Ta kontroll over Windows-oppstarten!

Det tar som regel bare lenger og lenger tid å starte opp Windows, men vet du egentlig hvilke programmer som kjøres i gang? Dette gratisprogrammet gir deg full kontroll.

Publisert
Sist oppdatert
Jeg legger raskt merke til en haug av programmer jeg ikke bruker i det daglige


Selv på undertegnendes bærbare PC, som var helt ny for bare fire måneder siden, har det begynt å hope seg opp ting i oppstarten som gjør at PC-en starter tregere. Man laster ned programmer, installerer software til kamera, skrivere og Gud vet hva, og legger ikke så veldig godt merke til at ikonene nede ved klokka bare blir flere og flere.

<center>Oi, er det SÅ mange?</center>
Oi, er det SÅ mange?
Vis mer


Da er det kjekt å ha programmer som Autoruns fra Sysinternals. Programmet er helt gratis, under en halv megabyte stort og gir deg en kort og konsis oversikt over alt som måtte finnes av kjørende programmer på PCen din. Det finnes drøssevis av slike programmer, men i all sin enkelhet synes vi Autoruns er et veldig godt alternativ.

Selve hovedvinduet er delt opp i ulike flipper. En for oppstart, en for tillegg til Internet Explorer, en for tillegg til "vanlig" Explorer, services, registrerte DLL-filer og så videre. Under hver flipp finner du en liste over programmer, og du har da muligheten til å aktivere og deaktivere de ulike innslagene ved å fjerne eller sette kryss.

<center>Trykk på bildet for større versjon</center>
Trykk på bildet for større versjon
Vis mer


Slik ser min oppstart ut, og jeg legger raskt merke til en haug av programmer jeg ikke bruker i det daglige, og som jeg fint kan leve foruten. Etter å ha fjernet 14 programmer fra oppstarten sparer jeg allerede 10-15 sekunder, og det på en PC jeg bare har hatt i fire måneder! Du kan også slå av services som du ikke bruker etc. for å optimalisere ytterligere.

For den som er glad i sånt, følger det også med en kommandolinjeversjon av programmet.

Autoruns kan lastes ned fra Sysinternals' hjemmeside og er, som sagt, helt gratis. Du kan også gjøre lurt i å bruke denne søkemotoren for å finne mer informasjon om programmer du ikke helt skjønner hva er.

(Publisert første gang september 2007)

Her finner du andre nytteprogrammer vi har omtalt

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer