Tastetrykk lader batteriet

Batterilevetiden på bærbare PCer vil alltid være et problem, selv om dagens batterier både gir mange timers brukstid og rimelig lav vekt. Men smarte hjerner leter etter nye måter å forlenge brukstiden på hos bærbare PCer, og en designer hos Compaq lanserer nå en smart idé.

Det finnes mange løsninger som omdanner bevegelsesenergi til elektrisk energi, spørsmålet er hvilken som er praktisk. Klokker som er ”selvtrekkende” har vært tilgjengelige i årevis, men dette er ikke lenger så aktuelt. Batteriene i en moderne klokke varer jo i årevis, det gjør derimot ikke batteriene i bærbare PCer.

Energisk PC-bruk

Den eneste bevegelsesenergien av praktisk betydning som PCen mottar, kommer fra bruk av tastaturet. Avhengig av bruken - og brukeren - er det snakk om en såpass stor tilførsel at den faktisk kan omsettes til elektrisk energi og påvirke brukstiden.

Designeren Adrian Crisan hos Compaq har tatt patent på en løsning som bruker magneter og spoler koblet til tastaturet. Ved hvert tastetrykk beveger magneten, som er festet til tasten, seg opp og ned gjennom spolen, som sitter fast i PCen. Dermed induseres det en elektrisk strøm i spolen. Ved å bruke flere slike mekanismer for hver tast, vil mer av taste-energien bli omsatt til strøm.

Ekstra batteri

Denne strømmen mellomlagres i en mindre laderenhet, der det bygges opp spenning og strømstyrke som er tilstrekkelig til å lade et eget tilleggsbatteri. Hovedbatteriet vil dermed ikke bli belastet så lenge tastaturet leverer strøm til tilleggsbatteriet.

Mange muligheter

Denne løsningen har både et potensiale i seg selv(!), og i sammenheng med at komponenter som brukes i PCer stadig blir mindre og krever mindre strøm. Derfor kan små bærbare maskiner i fremtiden få en praktisk brukstid som er mange ganger så lang som hos dagens modeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Compaq som eier patentet, og det er registrert under nummeret 5,911,529 hos det amerikanske patentkontoret.

Vil du lese mer om elektromagnetisme som fenomen, kan du klikke her