Å ta vinterbilder er ikke bare-bare. I denne artikkelen får du noen tips. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/dichohecho/4264342524/">"52.2 - everyone's doing it!</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/dichohecho/">dichochecho</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative Commons</a>)
Å ta vinterbilder er ikke bare-bare. I denne artikkelen får du noen tips. (Foto: "52.2 - everyone's doing it! av dichochecho, Creative Commons) Vis mer

Ta bedre påskebilder

Påske, snø og sol gir en unik mulighet for blinkskudd, men husk å behandle kameraet riktig.

Publisert
Sist oppdatert

Tiddelibom. Vårt langstrakte land er fortsatt fylt med snø, i hvert fall i fjellet, til glede for barna og de voksne som kjøpte akebrett til dem til jul.

Å ta bilder om vinteren kan være en utfordring. Mange ender opp med blå snø, andre rekker en håndfull bilder før batteriet går tomt og de mest uheldige får ødelagt kameraet sitt på grunn av kondens.

Men – det er også en ypperlig tid for å få bilder du ikke kan ta resten av året. I denne artikkelen gir vi noen tips til deg som skal fotografere i vinterlige omgivelser.

Batteriet lever kortere når det er kaldt

Selv om kameraet ditt kan knipse et par hundre bilder selv med halvfullt batteri om sommeren, er det ikke slik om vinteren. Når batterier blir kalde, yter de ikke sitt beste, og mang en småbarnsmor har blitt skuffet fordi batteriet gikk tomt i det skismøringen var lagt på skiene.

Pass på batteriet i kulda - det blir fort tomt. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/altemark/80080034/">"Warning!! Battery Exhausted"</a> av <a href="http://www.flickr.com/people/altemark/">Mikael Altermark</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative Commons</a>)
Pass på batteriet i kulda - det blir fort tomt. (Foto: "Warning!! Battery Exhausted" av Mikael Altermark, Creative Commons) Vis mer
Er det godt nok lys, sparer du strøm på å slå av bildestabilisering.
Er det godt nok lys, sparer du strøm på å slå av bildestabilisering. Vis mer


 • Lad opp batteriene før du går ut - Det enkleste remediet er selvsagt å sørge for at kameraet er fulladet før du tar det med ut. Da har du i det minste ditt på det tørre når kona begynner å kjefte på grunn av det tomme batteriet.
 • Hold kameraet varmt - Å ha kameraet dinglende fra venstre håndledd når du er ute på skitur er ikke noe sjakktrekk. Kameraet bør holdes varmt mens du er ute - sørg for at det ligger inntil kroppen og ha på deg godt med tøy. Innerlomma er et fint sted. Eller en kamerabag på ryggen dersom det ser litt corny ut å ha det på innerlomma.
 • Kjøp ekstra batteri - To batterier gir dobbelt så lang levetid, i hvert fall hvis de begge er fulladet og ingen av dem oppbevares kaldt. Legg det ekstra batteriet i en av de andre 7 innerlommene du har på vinterjakka du fikk til jul. Du får kjøpt ekstra batterier til alle kameraer, så google litt etter (din kameramodell) batteri for å se om du finner noen som selger ett som passer. Dersom du har et speilreflekskamera med ekstern blits, kan det også være greit å ha med seg et sett med ekstra batterier til blitsen.

 • Spar på strømmen! - Det mange ikke tenker på er at de fleste kameraer lar deg foreta visse justeringer for å spare på strømmen. Du kan med fordel slå av forhåndsvisning av bilder du har tatt. Er det godt med lys og du bruker et speilreflekskamera, trenger du heller ikke bildestabilisering, og dette er også noe som trekker strøm. Har du et kompaktkamera kan du ofte justere lysstyrken på LCD-skjermen, eller bruke den optiske søkeren som enkelte modeller har. Sistnevnte sparer mye strøm.

Les også: Kjøpeguide til speilrefleks

Vær forsiktig når du kommer inn

Det er kaldt og tørt ute, og varmt og fuktig inne (relativt sett). Dersom et iskaldt kamera varmes for fort, risikerer du kondens, som i verste fall kan ødelegge elektronikken i kameraet.

 • Varm kameraet sakte - Ikke røsk opp kameraet med en gang du kommer inn fordi du har lyst til å se på bildene du har tatt. Hvis du har det i en kamerabag lar du det ligge i bagen noen timer slik at det varmes saktere. Har du et kaldt rom, f.eks. en bod eller en yttergang, er det også smart å la kameraet få lov til å stå her før du tar det med inn og setter deg foran peisen. Husk at dette også gjelder varmestua i skibakken - selv om det er fristende å ta bilder av vaffelspisingen.

  PS! Det går an å ta ut minnekortet først hvis du er veldig ivrig på å legge inn bildene på PC-en med en gang du har kommet inn.

 • Bruk en plastpose - Hvis du legger kameraet i en lukket plastpose når du kommer inn, vil kondensen heller legge seg på utsiden av plastposen. Bruk det til din fordel.

Blå snø, motlys og hvite snøfnugg

Lysmåleren i kameraet får noen ekstra utfordringer når det er vinter og masse snø. Her er noen tips:

 • Unngå blå snø ved å overeksponere - De aller, aller fleste kameraer lar deg foreta eksponeringskompensasjon; en måte å overstyre lysmåleren på. Når det er vinter skal snøen være hvit, og hvis kameraet ditt lager snøen blågrå, må du bruke denne funksjonen, som ofte er å finne på en knapp merket +/-. Du må fort kompensere med +1EV til +2EV, så prøv deg litt frem slik at snøen blir hvit, men ikke kritthvit uten detaljer. Et triks er også å justere hvitbalansen slik at snøen får riktig farge (ofte merket WB på kameraet).
 • Bruk histogrammet - Har du et mer avansert kamera, har du kanskje mulighet til å vise et levende histogram av bildet som skal tas, noe du som regel kan undersøke ved å trykke på disp-knappen flere ganger.

  Histogrammet viser andelen av luminans fra mørkest til lysest. Dersom det er mellomrom mellom den høyre kanten av selve grafen og selve rammen, kan du med fordel overeksponere. Du vil helst oppnå et histogram som ebber ut i begge kantene.

  Snøen er ikke hvit, som kan sees i histogrammet. Ved å overeksponere vil histogrammet bli dratt til høyre, og de lyseste tonene blir hvite (rød pil).
  Snøen er ikke hvit, som kan sees i histogrammet. Ved å overeksponere vil histogrammet bli dratt til høyre, og de lyseste tonene blir hvite (rød pil). Vis mer

  Her er et eksempel for å illustrere:

  Les også: Slik fikser du fargestikk

 • Bruk blits - selv om det er sol - Blits kan utgjøre forskjellen; spesielt i motlyssituasjoner der det du egentlig vil ta bilde av blir for mørkt. Merk imidlertid at blitsbruk ikke er heldig dersom det snør, siden snøkornene nærmest kameraet har en tendens til å bli veldig, veldig hvite.
 • Knips med RAW - Har du et speilreflekskamera eller et avansert kompaktkamera, kan du knipse i RAW-format og foreta både eksponeringskompensasjon og hvitbalansering på PC-en i etterkant.
 • Vinterprogram - Mange kameraer er utstyrt med forhåndsinnstillinger for vinterfotografering. Kanskje blir bildene langt finere hvis du bruker dette i stedet for å knipse på auto?

Unike motiver om vinteren

Som nevnt innledningsvis er vinteren en årstid med mulighet for mange unike motiver. Vi lar bildespesialen under fungere som inspirasjon for deg som har lyst til å ta noen blinkskudd i vinter (kommentarer under hvert bilde):


Les også: De beste bildesettene på Flickr

Har du noen tips til vinterbildene, eller har du noen blinkskudd du er fornøyd med? Del dem gjerne med DinSides lesere i debatten under.

Kilder: Photoradar (2), Digital Photography School, Flickr

(Artikkelen er publisert også tidligere på DinSide.no, oppdatert i forbindelse med påsken 2010)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer