Ta sikkerhetskopi over nettet

TEST: Norske Netlife tilbyr seg å ta vare på de viktige filene dine i en gammel ubåtbunker i Trondheim - for at du skal slippe å styre med diskene dine. Vi tar en nærmere titt.

De fleste proffe brukerne av sikkerhetskopieringsløsninger legger enten kopiene sine i et brannsikkert skap, eller på et helt annet sted enn originalen. Hvorfor? For å sikre seg mot alle tenkelige uhell - inkludert brann og jordskjelv og det som verre er.

For oss vanlige dødelige blir det for dyrt med brannsikre skap, men det norske selskapet Netlife har noe i nærheten av en tilsvarende løsning - sikkerhetskopiering over Internett.

Det vil si at filene dine tar turen til den gamle ubåtbunkeren deres i Trondheim, som flere visstnok har forsøkt å rive uten særlig hell. Sikkert som i banken, skulle man tro.

Praktisk sett er vi litt skeptiske til at dette skal fungere noenlunde, og det er nok bare å glemme å forsøke det med et modem. Men hvordan fungerer med en normal ADSL-linje?

Abonnementsmodell

Netlife React består altså av to deler. Den ene er det åpenbare sikkerhetskopieringsprogrammet, mens den andre er lagringsløsningen i bunkeren deres. For å få dette til å henge i hop rent økonomisk, er du nødt til å abonnere på lagring hos dem - for et par hundrelapper i året.

Prismodellen for selve programvaren er også bundet til en abonnementsmodell, som koster deg 195 kroner i året - uten etableringskostnader. Det koster altså ingenting å kjøpe selve programmet, siden du egentlig i praksis abonnerer på det.

Deretter kommer det tillegg for lagringsplassen. Dersom du lagrer 250 MB koster det 390 kroner i året, for 500 MB koster det 650 kr, og 1 GB setter deg tilbake med 1150 kroner i året.

Ta sikkerhetskopi over nettet


I tillegg kommer selvfølgelig kostnadene for selve overføringen, men vi går ut fra at de fleste som kan være interessert i en slik løsning har bredbånd fra før av.

Sterk kryptering

Når du starter opp Netlife React blir du møtt med krav om å sette passord for krypteringen, og du må registrere deg på nettsidene deres slik at de får sendt deg den årlige fakturaen. Deretter får du nok et passord - denne gangen for å åpne programmet.

I følge Netlife er krytperingen såpass kraftig at ingen kan klare å snappe opp dataene dine mens den flyr rundt i "cyberspace," og den er i tillegg såpass komprimert at vanlige tekstfiler får redusert størrelsen sin med opp til to tredeler.

Det vil si at du skal kunne klare deg med rundt 500 MB til å lagre nesten to gigabytergigabytes med dokumenter og tekstfiler - hvis du har så mange.

Lang tid på ADSL

Vår testkopiering av postkassefilene til Outlook ble derimot bare komprimert med omtrent halvparten - fra 781 MB til 372 MB. Dette sparte oss likevel for noen timer ekstra på nettet.

Selve sikkerhetskopieringen tar også sin tid. Vi simulerte en ADSL-linje på 1024 kbps ned og 256 kbps opp for å kopiere postkassemappene våre, og ble sittende og vente en god stund. Faktisk et par timer.

Dette kan dog gjøres mens du sover eller er på kontoret, eller når du spiller spill for den saks skyld. Opplasting av store mengder data vil nok som vanlig gjøre en hver form for surfing aller epostlesing umulig - og også fildeling, hvis du driver med slikt.

Enkelt og greit program

Selve sikkerhetskopieringsprogrammet er greit nok. Det byr på et oversiktlig grensesnitt og forteller hvor mye plass du har igjen på serveren, samt hvilke jobber du har og når de kjørte sist.

Ta sikkerhetskopi over nettet


For å opprette en ny jobb trykker du ganske enkelt på "ny backup-jobb"-knappen for å bli geleidedet gjennom alle skrittene du bør ta. Du kan velge mellom programdata, enkeltmapper eller flere mapper samtidig - men programdataene ser bare ut til å støtte Microsofts Outlook-varianter.

Det neste skrittet er frekvensen på sikkerhetskopieringen, og deretter når på døgnet du vil kjøre jobben. Så får du en oppsummering, og så er du i gang for fullt.

Det eneste som mangler er muligheten til å ta en lokal sikkerhetskopi til dine egne disker - men det hadde vel ødelagt forretningsmodellen til React.

Oppsummering

Når det kommer til stykket er vi tross alt enige med Netlife i at det er masete å holde orden på alle sikkerhetskopieringsdiskene våre. Det blir også mye mas å huske på å sikkerhetskopiere, selv når du blir gjort oppmerksom på det av et program. Før du vet ordet av det, blir den hyggelige påminnelsen til utidig mas.

Men når det skjer av seg selv i bakgrunnen - uten noen brukeraksjon - og lastes opp til en brann- og rivningssikker ubåtbunker, da begynner det å ligne på noe. Og plutselig har vi fått en unnskyldning til å oppgradere til ADSL2+ med et par megabit i sekundet i hver retning.