det tiende året mitt som leder for DinSides dataredaksjon, og nok et begivenhetsrikt år med mange spennende teknologiske nyheter og forbedringer.

Året da nettbrettet entret arenaen

Det startet stort i januar, med lanseringen av det fingerfølsomme nettbrettet iPad fra Apple. Det kom ikke som noen overraskelse, men var et så gjennomført produkt at flere av konkurrentene som hadde planlagt nettbrettlanseringer i 2010, reagerte med å sende sine modeller tilbake til tegnebrettet. Mot slutten av året begynte imidlertid konkurrente begynt å dukke opp, men Apple "eier" fortsatt dette markedet med rundt 95% markedsandel.

Mot slutten av året kom imidlertid de fleste seg av sjokket, Samsung gjør det allerede ganske skarpt med sitt alternativ Galaxy Tab, som er basert på styresystemet Android fra Google. Denne er mindre, men har både telefon og kameraer, noe iPad mangler. Og nå har også Toshiba, ViewSonic og flere andre kommet på banen med nettbrett som både har god funksjonalitet, og som også er til dels langt rimeligere.

Det er imidlertid snodig å tenke på at vi i DinSide Data var i kontakt med aktører som allerede for 10 år siden hadde nesten-ferdige surfebrett, men som av en eller annen grunn havarerte på vei til butikkhyllene. Siden kom et blaff med tablet-PC-er, der man måtte bruke penn og en Windows-versjon som slett ikke var optimalisert for annet enn mus og tastatur, og som ingen helt skjønte hva skulle brukes til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer til å bli priskrig på nettbrett i 2011, men minst like spennende som utviklingen på hardware-fronten, er utviklingen i mediebransjen. BT og VG+ er allerede en realitet i iPad-utgave, kvinnemagasinet Henne er ute i disse dager, Aftenposten kommer sannsynligvis i løpet av de nærmeste dagene, og mange vil følge etter i ukene og månedene fremover. I tillegg er det overveiende sannsynlig at du i løpet av året vil kunne velge og vrake mellom tusenvis av norske e-bøker på iPad og andre nettbrett og lesebrett. Det var ikke for tidlig.

Stakkars netbooken

Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er dataredaktør i DinSide.no Foto: Per Ervland Vis mer


Men vil nettbrettene føre til nedgang i PC-salget? Neppe. Nettbrett er først og fremst for konsum av innhold, mens PC-ene med sine tastaturer er langt mer egnet for å produsere innhold. I løpet av 2010 har prisene bare fortsatt å synke, eller rettere sagt, du har fått mer og mer for 3.990 kroner, som har vært å anse som bunnpunkt de siste årene - selv om det selvsagt kommer noen drypp ned mot 3.000 kroner i ny og ne. Ingenting tyder på at dette kommer til å endre seg i 2011. Allerede om noen dager kommer Intel til å lansere nye prosessorer under CES-messa i Las Vegas, noe som garantert vil presse prisene på eksisterende modeller nedover. Og både kollega Pål Joakim og jeg vil være til stede for å rapportere tilbake til deg om de store nyhetene under messa.

Det er imidlertid mye som tyder på at de minibærbare PC-ene (netbooks) vil lide under nettbrettenes inntog. Du vet, de små modellene med 10-tommers skjermer som koster typisk 2-3000 kroner. Vi har vært i kontakt med en rekke norske nettbutikker, og nesten samtlige kan melde om kraftig nedadgående interesse for disse små maskinene. Sannsynligvis falt de litt mellom to stoler, men vil neppe ramle helt i gulvet i 2011.

Store og billige TV-er

Slike blir gjerne for små, og det kan vi vel si om 42-tommeren du kjøpte i forfjor også. Mot slutten av 2010 kan du få en 60-tommer plasma-TV til under 10.000 kroner, i full HD, naturligvis, men du må klare deg uten 3D-effekter, som er blitt bransjens heteste salgsargument de siste månedene. Prisene er foreløpig noen tusenlapper høyere på 3D-TV-ene, men de tusenlappene er garantert skrelt bort i løpet av året. Resultatet? Folk skifter TV-apparater oftere enn noensinne.

Personlig venter jeg til jeg slipper å bruke 3D-briller, selv om det sannsynligvis vil ta noen år ennå.

Mediespillerne kommer innbakt

Blu-ray og mediespillere ble av mange omtalt som et av fjorårets heteste julegavetips. Forskjellen fra fjorårets til årets modeller er at selv de billigste har nettverks- og internettfunksjonalitet. Dessuten takler mange nye Blu-ray-spillere nær sagt alt mulig av digitale multimedieformater, både fra plate, USB-plugger og harddisker. Utvalget for rundt tusenlappen begynner å bli stort.

Mye tyder imidlertid på at spesielt mediespillere vil få en kort levetid i markedet. Det skyldes først og fremst at nyere TV-er kommer med omfattende mediestøtte direkte i TV-en. Da er det bare å koble TV-en til nettverket eller plugge inn minnepinnen eller harddisken rett i TV-ens USB-port. Da slipper man en ekstra boks og en ekstra fjernkontroll på stuebordet.

Adjø til videobutikken på hjørnet?

I 2011 vil det bli vesentlig bedre utvalg av streamingtjenester, først og fremst til film. Headweb er allerede tilgjengelig med rundt 4.000 filmer, men det er bare starten. Videoleie uten begrensninger - rett i TV-en, vil bli like naturlig etter hvert som at du har allverdens musikk tilgjengelig til en hver tid gjennom tjenester som Spotify, Wimp og Grooveshark.

Og slikt innhold blir naturligvis ikke begrenset til å bare gjelder TV-er. Nettbrettene og mobilene vil også bli viktige arenaer for online-innhold, takket være stadig større skjermer, kraftigere prosessorer og raskere mobile datanett. Netcom har allerede annonsert en kraftig oppgradering av sitt mobilnett over hele landet, og storebror Telenor kommer garantert heller ikke til å hvile på laurbærene på dette området i 2011.

Nettskyen og Google

Raskere nett, ikke bare ned, men også opp, er helt avgjørende for at nettskyen skal overta for lokale programinstallasjoner og lagringsløsninger. Tanken om at alt skal være tilgjengelig på hvilken som helst dings du måtte eie, til enhver tid, og uansett hvor du befinner deg i verden, er besnærende. Vi er ikke der helt ennå, og utfordringene vil stå i kø for blant andre Google, som satser alle kortene på at nettskyen er fremtiden.

I løpet av 2011 kommer nettsky-operativsystemet Google Chrome OS med tilhørende PC-er, hvor alt skjer i nettleseren. Alt av programmer og løsninger vil være nettbasert, og et raskt og stabilt nett er helt avgjørende for en eventuell Google-suksess.

Verden blir mindre

Uansett: Nettets posisjon som nav i vår digitaliserte hverdag kommer til å bli enda tydeligere og mer gjennomgripende i 2011. Nye tjenester vil dukke opp som løser utfordringer smartere og raskere enn før, dingser og apparater vil kommunisere enklere og bedre med hverandre, og en enda større bit av hele verden vil være tilgjengelig for deg enten du befinner deg på toget til Athen eller sitter godt plantet i godstolen.

På mange plan representerer dette store fremskritt, men utviklingen skaper også nye utfordringer. Så lenge det meste går på skinner er mange av disse vanskelige å få øye på. La oss håpe det forblir slik også i 2011.

På vegne av DinSides dataredaksjon vil jeg få ønske alle våre lesere en strålende nyttårsfeiring, og et begivenhetsrikt og godt nytt år!