Tar opp video rett på minnekort

TEST: Sandisk V-Mate kan brukes som en vanlig minnekortleser, men er også en lommeopptaker i ordets rette forstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandisk er mest kjent for sine minnekort, men V-Mate er et forsøk på å utvide repertoaret til også å inkludere digitale videoopptakere. Den lille boksen er imidlertid ikke helt som andre opptaksbokser.

Kutt ut PCen


Hvis du tilhørere den voksende skaren brukere som lemper for eksempel TV-opptak over på alt fra mobiltelefonen til Sonys PlayStation Portable (PSP), vet du at det kan involvere en del konverteringsarbeid. Det er ikke alle formater som prater like godt sammen, og det er heller ingen enkel sak å flytte alle opptakene av "Kongen av Queens" over fra harddisk-opptakeren til mobiltelefonen.

image: Tar opp video rett på minnekort


Det er her V-Mate kommer inn. Den støtter en lang rekke minnekortformater, og kan ta opp videosignaler direkte på minnekortet du til enhver tid har stående i enheten. Du slipper med andre ord å forholde deg til PC eller andre opptaksbokser, og kan plugge i minnekortet, ta opp Simpsons, stappe minnekortet i mobilen, og nyte Homers visdomsord på vei til jobb.

image: Tar opp video rett på minnekort


Enkel tilkobling

V-Mates bakside har AV-inngang og utgang i form av to separate minijack-tilkoblinger, og det følger med kabler som sender og mottar stereolyd og videobilde via et komposittsignal. Purister vil kanskje kimse av sistnevnte, men husk at opptakene i utgangspunktet er ment å nytes i atskillig mindre format enn på en 40-tommers flatskjerm.

For å programmere og styre boksen må den kobles til TVen. En sparsom, men tilstrekkelig meny er det første som møter deg. Ved hjelp av en fjernkontroll som dessverre er tynn, treig og knotete - kan du programmere timeren til å gjøre opptak til bestemte tider, stille inn opptakskvaliteten, og spille tilbake opptakene via TV-skjermen.

Formatjustering


Menyen har dessuten forhåndsdefinerte innstillinger for populære mobiltelefoner, PC og Mac, og Sony PSP, men du kan også sette format-innstillingene manuelt. Maksimal oppløsning er 640x480 i MPEG-4-kvalitet, noe som ser akseptabelt ut hvis du insisterer på TV-avspilling, men ikke noe mer.

Opptakene vi gjorde i MPEG-4-format til mobiltelefonen ser mer enn bra nok ut på en liten mobilskjerm. Vi tok riktignok opp direkte fra en Get digitaldekoder, og dårligere signalkilder vil naturlig nok gi dårligere bilde. Kritisk er det likevel ikke, ettersom to-tommers LCD-skjermer altså ikke er de mest kritiske videoviserne som finnes.

Problemer innad i V-Mate


Det som ødelegger V-Mates positive førsteinntrykk er først og fremst to ting: Lyden klarer ikke alltid holde seg i synk, og opptak gjort for Sony PSP skjemmes av flimring nederst i bildekanten. Det overraskende med lyden, som først og fremst er et problem på PSP-opptak, er at det går litt i rykk og napp, det vil si at lyden går inn og ut av synk underveis.

Dette skyldes opplagt et problem med PSP-versjonen av MPEG-4-kodeken som Sandisk har implementert, så vi trodde kanskje en god, gammeldags firmware-oppdatering ville løse problemet.

Men, nei. Oppdateringen løste riktignok hakkingen som vi sleit litt med i begynnelsen, men flimringen er der fortsatt og lydsynkroniseringen forblir ujevn.

Sjekk videokvaliteten på tre ulike innstillinger her (trykk på lenkene for å spille av):

* Sony PSP
* 3gp/mobilkvalitet
* best kvalitet(640x480)

Konklusjon


Vi står på at dette er en veldig god idé, og hadde det ikke vært for at det som betyr mest på en boks på denne - bildekvaliteten - hadde såpass store og irriterende PSP-problemer hadde vi kastet oss over boksen som en gribb i Nevada-ørkenen. Det er lydsynken og bildeflimringen som trekker totalinntrykket noe ned.

Fjernkontrollen kunne utvilsomt vært bedre, og hvis vi virkelig skal pirke kunne vi kanskje ønsket en S-Video-inngang for enda bedre signalkvalitet.

Likevel, dette er en strålende idé med stort potensiale, og hvis du i hovedsak skal bruke den til avspilling på mobil kan du for så vidt ta sjansen allerede nå. Hvis SanDisk fikser PSP-bildene og lyden har vi ikke noen problemer med å sette et stort anbefalt-stempel i panna på V-Mate.

Norsk distributør er Aronsen, og vi har sett V-mate til rundt 800 kroner i butikkene.