Ta backup av bildene!

TIPS: Tiden med filmrull og fremkalling hører allerede fortiden til for mange. Og flere og flere velger å oppbevare alle bildene på PCen. Er det trygt nok?

Tiden da man tok bilder, leverte inn filmen, og fikk fotografier og negativer tilbake fra butikken, er i ferd med å bli historie. Den digitale bølgen har veltet over oss, og selv om en digitalfotograf i gjennomsnitt tar fem ganger så mange bilder som dem som fortsatt sverger til filmrullen, har ikke mengden papirbilder økt. Det skyldes at svært mange av bildene aldri forlater PCen.

- PCene er på vei til å bli den moderne skoesken for bildene, sier informasjonsjef Knut Førsund i Fotorådet.

Hva med deg?

Har du backup av bildene dine? (Avsluttet)
Ja, naturligvis(65%) 420
Nei, men det må jeg fikse snart...(30%) 194
Nei, bryr meg ikke(4%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


At så mange bilder blir værende på PCen, har naturligvis sine gode grunner. Det er ikke minst et kostnadsspørsmål knyttet til fremkalling/utskrift, men minst like viktig er det at jobben med å lime inn bildene i album er tidkrevende. Det har etter hvert dukket opp mange gode programløsninger for å holde orden på samlingene, og så er det tross alt langt enklere å dele bilder med andre når de består av nuller og enere - via epost, mobiltelefoner og hjemmesider - for å nevne noen kanaler.

PCen er ikke trygg

Dessverre er digitalteknikken sårbar. Systemkrasj, defekte disker og virusangrep er lite hyggelig, og like fullt vil fleste digitalfotografer oppleve dette før eller siden. Negativer finnes som kjent ikke i digitalverdenen, det nærmeste du kommer er kopier av bildefilene.

CD og DVD kan være ypperlige media for backup. Men styr unna de billigste, og oppbevar platene riktig.
CD og DVD kan være ypperlige media for backup. Men styr unna de billigste, og oppbevar platene riktig. Vis mer

Alternativ 1: CD/DVD

De aller fleste PCer som er i bruk i dag, er utstyrt med CD- eller DVD-brenner. Å brenne kopier av bildene dine til plate, er en meget god idé. Bruk omslag, og sett kopiene i et trygt og tørt sted, for eksempel bankboks.

Det har vært mange spørsmål knyttet til holdbarheten til platene, og ingen tør si nøyaktig hvor lang levetiden er. Enkelte, deriblant Kodak og Verbatim, garanterer 100 års levetid på enkelte av sine plater, dersom de behandles riktig. En god regel er å holde seg til anerkjente produsenter, og ikke kjøpe de aller billigste platene. Og ta gjerne flere kopier, så bør du være rimelig trygg.

Dette er den rimeligste, og for mange den mest naturlige metoden.

Nettbutikken Eurofoto lar deg lagre ubegrenset antall bilder - gratis.
Nettbutikken Eurofoto lar deg lagre ubegrenset antall bilder - gratis. Vis mer

Alternativ 2: Fotobutikken

Sjekk også med fotobutikkene på nettet, flere av dem vi har testet tilbyr seg å lagre bildene dine elektronisk, enten gratis eller for en mindre pengesum. Men det krever som regel at du må fremkalle - i hvert fall en del av bildene.

Alternativ 3: Minnekort
Hvem skulle tro at minnekort noen gang skulle bli så billige at de kan byttes ut hver gang de går fulle? Det er i ferd med å skje nå, siden prisene den siste tiden har falt kraftig.

Minnekort stuper i pris for tiden, og snart kommer engangs-kortene.
Minnekort stuper i pris for tiden, og snart kommer engangs-kortene. Vis mer


Sandisk er for eksempel i ferd med å rulle ut sin løsning Shoot & Store, og snart vil fotobutikker tilby pakkeløsninger som består av minnekort + fremkalling. Disse kortene kan brukes om igjen, men er tenkt som engangsmedium. Du vil få kjøpt praktiske plastlommer der du kan plassere minnekortene etter bruk, og dermed fungerer kortene omtrent som negativer.

Flere og flere minnekortprodusenter kan fortelle at deres produkter har livstids garanti. Hva som egentlig ligger i dette, kan imidlertid være noe ullent. Sandisk opererer for eksempel med "så lenge du eier og bruker produktet". se her, men eventuell erstatning dekker bare produktet, ikke innholdet.

Denne eksterne harddisken fra Iomega har 250 GB lagringsplass.
Denne eksterne harddisken fra Iomega har 250 GB lagringsplass. Vis mer

Alternativ 4: Harddisk

Hvis du har veldig store bildesamlinger, kan det være fornuftig å investere i en ekstern harddisk. Dette er alternativet som gir deg den klart største kapasiteten, en 200 GB ekstern harddisk selges for eksempel for rundt 1.500 kroner i flere nettbutikker vi har sjekket. Dette er vanligvis nok til å holde 200.000 bilder tatt med et 4 megapiksels kamera.

Du kan for eksempel "speile" innholdet i bildemappene på PCen til den eksterne harddisken med jevne mellomrom. Oppbevar den eksterne harddisken et trygt sted, aller helst utenfor huset.

Ved at du oppdaterer innholdet med jevne mellomrom, vil du også avdekke eventuelle problemer med harddisken etter hvert som tiden går. Sjansen for at både harddisken i PCen og den eksterne disken ryker samtidig, er liten, så dette er å betrakte som er relativt sikker metode.

Den samme "speile-metoden" kan også brukes mellom to eller flere PCer, for eksempel jobbe-PCen din og hjemme-PCen. Mange har også flere PCer i huset, med harddiskplass nok til at du kan dobbeltlagre viktige data, som bilder.

Oppsummering

Uansett hvilke metoder du benytter, gjelder regelen: jo flere, desto bedre. Lag flere kopier, og lagre dem flere steder. Når det dukker opp nye lagringsmedia på markedet, bør du kopiere innholdet videre på disse, slik at innholdet alltid kan leses av aktuelt utstyr.

Til slutt: Den store fordelen ved å bevare bildene digitale er at du ikke vil oppleve falming eller andre forringelser av kvaliteten over tid - vel og merke hvis du har fulgt våre råd!

Har du gode råd vedrørende bildelagring? Del dem med andre lesere i debatten under!