Tastaturet du kan søle kaffe på

Rensligere enn dette blir det neppe.

DinSide har tidligere skrevet at både tastatur og arbeidspulter kryr over av bakterier. Ofte er de faktisk skitnere enn toalettet.

Tastaturet kan i verste fall gjøre deg syk dersom du slurver med håndhygienen. Bakterievekst er en av årsakene til at det ikke er lurt å spise mens du skriver på tastaturet.

Men det finnes heldigvis tastaturer som faktisk gjør det mulig å både spise og søle kaffe på. Ikke at det er et mål i seg selv, men det kan jo være betryggende på et vis.

Cleankeys er et eksmpel på dette. Den flate og heltrukne tastaturoverflaten er enklere å rengjøre og desinfisere enn vanlige tastatur. Det er i tillegg svært pent å se på.

I et uavhengig studie utført av universitetet i Alberta, kom det fram at CleanKeys var 100 ganger mer effektivt (med tanke på hygiene) enn vanlig plast- og gummialternativer til tastatur, skriver Cleansys Inc. i sin egen produktomtale.

Tastaturet du kan søle kaffe på


Har vunnet 36 priser: ASUS: Stilig tastatur med integrert PC

Glass og akryl

Tastaturet er utviklet av et kanadisk selskap, som har lang erfaring med å produsere hjelpemidler for funksjonshemmede. Den første modellen av Cleankeys kom for tre år siden, og tidligere i år ble det lansert en ny modell kalt Solid Surface.

Den nye modellen kommer i trådløs utgave, der den ene er i glass mens den andre er i akryl. Akrylen skal være lettere å skrive på, da den har små forsenkninger på hver bokstav, i motsetning til glassversjonen som er helt flat.

Glem ledning og batteribytte: Logitech-tastatur lades av lyset

– Ikke til å skrive romaner på

– Det er i utgangspunktet en løsning for helsesektoren og de som jobber med pasienter som kan bære smitte, og i miljø hvor det kreves sterile og hygieniske arbeidsforhold. I utlandet brukes det også i næringsmiddelbransjen, hvor det stilles strenge krav til å forhindre smitte og bakterier, sier Eivind Belsvik, daglig leder i Dental Sør, til DinSide.

– Den er ikke ideell å skrive romaner på, og har en dårligere følelse med selve trykket. Når du ikke føler at du trykker tasten ned, er det lettere å skrive feil. Men dersom du ikke skal skrive så mye, er det en effektiv løsning - spesielt på steder hvor du skal redusere smittefaren, forklarer Belsvik.

I denne YouTube-videoen ser du hvorfor det kan kan være vanskelig å skrive på et Cleankeys tastatur.

Se video:

Nytt i tastatur- og mus-verdenen: Sjekk ut Logitech Wireless Keyboard K350

For fremtiden?

Belsvik mener tastaturet også kan være aktuelt for arbeidsplasser hvor det er ekstremt møkkete eller for eksempel i en hotellresepsjon, der tastaturet blir brukt av mange mennesker. Belsvik blir likevel ikke overrasket dersom andre aktører og privatpersoner begynner å bruke Cleankeys i fremtiden.

– Det er ikke utenkelig. Vi pleier å holde på tingene vi er vant til å bruke. iPhone har satt en ny standard for telefonene med sin touchmodell, i likhet med iPad. Det vil nok bli mer og mer av produkter som kan brukes på samme måte, forteller Belsvik.

iPad kan brukes som eksternt tastatur til datamaskinen din. Her brukes den store grå flaten til musestyring (Edovia Touchpad).
iPad kan brukes som eksternt tastatur til datamaskinen din. Her brukes den store grå flaten til musestyring (Edovia Touchpad). Vis mer


Men så var det prisen da: Med glassoverflaten koster dette hele 4.725 kroner, mens akryloverflaten koster 4.295 kroner.

– Grunnen til at det er så dyrt er fordi det er et spesifikt produkt som har store utviklingskostnader og lav produksjon. Hadde det vært større produksjon, hadde det nok blitt billigere, forklarer Belsvik.

Alternativer?

Ideen om flate tastaturer er spennende, og kanskje i særdeleshet berøringsfølsomme glassplater. Det har du allerede på smarttelefoner og nettplater som iPad og Samsung Galaxy pad, som også er svært enkle å rengjøre og desinfisere.

Har du en iPad kan du installere en app som gjør den om til et eksternt tastatur og pekeplate for Mac og PC, og dette koster gjerne bare noen få kroner, eksempelvis Edovia Touchpad og RemotePad.

I tillegg kommer de multiberøringsfølsomme skjermene med innebygd PC, der prisene begynner omtrent på Cleankeys-nivå. Her opererer man riktignok vertikalt, men med skjermtastatur og begrensede skrivebehov, kan det være akkurat hva man trenger.

Tastaturet du kan søle kaffe på


Alt innebygd i en multiberøringsfølsom skjerm? Joda, disse PC-ene finner du i nettbutikkene

Og slik rengjør du datautstyret og andre dippedutter