Ta backup før det er for sent!

TIPS: Digitalkamera-alderens største problem er bilder som forsvinner. Sørg for at du har minst en sikkerhetskopi. Vi ser på enkle metoder!

Publisert
Sist oppdatert

"Alle" har nå digitalkamera, men teknikken kan være utfordrende for mange. Daglig får for eksempel dataredaksjonen i DinSide eposter fra fortvilte lesere som har mistet hele samlingen av digitalbilder. Grunnene er forskjellige, men skyldes i stor grad uforsiktighet, harddisk-krasj, samt dårlige rutiner med hensyn til å ha sikkerhetskopier. Vi prøver alltid å hjelpe så godt vi kan, og noen ganger kan det faktisk la seg gjøre å gjenopprette bildene. Det viktigste er uansett å sørge for å ha gjort de riktige tingene før uhellet er ute.

Ta backup før det er for sent!Virtuell virkelighet

Egentlig er det et av de aller største problemene ved den digitale tidsalder. Digitale filer er ikke fysisk håndgripelig, de eksisterer kun som 0-ere og 1-ere satt i system på et lagringsmedium. Praktisk, men sårbart på helt nye måter. Ryker lagringsmediet er innholdet tapt. Ofte for alltid.

I 99% av tilfellene vil det være tilstrekkelig å ha ett oppdatert sett med kopier av bildene dine. Aller helst på en fysisk adskilt lokasjon, for eksempel på jobben eller hos gode venner og familie. Her diskuterer vi forskjellige metoder, og trekker frem fordeler og ulemper ved dem:

CD/DVD

Ta backup før det er for sent!


Har du et typisk 5-megapiksels digitalkamera, vil du få plass til flere tusen bilder på en 4,7 GB stor DVD-plate. Nær sagt alle PCer som selges nå har DVD-brenner, og mangler den i PCen din, koster det 400 kroner for en intern brenner, og noen hundrelapper mer for eksterne versjoner. Sjekk levetiden på platene, du finner plater med 100 års garantert levetid for 10 kroner stykket i nettbutikkene.

Fordelen med CD/DVD-backup er at det gir en veldig rimelig og god sikkerhet, og kopiene er enkle å transportere og oppbevare. Ulempen er at oppdatering av platene er vanskelig, og prosessen krever en del manuelle grep. Dermed blir backup-oppgavene lett forsømt.

Ekstern harddisk

Ta backup før det er for sent!


For mange vil det være enklere å oppdatere innholdet på en ekstern harddisk. Har du mange bilder, behøver du ikke å bekymre deg over plassproblemer. En ekstern harddisk med 200 GB lagringskapasiet (tilsvarer over 50 DVDer) fås for rundt en tusenlapp mange steder, og kobles enkelt til en ledig USB-port på PCen din.

For å oppdatere innholdet på en effektiv måte, trenger du et program som tar seg av oppgaven, for eksempel til faste tidspunkter hver natt. Bruker du Windows XP, kan du laste ned SyncToy gratis fra Microsoft.

Ulempen med ekstern harddisk er naturligvis at den må være tilkoblet PCen når innholdet skal oppdateres, og så lenge den er tilkoblet er den også sårbar for virus og uforsiktig adferd som kan føre til datatap.

Annen PC

 Foto: tk
Foto: tk Vis mer


Har du hjemmenettverk bestående av to eller flere PCer? Ha bildene liggende på mer enn én PC! Også her kan du bruke synkroniseringsverktøy som det nevnte SyncToy til oppgaven. Et godt alternativ til ekstern harddisk, men kanskje ikke fullt så mobilt. Har du bredbånd og tilgang til PCen din på jobben, kan du også foreta denne synkroniseringen over nettet.

Internett-lagring

Lagring på nettet blir mer og mer vanlig, og den mest aktuelle løsningen for de fleste er å bruke nettfotobutikkene. De fleste butikkene tilbyr å lagre kopier av bildene for deg. Hos Eurofoto er det gratis, og det er ingen lagringsgrense. Løsningen krever imidlertid at du har rask internettforbindelse for å fungere effektivt.

De dårlige valgene

Ta backup før det er for sent!


Papirkopier. Mange vil kanskje bli overrasket over at vi trekker frem dette som et dårlig valg, men faktum er at papirkopier ikke kan måle seg med originalen med hensyn til kvalitet, og er også utsatt for kvalitetsforringelse over tid. De digitale bildefilene blir dermed å betrakte som negativer, og må håndteres deretter. Men papirkopier er fortsatt førstevalget for svært mange med hensyn til å betrakte bildene.
Kopi til annen mappe på samme harddisk. Hva gjør du dersom harddisken krasjer?
Kopi til annen harddisk på samme PC. Bedre enn foregående, men gir ingen god trygghet.

Hva gjør du når skaden er skjedd?

Hva med deg?

Sørger du for å ha minst to kopier av digitalbildene dine? (Avsluttet)
Ja, selvfølgelig(61%) 1099
Pøh, backup er for pyser!(14%) 254
Denne artikkelen har fått meg til å innse behovet :-)(14%) 244
Nei, satser på at det går bra med ett eksemplar...(11%) 197
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er dessverre slik at ingen metoder er 100% sikre, og mange innser heller ikke viktigheten av gode backuprutiner før de opplever sitt første tap av verdifullt digitalt materiale. Da kan det være for sent, men bildefiler som slettes fra minnekort og harddisker ved et uhell eller et virusangrep, kan ofte likevel la seg gjenskape.

Det er først og fremst svært viktig at du ikke lagrer nye data til harddisken/minnekortet når du oppdager tapet, for å forhindre at sektorene der bildene dine lå, ikke blir overskrevet. Da blir det nemlig langt mer komplisert å gjenskape dem. Heldigvis finnes det mange programmer som kan søke etter og gjenopprette slettede filer, både fra minnekort og harddisker. Et greit gratisprogram du kan prøve, er PC Inspector Smart Recovery, som ofte gjør jobben både raskt og effektivt.

Denne siden hos Snapfiles gir deg en grei oversikt over andre gratisalternativer.

(republisert 31.5.2006)

Tilbake til Fotodoktoren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer