<B>DEMO:</B> Netflix sitt demorom i forbindelse med lanseringen av tjenesten i Norge. Foto: Släger
DEMO: Netflix sitt demorom i forbindelse med lanseringen av tjenesten i Norge. Foto: SlägerVis mer

- Tanken om å samle alt er ikke gjennomførbar

Netflix har kommet til Norge, og er svært fornøyd med lanseringen. Men hvorfor får du ikke tilgang til "alt" av tv-serier og filmer?

– Lisensiering av musikk er noe helt annet enn lisensiering av tv-serier og filmer, sier en litt sliten Netflix-sjef og gründer Reed Hastings til DinSide.no.

Sammen med et team av Netflix-sjefer har de brukt uka til å lansere den populære strømmingstjenesten i Sverige, Danmark og Norge, mens siste land, Finland, står for tur i morgen.

De som allerede har rukket å bla gjennom innholdet (alle nye brukere kan benytte tjenesten gratis i en måned, har du Spotify Premium kan du bruke den gratis ut året) vil ganske tidlig merke at flere tv-serier ikke er fullstendige, at du ikke finner alle filmer gitt ut i 2011 på ett og samme sted, og at ferskt innhold ofte glimrer med sitt fravær.

Les også: Slik blir HBO Nordic

– Ikke noe Spotify for TV

Hastings hevder at det Netflix og andre som distribuerer tv-serier og filmer holder på med ikke kan sammenliknes med for eksempel Spotify, som i mye større grad er i stand til å tilby nytt innhold tidlig, og som dessuten har ambisjoner om å tilby "alt" til alle abonnenter.

Ifølge Reed Hastings er dette rett og slett ikke mulig for Netflix.

TREKLØVER: Fra venstre: Innholdsansvarlig Ted Sarandos, gründer og toppsjef Reed Hastings, og produktsjef Neil Hunt.  Foto: Släger
TREKLØVER: Fra venstre: Innholdsansvarlig Ted Sarandos, gründer og toppsjef Reed Hastings, og produktsjef Neil Hunt. Foto: Släger Vis mer


– Du kan tenke på internett som sådan som det eneste stedet der "alt" er tilgjengelig, men du vil ikke finne en innholdsleverandør som kan tilby absolutt alt. Lisensiering av musikk, som for eksempel det Spotify driver med, er noe helt annet enn lisensering av tv-serier og filmer. Musikklisensiering er ikke-eksklusiv, mens videoinnhold er eksklusivt. Tanken om å samle alt innhold på ett sted er rett og slett ikke økonomisk gjennomførbar, forteller Hastings, og gir et eksempel:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når Viaplay betaler for innhold så stenger de oss ute, og når vi får filmer fra Warner Brothers inn i vår katalog sørger vi for at det er kun vi som har disse filmene.

Samtidig er det også slik at der Spotify betaler plateselskaper og artister avhengig av hvor mye akkurat deres musikk blir spilt, så betaler Netflix lisenspenger for sitt innhold uavhengig av om noen ser innholdet eller ikke. Det er med andre ord snakk om to vidt forskjellige modeller.

Innholdet byttes ut kontinuerlig

Den kontinuerlige rettighetskampen betyr at vi må venne oss til et stadig skiftende innhold blant alle strømmingstjenester, og at kongstanken om at alt innhold skal være tilgjengelig fra én eller to leverandører rett og slett ikke er mulig med dagens lisensieringsordninger. TV-serier du finner hos Netflix i dag, behøver altså ikke være der i morgen eller i overmorgen.

– Dexter (amerikansk TV-serie) kommer for eksempel til å være blant vårt utvalg i lang tid framover, men ikke for alltid. Der det for Spotify kan være problematisk å miste store artister som Red Hot Chili Peppers fra katalogen, bytter vi hele tiden på innholdet vårt. Noe nytt kommer til, mens andre ting forsvinner, sier Hastings til DinSide.no.

Ifølge innholdssjef for Netflix, Ted Sarandos, forhandler også selskapet med nasjonale leverandører i hvert enkelt land, og har blant annet løpende kontakt med NRK (naturlig nok, ettersom Netflix viste "Lilyhammer" eksklusivt i USA) og TV 2. Førstnevnte har de altså allerede gjort avtaler med, mens det med TV 2 gjenstår endel arbeid før en eventuelt vil finne TV 2-innhold også på Netflix.

Ikke først med det siste

Som alle representantene for Netflix som besøkte Oslo denne dagen, understreker også Sarandos at Netflix ikke har som mål å være først med det siste, men å være en slags komplett leverandører av bestemte typer innhold.

– Vårt fokus er på å være komplett, men for å kunne få komplette serier i vår katalog må vi vente til alle episodene er vist, forteller Ted Sarandos.

Til tross for dette ønsket om ikke være først, men å være komplett, har Netflix åpenbart sett at det kan ha noe for seg å satse på egenproduserte serier ala HBO, som så kan både vises eksklusivt på Netflix, og deretter viderelisensieres til andre innholdsleverandører.

"House of Cards" med blant annet Kevin Spacey og David Fincher ("Seven", "Fight Club", "The Social Network") er en egenprodusert serie som kommer neste år, i tillegg til at fjerde sesongen av "Arrested Development" også vil vises først på Netflix. Det samme vil Ricky Gervais' nye serie, mens "Orange Is The New Black" fra produsenten av "Weeds" også får premiere på Netflix i 2013, sier Sarandos.

VENNERS FAVORITTER: I motsetning til i USA, er det i Norge (og Norden) mulig å integrere Netflix med Facebook. Dermed kan du for eksempel få med deg hvilke filmer vennene dine ser.
VENNERS FAVORITTER: I motsetning til i USA, er det i Norge (og Norden) mulig å integrere Netflix med Facebook. Dermed kan du for eksempel få med deg hvilke filmer vennene dine ser. Vis mer


Interessant nok vil Netflix legge ut alle episodene fra hver serie samtidig, istedenfor å porsjonere dem ut ukentlig, som er det vanlige. Dermed kan man – teoretisk sett – se alle ti eller 13 episodene av serien samme døgnet.

Norsk etablering ikke tilfeldig

Netflix ble startet så langt tilbake som 1997, da som en utleietjeneste av DVDer sendt via posten. Den delen av selskapet eksisterer fortsatt, men fases sakte, men sikkert ut til fordel for strømmingstjenesten. Ifølge Hastings var det noe de hadde i tankene allerede fra begynnelsen av.

– Vi tenkte på strømming allerede i 1997, det var derfor vi kalte tjenesten for Netflix. Da YouTube ble lansert i 2005 så vi at det også var teknisk mulig å levere strømming via nettet, forteller Hastings.

Noen stusset over at det var nettopp Norge og de nordiske landene som ble åstedet for både Netflix og HBO Nordics strømmingslansering denne høsten, men det er ikke noen tilfeldighet hvis vi skal tro Netflix-ledelsen.

Les også: Fortsatt ikke noen TV-revolusjon

– Det er en kombinasjon av flere ting som spiller inn når vi leter etter nye satsningsområder. Vi ser blant annet på antallet husholdninger med bredbånd, om landet elsker tv-serier og filmer, om vi er i stand til å bygge opp et skikkelig bibliotek, og på hvor robust infrastrukturen for betaling er, forteller Neil Hunt til DinSide.no, som har jobbet som produktsjef i Netflix siden 1999.

Så langt ser lanseringen ut til å ha gått over all forventning i Norge, som er tredje land ute etter Sverige (mandag) og Danmark (tirsdag).

– Tallene fra Sverige har form som en rampe, og så er de litt mer forsiktige i Danmark, som derimot scorer høyest målt i forhold til folketall. Tallene fra Norge har nesten hatt form som en klippe, forteller en fornøyd Hunt.

Og litt teknisk til slutt

Netflix koster 79 kroner i måneden, og for den summen kan du strømme en rekke tv-serier og filmer via mobiltelefonen, PCen, nettbrettet, spillkonsollen eller mediespilleren. Alle nye kunder får en måneds gratis prøveabonnement, men som andre medier har omtalt vil det for de fleste være mulig å få tjenesten gratis ut året.

FINNES PÅ MANGE PLATTFORMER: Netflix er tilgjengelig på en imponerende rekke plattformer, inkludert Apples iPad, Sony PlayStation 3 og Xbox 360.
FINNES PÅ MANGE PLATTFORMER: Netflix er tilgjengelig på en imponerende rekke plattformer, inkludert Apples iPad, Sony PlayStation 3 og Xbox 360. Vis mer


Alt innhold støtter norske undertekster, og etter vår erfaring vil det være mulig å skru av og på undertekster på veldig mye av innholdet - men ikke alt. På noe innhold vil altså undertekstene være "brent" inn i bildet.

Noen av våre lesere lurte i forkant av lanseringen på om Apple TV får egen Netflix-app. Det har den allerede fått. Netflix sitt tekniske personell viste også fram den nye Netflix-appen for iOS (iPhone og iPad), der det vil være mulig å sende innholdet du ser på iOS-enheten direkte til en PlayStation 3, som altså også støttes av Netflix. Også avspillingen styres da fra iOS-enheten.

Det er mulig å se maksimalt to strømmer samtidig fra én og samme Netflix-konto, men det vil ikke være mulig å bruke tjenesten i utlandet så lenge Netflix ikke allerede etablet i landet du besøker. (Her finner du en oversikt over hvilke land som per i dag har Netflix.)

En del av innholdet finnes allerede i full HD, det vil si 1080p, med støtte for surroundlyd i 5.1-format. Det krever mellom fem og åtte megabits nettkapasitet fra bredbåndslinjen, men har du ikke så rask linje vil innholdet automatisk skaleres ned i kvalitet.

Har du prøvd Netflix? Er du fornøyd? Hva savner du? Delta i debatten i forumet under!