De rotererende platene, pickupen og lesehodet er sårbare saker som kanskje ikke blir vanlig å finne i PC-er i fremtiden. SSD-en er en naturlig etterfølger, mener mange. Foto: Samsung
De rotererende platene, pickupen og lesehodet er sårbare saker som kanskje ikke blir vanlig å finne i PC-er i fremtiden. SSD-en er en naturlig etterfølger, mener mange. Foto: SamsungVis mer

Takk og farvel til harddisken?

SSD vil for alvor begynne å ta over, tror Kingston.

Det begynner å bli en stund siden første gang vi omtalte SSD, den åpenlyse etterfølgeren til den mekaniske harddisken i datamaskinen. Listen med fordeler er overveldende: SSD-en er lydløs, i motsetning til de roterende platene i harddisken, den veier nesten ingenting, den blir ikke varm, den har ingen bevegelige deler og er dermed langt mer robust, og lese- og skrivehastigheten er som regel enormt mye bedre enn for selv de raskeste harddiskene.

Men så langt har SSD-en hatt to svært avgjørende minuser: Pris og kapasitet. En SSD med kapasitet på 128 GB koster gjerne mer enn en harddisk på 3000 GB. Men dette kan endre seg raskt i tiden som kommer.

Dette må du vite om SSD

Harddisk-krise

SSD-produsentene fikk nylig uventet hjelp til å gjøre prisgapet mindre, gjennom de enorme flommene i Thailand tidligere i høst. Flere av verdens største fabrikker som produserer harddisker og styremekanismer til harddisker, noe som ført til "harddisk-krise", med tilhørende gallopperende prisutvikling. Ingen produksjonsanlegg for SSD-er ble direkte berørt, noe som kan gi interessen for SSD en boost.

Komplett.no er blant PC-produsentene som i kjølvannet av begrenset harddisktilgang markedsfører enkelte av sine stasjonære modeller med SSD i stedet for harddisk.

SSD-er kommer som regel i 2,5"-utforming for å passe i bærbare PC-er. Ofte følger det med et adapter som gjør det enkelt å montere SSD-en også i stasjonære PC-er. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SSD-er kommer som regel i 2,5"-utforming for å passe i bærbare PC-er. Ofte følger det med et adapter som gjør det enkelt å montere SSD-en også i stasjonære PC-er. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


DinSide tester SSD-er

Store forandringer i 2012

Flere kilder anslår at det vil ta bortimot ett år før harddiskmarkedet er "friskmeldt", men innen den tid kan mye være forandret, tror teknoligisjef Nathan Su hos Kingston. Selskapet er blant de store aktørene innenfor minne- og SSD-produksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Innen utgangen av 2012 forventer vi at prisen på NAND-minne vil ligge på rundt $1 pr GB, sier han til avisen DigiTimes. - En overgang fra harddisk til SSD i løpet av tredje kvartal 2012 vil dermed gi mening, sier han til avisen.

Forbedringer under produksjonen, blant annet overgang til 19nm-teknologi, er noe av årsaken til at prisene vil fortsette å droppe, ifølge Su.

Med utgangspunkt i dagens lave dollarkurs vil en SSD med 256 GB kapasitet kanskje koste under 1500 kroner om ett år, dersom hans forventninger slår til. Det er omtrent en halvering i forhold til dagens prisnivå.

Samleside: SSD