Tastatur til iPad

Vi har testet tre Bluetooth-tastaturet til bruk sammen med iPad, og her er våre inntrykk.

Vinneren er både praktisk og meget godt å skrive på. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Vinneren er både praktisk og meget godt å skrive på. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2011 står i nettbrettets tegn, og disse praktiske, lydløse, berøringsfølsomme dingsene løser stadig flere oppgaver som vi tidligere måtte bruke PC-en til, og de gjøre det gjerne på en enklere og mer intuitiv måte.

Men å bruke skjermtastaturet på nettbrettet er ikke alltid den mest effektive løsningen, spesielt ikke hvis du skal skrive lange dokumenter. Med et eksternt tastatur nærmer nettbrettet seg enda mer en bærbar PC, og vår testvinner er helt på høyde med de beste tastaturene på bærbare PC-er vi har testet.

Vi har i denne omgangen sett på tre tastaturer fra tredjepartsleverandører, for deg som ønsker et rimeligere alternativ til det offisielle iPad-tastaturet fra Apple

Sandberg Mini Bluetooth Keyboard

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås


Dette minitastaturet er utstyrt med holder for iPad-en i bakkant. Praktisk! Det er også det letteste av de tre tastaturene, med sine 270 gram. Det er også det minste, og det har sine åpenbare ulemper. Tastene er små, og vi har faktisk store problemer med å skrive raskere på dette tastaturet enn på skjermen. Og da er litt av vitsen borte, kanskje? I tillegg gir det ikke akkurat noe godt inntrykk at Å og Æ er plassert på vilkårlige plasser som tilfeldigvis var ledige.

Øverste rad inneholder dedikerte taster for mye brukte iPad-funksjoner, og det er bra.

AV/PÅ-bryter sitter på undersiden. Der er også tilkoblingsknappen, men denne må du bruke en penn eller annen spiss gjenstand for å trykke inn. Det har man ikke alltid for hånden. Den generelle kvalitetsfølelsen er dessuten lav, og derfor blir det ikke mer enn en toer på terningen til minitastaturet fra Targus.

Testresultat

Sandberg Mini Bluetooth Keyboard

Terningkast 2

Lite og lett, stativ for iPad integrert, egne taster for iPad-funksjoner, rimelig

Lav kvalitetsfølelse, vanskelig å skrive på, tilfeldig plassering av norske taster, tilkoblingsknapp krever spiss gjenstand.


Targus Bluetooth Wireless Keyboard for iPad

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås


Dette tastaturet er i en helt annen liga. Det er riktig nok en del større, men vekten er ikke på mer enn 300 gram. Det er også bygd opp litt i bakkant, og det litt skrånende tastaturet gir bra ergonomi.

Tastene er faste, avgir relativt lite støy (mellomromstasten smeller litt), og kvalitetsfølelsen er ganske høy.

Størrelsesmessig er det omtrent som på en vanlig 15,6-tommer bærbar PC, og hver tast er så store at touch-metoden blir ingen utfordring. Det eneste minuset vi setter er at tastaturet er fellesnordisk (for eksempel står ö, ø og æ trykket på samme tast), og at enter-tasten er i minste laget, noe som kan føre til litt feiltasting i starten.

I likhet med Sandberg-tastaturet inneholder også dette dedikerte taster for mye brukte iPad-funksjoner øverst, noe vi ser på som en fordel.

AV/PÅ-bryter sitter på undersiden, og det samme gjør tilkoblingsknappen. Denne går fint an å trykke inn med pekefingeren, og sammenkoblingen er gjort på sekunder.

Totalt sett et godt tastatur til en rimelig penge!

Testresultat

Targus Bluetooth Wireless Keyboard for iPad

Terningkast 4

Rimelig, meget bra å skrive på, god kvalitetsfølelse, egne taster for iPad-funksjoner

Kommer uten stativ til iPad, liten enter-tast, fellesnordisk layout


Logitech Tablet Keyboard for iPad

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås


Det dyreste tastaturet er også det smarteste og beste. Det kommer i et futteral, som kan brettes ut og benyttes som støtte til iPad-en. Genialt! Selve tastaturet er dessuten eksemplarisk utformet. Tastene er like store som på en bærbar PC, enter-tasten er bred og umulig å bomme på, dessuten er utformingen helnorsk med dedikerte Æ, Ø og Å-taster.

Noen egen rad for iPad-funksjoner har det imidlertid ikke. Disse deler plass med talltastene, og aktiveres ved å holde inn FN-tasten nede til venstre. Det fungerer greit, men dedikerte knapper hadde vært enda bedre, mener vi.

AV/PÅ-bryter sitter øverst til høyre, vi ser på det som en stor fordel at du slipper å snu det på hodet hver gang det skal brukes eller pakkes bort. Tilkoblingsknappen er på undersiden, og trykkes enkelt inn med pekefingeren.

Det er imidlertid litt tyngre enn de andre (400 gram) og vi synes det er litt dyrt, bare femtilappen billigere enn Apples offisielle tastatur.

Du kan lese en mer utfyllende test av dette tastaturet her.

Testresultat

Logitech Tablet Keyboard for iPad

Terningkast 5

Smart etui og stativ til iPad, meget godt tastatur med norske taster, høy kvalitetsfølelse, lett tilgjengelig av/på-knapp

Litt tungt og høy pris