Tar russerne innersvingen på Intel?

Russerne sitter på store intellektuelle resurser, og har bygget kraftige superdatamaskiner under den kalde krigen. De har også minst én superkraftig mikroprosessor på tegnebrettet, men har de midler til å sette den i produksjon?

Under den årlige IEEE-konferansen (Institute of Electrical and Electronics Engineers) kalt ”International Solid-State Circuits”, ble det presentert mange spennende teknologiske nyvinninger, som for eksempel Intels Pentium III og Motorolas G4. Men det er ikke bare vi i vesten som har visjoner, og den nødvendige basiskunnskap for å designe mikroprosessorer. Også russerne sitter på stor kompetanse på dette feltet.

Elbrus International, som ledes av Boris Babaian - mannen bak russiske superdatamaskiner – presenterte et konsept som teknisk sett minner mye om Merced, neste prosessorgenerasjon fra Intel og Hewlett-Packard.

Prosessoren kalles E2k, og er basert på en videreutvikling av prosessoren Elbrus-3 fra 1991. Den har et potensiale på tre ganger så høy ytelse som Merced.

Samtidig vil den også være kompatibel med x86-arkitekturen, som benyttes i dagens prosessorer fra Intel.

Elbrus er et privat firma med 400 ansatte i Moskva, St Petersburg og Novosibirsk. Det er sprunget ut av det tidligere statseide instituttet som var ansvarlige for dataløsningene i både det sovjetiske romfartsprogrammet og i rakettforsvaret.

Store intellektuelle resurser

Flere av de mest moderne løsninger for prosessordesign ble tidlig klekket ut i det tidligere Sovjet. Det kanskje mest moderne og revolusjonerende konseptet, ”explicitly parallel instruction computing” (EPIC) ble utviklet lenge før vesten kom på banen med lignende tanker. Dette foregikk selvsagt i dypeste hemmelighet bak jernteppet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangler finansielle resurser

Som for så mange andre russiske firmaer, er økonomien det største problemet. Designet foreligger bare på papiret, prototyper finnes ikke, og det er derfor usikkert om den imponerende ytelsen vil være mulig å realisere.

Det største problemet er å få midler til å arbeide videre med prosjektet. Elbrus har samarbeidet med flere firma i Silicon Valley, blant annet Sun Microsystems.

Men har noen amerikanske firma har nok is i magen til å samarbeide med russerne om dette prosjektet? Det ville i så fall virkelig representert et vendepunkt i databransjen.