TDK skal doble harddisk-kapasitetene

Ny teknologi gjør det mulig.

å lagre data på magnet-optiske plater er kanskje ikke optimalt for PC-er lenger, men for servere og til backup-formål er det fortsatt det beste alternativet. Og utviklingen ser ikke ut til å bremse selv om enkelte produsenter har lagt inn årene. Foto: Illustrasjonsbilde
å lagre data på magnet-optiske plater er kanskje ikke optimalt for PC-er lenger, men for servere og til backup-formål er det fortsatt det beste alternativet. Og utviklingen ser ikke ut til å bremse selv om enkelte produsenter har lagt inn årene. Foto: Illustrasjonsbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men mitt personlige behov for lokal lagring har ikke økt de siste årene, det har heller krympet. Det skyldes blant annet at jeg har kvittet meg med musikksamlingen og flyttet bildearkivet til skyen.

Store framskritt

Men dataene må jo lagres jo et sted likevel, og derfor skjer det fortsatt stadige innovasjoner på lagringsfronten, både når det gjelder flash-løsninger (SSD) og magnet-optiske løsninger (harddisker). Og det handler både om å øke hastigheten, stabiliteten, redusere strømforbruket - i tillegg til å øke kapasiteten, naturligvis.

Det japanske teknologiselskapet TDK er ett av selskapene som gjør sitt for å drive harddisk-utviklingen videre, og de har nettopp annonsert en ny termisk-assistert metode for lagring av dataene på magnet-optiske plater. Enkelt forklart har forskerne funnet en metode å pakke hele 1,5 terabits med data per kvadrattomme ved å varme opp mediet før dataene lagres til det. Det er dobbelt så tett som i dagens PMR-harddisker (Perpenducilar Magnetic Recording), en teknologi som har vært i bruk siden 2007.

10 TB om to år?

TDK sier at den nye teknologien vil være tilgjengelig i produkter som kommer i salg mot slutten av 2014, og at det da vil være mulig å produsere 2,5" harddisker (for bærbare PC-er og lommedisker) med 2 TB kapasitet (2 plater a 1 TB), og vanlige 3,5" harddisker for stasjonære PC-er, servere og eksterne desktop-disker, med 8-10 TB kapasitet (2 TB pr plate).

Du kan lese mer om de tekniske detaljene hos Techon.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!