Takk og farvel til Mininova

Takk og farvel til Mininova

Et av verdens mest brukte piratnettverk har fjernet alt ulovlig innhold. Værsågod neste!

Publisert
Sist oppdatert
På sidelinjen sitter internettleverandørene, enkelte vil kanskje falle for fristelsen å kalle dem "langerne", som har gjort det til sitt levebrød å tilby stadig raskere internettlinjer til fildelingsjunkiene.


Det er skremmende enkelt å bli lovbryter på Internett, og felles for de fleste som har lastet ned MP3-filer, en spillefilm eller et piratkopiert program fra et av de mange fildelings-nettverkene, er at de slett ikke ser på seg selv som tyver.

Det er selvfølgelig mange grunner til det, men aller viktigst er den enkle tilgjengeligheten og det faktum at du ikke tar noe fysisk, du bare kopierer. Dette er elementer fra den ferske, digitale tidsalderen som bryter fullstendig med de tradisjonelle oppfatningene av tyveri, og slikt tar tid å venne seg til. Minst én generasjon, kanskje to.

Derfor blir det i mitt hode helt feil å straffeforfølge menigmann for å fylle harddisken sin med materiale han kun har betalt internettleverandøren sin for å få tilgang til.

Man slokker ikke en brann uten å rette vannkanonen mot selve kjernen, med mindre man synes det er helt OK å vente til at flammene ebber ut av seg selv, og ingenting er tilbake.

De store synderne er naturligvis dem som tilrettelegger for den ulovlige fildelingen, og som aktivt gjør materialet tilgjengelig - vel vitende om alvorlighetsgraden. Det er de som må tas. Som The Pirate Bay. Som Mininova og de andre. Det er først når disse settes ut av spill, og det begynner å bli vrient å finne ulovlig materiale, vi virkelig kan starte jobben med å lære opp de oppvoksende generasjoner forskjellen på rett og galt i den digitale sfæren.

Siste nakkeskudd gikk til Mininova. Fra og med fredag er alt ulovlig materiale fjernet. Værsågod neste!

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data Foto: Per Ervland Vis mer


På sidelinjen sitter internettleverandørene, enkelte vil kanskje falle for fristelsen å kalle dem "langerne", som har gjort det til sitt levebrød å tilby stadig raskere internettlinjer til fildelingsjunkiene. De er naturligvis helt uten skyld, selv om det ikke finnes en eneste innholdstjeneste på nettet i dag som krever mer enn 4-5 megabit båndbredde. Tull, sier de selvfølgelig selv. Men tygg litt på det før du gjør deg opp din egen mening.

Hva som vil skje med båndbreddeetterspørselen etter at de verste og mest åpenlyste piratnettverkene nå ser ut til å bli tvunget i kne, vet ingen. Det eneste vi vet med sikkerhet er at de færreste internettleverandørene har vist noen som helst interesse i å være med på å bekjempe piratkopieringen.

Hva mener du?

Trist at Mininova er blitt "ren"? (Avsluttet)
Ja, det var synd.(47%) 1834
Finner alt jeg vil ha andre steder, så dette overlever jeg.(42%) 1626
Nei! Enig med dataredaktøren!(6%) 226
Laster aldri ned noe ulovlig.(5%) 188
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvis piratkopieringen derimot hadde blitt borte hadde de blitt tvunget til å bidra til å videreutvikle attraktive lovlige tjenester for å opprettholde interessen og verdien av høy båndbredde blant sitt publikum.

Det er lett å se for seg hvordan de i langt større grad enn i dag hadde vært nødt til å spille på lag med underholdningsindustrien, slik at filmer og musikk ville blitt tilgjengelig tidligere, i topp kvalitet og med priser og modeller som ikke bare 20 prosent ville være interessert i å betale, men alle.

Videre kan man jo spekulere i hva som vil skje med de store programleverandørene i en "ren" verden. Ta Microsoft for eksempel. Eller Adobe. Det er et faktum at store andeler av installasjonene rundt i de tusen hjem av Photoshop, Windows og Microsoft Office, er piratkopierte varianter som er blitt lastet ned fra nettet. Og uansett hvordan man snur og vender på det, bidrar dette både til bred kjennskap til programmene blant befolkningen, samt at alt som rører seg av konkurranse blir holdt på trygg avstand.

Hva ville skje med for eksempel Ubuntu Linux dersom det var plent umulig for gjerrige PC-brukere å få tak i Windows gratis? Interessen ville garantert ikke blitt mindre. Mest trolig ville den ha eksplodert.

Og med flere brukere og ikke minst kraftig skjerpet konkurranse, ville vi sannsynligvis opplevd at Microsoft i neste omgang hadde måttet senket prisene og levert enda bedre produkter enn i dagens marked, der de sitter på 93% og tilnærmet monopol på OS-siden.

Uansett: Fredagens nyhet om at Mininova stenger piratkopiert materiale ute er selvfølgelig først og fremst positivt for alle rettighetshaverne, som i lang tid har følt at pengene har rullet ut av stadig større hull i lommene. Men for alle som er opptatt av at nettet og tjenestene skal videreutvikles til å bli langt mer attraktive for deg og meg - på lovlig vis, er det også en gledens dag. Og dem er det mange av. For alle dem er det bare å håpe at snøballen nå virkelig har begynt å rulle.

Den eneste store taperen i dag er naturligvis Mininova selv, som i løpet av kort tid, hvis de da fortsatt eksisterer, bør bytte navn til Mikronova:

Takk og farvel til Mininova


Hva mener du om temaet? Bruk debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer