Takler hovedkortet raskere prosessor?

Dagens spørsmål:

Takler hovedkortet raskere prosessor?

Heisann,
Hvis jeg bytter prosessoren min fra en 100 MHz Pentium til en 233 MHz Pentium MMX-prosessor, tror du hovedkortet takler det?

Kan du også fortelle meg hvor mange rpm det er på Seagate ST51270A?

Hilsen Waqar

Datadoktoren svarer:

Sjansen for at et hovedkort som opprinnelig ble levert med en 100 MHz prosessor, klarer en 233 MHz MMX-prosessor, er ikke veldig stor. Det kommer helt an på hovedkortet ditt. Det er tre faktorer som er viktige når det gjelder å støtte forskjellige Pentium-prosessorer. Den ene er spenningsregulatoren og dennes strømstyrke og spenning. Den andre er hovedkortets BIOS og støtten for initiering av de aktuelle prosessorene. Den tredje og siste faktoren er hvilke multiplikatorer hovedkortet støtter.

En Pentium 100 MHz har en intern og ekstern spenning på 3,3 volt. Den har en ekstern frekvens på 66,6 MHz og en multiplikator på 1,5. En Pentium MMX 233 MHz har også en ekstern frekvens på 66 MHz, men multiplikatoren er 3,5. Alle MMX-prosessorer fra Intel har en intern spenning (til kjernen) på 2,8 volt og en ekstern spenning (til I/O) på 3,3 volt. Det betyr at hovedkortet må ha støtte for to forskjellige spenninger til prosessoren samtidig.

En god indikator på hva hovedkortet støtter er å se på hva slags sokkel den eksisterende prosessoren støtter. De eldste Pentium-maskinene benytter socket 4. Det er bare 60 og 66 MHz Pentium på 5 volt og de er helt forskjellige fra nye modeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste generasjon Pentium benytter socket 5. Det er sannsynligvis den du har. Socket 5 støtter prosessorer fra 75 til 133 MHz. Du kan oppgradere den til en Intel overdrive-prosessor med MMX på inntil 180 MHz. Det finnes også andre løsninger basert på Cyrix og AMD-prosessorer, men disse har høyere krav til BIOS-støtte.

For nyere Pentium og Pentium MMX, kreves socket 7. Denne sokkelen, som er nesten identisk med socket 5, har i utgangspunktet større strømkapasitet samt multiplikatorer opp til 3 for 200 MHz Pentium. I utgangspunktet støtter ikke socket 7 dobbeltspenningen til MMX-prosessorene. Det er en egen revisjon av hovedkortene som har denne muligheten. Socket 7 støtter da i utgangspunktet Pentium-prosessorer fra 75 til 200 MHz. Da Intel lanserte Pentium MMX 233 MHz, var den spesiallaget til å gjøre om en multiplikator fra 1,5 til 3,5. Det betyr at hvis hovedkortet ditt støtter MMX-prosessorer, skal multiplikator-innstillingen bli værende på 1,5.

Siden har socket 7 blitt utvidet til en super 7-utgave, men det var etter at Intel gikk over til slot 1 og socket 370 med Pentium II og Celeron. Super 7 støtter inntil 100 MHz busshastighet og er beregnet på AMD K6, K6-2 og K6-III. Cyrix har også noen prosessorer som passer til disse kortene. I tillegg støtter også super 7-kortene alle Intel-prosessorer for socket 5 og socket 7.

Når det gjelder spørsmålet om Seagate ST51270A, så er dette en EIDE-disk på 1,28 GB. Den spinner med 5376 rpm og har en aksesstid på 16 millisekunder. Søketiden er 10,5 ms. Det er nok en stund siden denne disken var i produksjon, men den kan fortsatt brukes i de nyeste PCene.

Flere spørsmål og svar