Ta backup av nettinnholdet ditt

Javisst går det an.

De fleste av oss er ikke flinke i det hele tatt med tanke på backup, men forhåpentligvis har noen blitt inspirert av den store backup-guiden slik at viktige filer sikkerhetskopieres. Dette er noe de fleste ikke vier en tanke før det er for sent.

Trenden er imidlertid at stadig mer innhold flyttes på nettet. Bilder laster man opp på Flickr eller Facebook (ofte rett fra mobilen, uten å være innom PCen hjemme i det hele tatt), Gmail eller Hotmail har all e-posten, bokmerkene er lagret hos Delicious, bloggen hos Wordpress, mikrobloggingen på Twitter og så videre.

For å hjelpe deg til å holde styr på alt dette innholdet, finnes det flere løsninger. En av dem er norske Secondbrain, som kobler sammen alle kontiene dine rundt om kring til ett felles arkiv.

En ting som derimot ikke er så enkelt, er å ta backup av innholdet du har på nettet, og nettopp dette skal vi se på i denne artikkelen.

Ingen universell løsning

Dessverre har vi ikke funnet Go'programmet (med stor G) som sørger for å hente ned alt du har av innhold på nettet fra et vell av tjenester, men det finnes en rekke individuelle løsninger for å lagre lokale kopier av innholdet du har rundt om kring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vet du om flere, er du mer enn velkommen til å kommentere under artikkelen.

Gmail

Undertegnede har rundt 2GB med e-post liggende hos Google, og det skal ikke mer til enn at noen snapper opp passordet mitt på en nettcafé eller at jeg av en eller annen grunn mister tilgangen til kontoen min (eller at Google går konkurs, men la oss innse at de sjansene er mikroskopiske), og så er alt tapt.

Gmail er en av tjenestene som lar deg ta backup uten noe mikkmakk. Alt du trenger å gjøre er følgende:

  • Logg inn på Gmail
  • Klikk settings -> forwarding and POP/IMAP
  • Velg "Enable POP for all mail (even mail that's already been downloaded)"
  • Klikk save changes

    Ta backup av nettinnholdet ditt


  • Nå kan du laste ned all eposten gjennom et vanlig epostprogram, f.eks. Outlook. Hvordan du gjør dette kan du lese om her.
  • Hvis du ikke synes det holder å ha innholdet lokalt, kan du også ta en backup av alt sammen. Det kan du f.eks. gjøre ved å bruke Mailstore.
>> Slik får du mest ut av Gmail

Den samme fremgangsmåten gjelder for Hotmail, og du kan finne mer informasjon her.

Flickr

Har du tatt i bruk Flickr og lastet opp mange bilder, kan det være greit å ha en ekstra kopi lokalt; spesielt hvis du har hatt en diskkrasj og gjerne vil hente ned bildene på nytt. Flickredit har alt du trenger og er tilgjengelig for alle plattformer. Programmet kan også brukes for å laste opp bilder, rotere dem og mer til.

URL: http://sunkencity.org/flickredit

>> De beste bildesettene på Flickr

Facebook, bilder

Den tungvinte løsningen er selvsagt å høyreklikke på hvert bilde og "lagre mål som" eller lignende taktikker, men det finnes også løsninger som gjør denne jobben enklere. En av dem er Get my tagged pics, som er en applikasjon du kan legge til. Den lar deg laste ned ti og ti bilder i slengen.

Programmet FaceDown (http://www.vincentcheung.ca/facedown/) gjorde denne jobben enda mer elegant, men brøt med Facebooks regler og er ikke lenger tilgjengelig.

Facebook, kontaktinformasjon

Her finnes det også en applikasjon, Fonebook, som laster ned navn, bilde og bursdag på alle dine kontakter. Imidlertid klarer ikke applikasjonen å hente ut telefonnumre og e-postadresser. Dette fordi de ikke står i klartekst, men vises som bilder på Facebook.

Et alternativ er Profilicious, som trekker ut all informasjon og eksporterer til en kommaseparert fil som kan importeres i de fleste e-postprogrammer. Denne inneholder også en OCR-algoritme som finner både telefonnumre og e-postadresser, men dette er i strid med Facebooks bruksvilkår og er i så fall noe du tar en viss risiko ved å bruke.

Programmet finnes i en prøveversjon (eksport av inntil 20 kontakter) her.

Ta backup av nettinnholdet ditt


Delicious

Dette er en nettjeneste som gjør at du kan ha bokmerkene dine lagret på nettet og ikke lokalt, og er flittig brukt av undertegnede.

Tjenesten har også innebygd backup av bokmerkene dine - du logger enkelt og greit inn, velger settings->export og huker eventuelt av om du vil ha med beskrivelser og tags, før du lagrer hele smala som en .html-fil som kan leses av de fleste nettlesere.

Du kan også eksportere til Excel, Gmail, XML-format, MySQL og mer til, og du finner 11 varianter på denne siden.

>> Del.icio.us - bokmerker på nett

Twitter

Vi er ikke helt sikre på behovet for å ta backup av alle kvitringene våre, men kontaktene kan det være greit å dra ut i tilfelle Twitter skulle få nok et "oops-du-mistet-visst-noen-kontakter"-problem igjen eller at noen kapret kontoen din.

Uansett; Tweetake.com lar deg velge hva du vil ta backup av, enten det er meldinger, kontakter eller alt sammen, og henter så ned alt du trenger. Forutsatt at du stoler på dem med brukernavnet og passordet ditt, vel å merke.

>> Twitter - nettets nye superhit

Og som sagt; har du flere nettjenester med tilhørende backupforslag - del dem gjerne med DinSides lesere i debatten under.