Ta kontroll over oppstart av Windows

Det er mye som skjer ved oppstart, men du kan også selv styre hva som skal lastes inn

Oppstart av Windows kan være møysommelig og langtekkelig, eller rask og effektiv. For å skreddersy og tilpasse oppstarten er det flere praktiske hjelpemidler som er tilgjengelig.

Noe mange opplever er at det tar stadig lengre tid å starte PC-en. Dette skyldes flere ting, blant annet at mange laster ned og tester programmer, som så ikke lenger brukes. Etter hvert blir det mange små oppstartsrutiner som legger seg i kø, og tidsbruken øker.

Har du i tillegg flere versjoner av Windows liggende, etter en "myk " overgang til en ny versjon, så kan du ha mye bagasje å dra på.

Smidigere oppstart

Selve oppstarten og eventuelt valg av operativsystem håndterer du fra Systemegenskaper.
Den kanskje greieste måten å åpne denne på er å høyreklikke Datamaskin (eller Min datamaskin, avhengig av Windows-versjon) og velge Egenskaper. Under Avansert klikker du Innstillinger under "Oppstart og gjenoppretting" (eng: Startup and Recovery).

Ta kontroll over oppstart av Windows


Her får du opp alternativer som gjelder for systemoppstart og kan velge nedtellingstid og standard operativsystem.

Neste skritt er å velge hva slags oppstart du vil bruke og hva Windows skal laste inn.

Det grunnleggende verktøyet for dette er programmet MSCONFIG som du starter ved å skrive MSCONFIG i kjøre/søkefeltet (avhengig av Windowsversjon) i Startmenyen.

Ta kontroll over oppstart av Windows


Her får du opp enda flere valg, og ved å velge de forskjellige fanene kan du velge forskjellige typer oppstart for å løse problemer, velge operativsystem og oppstartsmodus, hvilke tjenester som skal startes, hvilke oppstartsrutiner som skal startes og under den siste fanen kan du velge forskjellige systemverktøy.

Men det finnes også et mer avansert verktøy fra Microsoft kalt Autoruns, som vi har skrevet om tidligere i denne artikkelen. Her listes omtrent alt av systemresurser opp, og du kan aktivere/deaktivere hver og en i de forskjellige kategoriene.

Noe annet som gjør at oppstart tar stadig med tid er systemgjennoppretting som legger på seg stadig nye lag.

Hvordan du justerer dette har vi skrevet om i denne artikkelen

Automatisk oppstart av programmer

Men det kan også være programmer som du ønsker skal starte når du slår på PC-en. Et av disse er Quick Starter som laster opp de programmene du bruker mens du henter kaffe eller hilser på kolleger.

I andre sammenhenger kan det være gunstig å styre når programmer skal laster inn. Spesielt gjelder dette programmer som er avhengig av at alle drivere eller tilleggsprogrammer allerede er lastet inn før de kan startes.

For en tid tilbake testet vi et program som heter Startup Deleayer, det finnes fremdeles og fungerer også i Win7.

Ta kontroll over oppstart av Windows


Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!


Artikkelen har også vært publisert tidligere. Oppdatert sist 20. juni 2011

Les også: SSD som systemdisk og vår test av OCZ Revo Drive. Da snakker vi om raskere oppstart!